За жени: Кардиолог сподели ценни съвети за предпазване от инфаркт

Подобно на мъжете, най-типичният признак на сърдечен удар при жени е болка, натиск или дискомфорт в гърдите, които или продължават за продължителен период от време, или се появяват и изчезват. Въпреки това, особено при жените, дискомфортът в гърдите често не е най-видният симптом или дори най-тежкият.

В интервю за HT Lifestyle, д-р Раджеш Бхат У, доцент и старши интервенционален кардиолог в болница KMC в Мангалор, сподели, “Жените често съобщават за болката от сърдечен удар като стягане или натиск. Освен това болката в гърдите не винаги е признак на инфаркт. Симптомите на инфаркт, несвързани с гръдна болка, са по-чести при жените, отколкото при мъжете.”

Според него тези симптоми включват:

• Дискомфорт във врата, челюстта, раменете, горната част на гърба или горната част на корема (корема)
• Недостиг на въздух
• Болка в едната или двете ръце
• Гадене или повръщане
• Изпотяване
• Замаяност или световъртеж
• Необичайна умора
• Киселини (лошо храносмилане)

В сравнение със силната болка в гърдите, която често е свързана със сърдечни удари, д-р Раджеш Бхат У разкри, че тези симптоми може да са по-малко очевидни и по-неясни. Той каза: „Това може да се дължи на факта, че жените са по-склонни от мъжете да имат запушвания както в големите, така и в малките артерии, които захранват сърцето с кръв, състояние, известно като коронарна микроваскуларна болест или сърдечна болест на малките съдове. В сравнение с мъжете, жените са склонни да имат симптоми по-често, когато почиват или дори когато спят, емоционалният стрес може да играе роля в отключването на симптомите на инфаркт при жените.”

Сърдечният експерт добави: „Жените може да получат диагноза сърдечно заболяване по-рядко от мъжете, тъй като симптомите на сърдечен удар могат да се различават при жените от мъжете. Когато няма значително артериално запушване, жените са по-склонни от мъжете да получат инфаркт (необструктивна коронарна артериална болест).”

Лечение на сърдечни заболявания при жени

Д-р Раджеш Бхат У каза: “Лечението на сърдечните заболявания като цяло е еднакво за мъжете и жените. Лекарства, ангиопластика и стентиране или коронарен байпас са някои от опциите.”

Мъжете и жените се справят със сърдечните заболявания по различен начин, като някои забележителни разлики са:

Мъжете и жените се справят със сърдечните заболявания по различен начин, като за жените е по-вероятно от мъжете да избегнат бъдещи инфаркти, като приемат статини и аспирин. Проучванията обаче показват, че ползите са сходни и в двете групи.
Жените са по-малко склонни да имат коронарен байпас, отколкото мъжете, може би защото жените имат по-малко обструктивно заболяване или по-малки артерии с повече заболявания на малките съдове.
Възстановяването на сърдечните заболявания и цялостното здраве могат да бъдат подобрени чрез сърдечна рехабилитация. Но в сравнение с мъжете, жените са по-малко склонни да получат направление за сърдечна рехабилитация.

Подчертавайки, че сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) при жените са недостатъчно признати и недостатъчно лекувани в клиничната практика поради много причини, д-р Раджеш Бхат У заяви, че има нужда от осведоменост относно ССЗ сред жените, тъй като естествената история на ССЗ е различна при жените отколкото при мъжете. Той посочи:

„Жените са защитени от ССЗ благодарение на естрогена, но след менопаузата рискът е по-висок от този при мъжете. Информираността и добрите инструменти за диагностика са необходими за оценка на различните аспекти & за ранно откриване на ССЗ при жените. Управлението на рисковите фактори и оптималното лечение на основните заболявания могат да намалят риска от ССЗ при жените.”

Превантивни мерки, които жените могат да предприемат

Довеждайки експертния си опит до същото, д-р Сричандран, старши консултант – Интервенционален кардиолог, отдел по кардиология в MGM Healthcare в Ченай, увери: „Има няколко проактивни стъпки, които жените могат да предприемат, за да защитят здравето на сърцето си и да увеличат шансовете си за по-дълъг и по-здравословен живот. Редовните здравни прегледи са едни от най-важните за предотвратяване на сърдечни заболявания. Те се отнасят главно до кръвното налягане, нивата на холестерола и анализират цялостното сърдечно-съдово здраве.”

Той предложи: “Полезната за сърцето диета е един от ключовите фактори за поддържане на здравето. Здравословната диета набляга на важността на консумацията на плодове и зеленчуци. Ограничаването на наситени мазнини, холестерол, натрий и добавени захари ще поддържат тялото физически здраво. Редовните упражнения са революционен спасител за превенция на сърдечни заболявания. Жените трябва да участват в поне 50 минути кардио дейности с умерена интензивност или 25 минути активност с интензивна интензивност на седмица.”

Д-р Сричандран заключи, “Физическата активност не само помага за контролиране на теглото, но също така подобрява сърдечната функция, понижава кръвното налягане и повишава общото благосъстояние. Консумацията на тютюн и алкохол значително повишават риска от сърдечни заболявания или инфаркти. Може също така да доведе до увреждане на кръвните клетки, повишаване на кръвното налягане, намаляване на притока на кислород в тялото.”

Източник: fakti.bg





5000 крачки три пъти седмично удължават живота

5000 крачки три пъти седмично удължават живота
Да останеш активен колкото е възможно повече е ключов компонент на ...

Приемът на парацетамол (ацетаминофен) по време на бременност може да доведе до забавено речево развитие при децата

Приемът на парацетамол (ацетаминофен) по време на бременност може да доведе до забавено речево развитие при децата
Проучване, публикувано в списанието Pediatric Research, предполага, че честата употреба на ...

Ползите от готвене със зехтин вместо олио

Ползите от готвене със зехтин вместо олио
Готвенето е не само изкуство, но и наука, която се развива ...

Мазнините по тези части на тялото вещаят по-висок риск от деменция и паркинсон

Мазнините по тези части на тялото вещаят по-висок риск от деменция и паркинсон
Увеличаването на броя на невродегенеративните заболявания, като алцхаймер и паркинсон, предизвиква ...

Какво се случва с тялото ни, ако всеки ден ядем яйца?

Какво се случва с тялото ни, ако всеки ден ядем яйца?
Независимо дали варите, поширате или бъркате яйцата, те несъмнено са един ...

Забранените храни за закуска и на празен стомах

Забранените храни за закуска и на празен стомах
Закуската е едно от най-важните хранения. Обилната и здравословна закуска дава ...

СЗО: Намалява използването на презервативи сред тийнейджърите в Европа

СЗО: Намалява използването на презервативи сред тийнейджърите в Европа
Регионалното бюро на Световната здравна организация (СЗО) за Европа предупреди за ...

10 октомври – Световен ден за психично здраве

10 октомври - Световен ден за психично здраве
Световният ден на психичното здраве се отбелязва всяка година на 10 ...

СЗО: Няма връзка между мобилните телефони и рака на мозъка

СЗО: Няма връзка между мобилните телефони и рака на мозъка
Няма връзка между използването на мобилни телефони и високия риск от ...