Невронна мрежа определя причината за исхемичен инсулт

Екип от филиала на Висшето училище по икономика в Перм и от Пермската градска болница №4, Русия, създава невронна мрежа, която определя причината за исхемичния инсулт. Според Министерството на здравеопазването на Пермския район това е първият опит да бъде създадена подобна система, тъй като няма открита информация за аналогични проекти.

Защо е нужна невронната мрежа

Лекари и специалисти по информаационни технологии работят по създаването на невронната мрежа от две години. И тъй като не откриват подобни на тяхната разработки в други страни, то реално започват от нулата.

Голямата цел е да бъде открита причината, която води до исхемичен инсулт и да има ефективна профилактика, защото при всеки четвърти пациент този съдов инцидент се повтаря. Друг аргумент за учените да се заемат с подобна разработка е свързан с данните ,че процентът на повторните инсулти не намалява.

Това е знак, че липсва установена причина за острата патология, което от своя страна води до превенция и терапия, които очевидно не са ефективни.

Началникът на неврологичното отделение в Пермската градска болница №4 проф. Алексей Кулеш разяснява, че в 40% от случаите се извършват комплексни изследвания. Те включват компютърна томография, ЯМР, ултразвук на съдовете на шията, сърцето, артериите и вените на долните крайници, електрокадиография, ЕКГ холтер. И въпреки това няма ясен отговор затова каква е причината за инсулта.

„Това е причината невролозите да търсят активно инструменти, които ще им помогнат по време на хоспитализацията на болния да установят причината за настъпилия съдов инцидент“, коментира проф. Кулеш и споделя за още една трудност. Тя е, че до момента в света няма системен и признат от всички специалисти анализ, който прави съпоставка между формата на лезията (анормална структурна промяна на тъканта) и причината за инсулта.

„Така се роди идеята да създадем собствена база от изображения на лезиите при исхемичния инсулт и да направим опит с помощта на изкуствения интелект да ги обединим по сходни признаци“, казва проф. Алексей Кулеш.

Работата по разработката е разпределена между лекарите от отделението по неврология и компютърните специалисти. Под ръководството на проф. Алексей Кулеш медиците отговарят за клиничната и научна част, а специалистите от Пермския филиал на Висшето училище по икономика – за обучението и развитието на невронната мрежа.

Невронната мрежа

Както обясняват от Министерството на здравеопазването в Перм, първо е създаден прототип на бота. Най-важната част, разбира се, е свързана с обучението на изкуствения интелект. Невронната мрежа се обучава на изображения на лезии от инсулт с потвърдена причина за възникването. Лекари от различни клиники в Русия изпращат тези изображения в базата данни. До момента в нея са качени повече от 1000.

Натрупването ще продължи. А в резултат на него може да бъде направен сериозен анализ. В същото време изкуственият интелект има задачата за открие признаците. Работата на екипът е да извърши класификацията.

„Сега невронната мрежа натрупва базата с данни от изображенията. И дори на този ранен етап са видни закономерностите и моделите, а изкуственият интелект вече е в състояния да ни насочи с много голяма степен на точност за причината за инсулта“, обяснява проф. Кулеш.

Специалистът уточнява, че когато разполагат с информация от невронната мрежа по време на прегледа на пациент с исхемичен инсулт, диагнозата на лекарите ще бъде много по-точна и със сигурност в правилната посока.

„Болният ще бъде лекуван, рехабилитиран, но ще получи препоръки за предпазване от втори инсулт“, казва още проф. Кулеш.

По данни на здравните власти почти 40% от инсултите в Пермска област са с неизвестна етиология. В същото време благодарение на невронната мрежа екипът от Градската болница №4 успява да намали процентите до 31%.

Източник: framar.bg

 





КНСБ предупреди за ефективни протести в здравеопазването

КНСБ предупреди за ефективни протести в здравеопазването
КНСБ предупреждава, че подготвя ефективни протести, ако работодателските организации продължат да ...

Чорбанов: Здравните власти показаха, че не реагират адекватно, а страхливо

Чорбанов: Здравните власти показаха, че не реагират адекватно, а страхливо
Ако се обяви епидемия от коклюш, ще се наложат ненужни мерки ...

Започна обновяването на детското отделение в МБАЛ Ботевград по проект „Светулка“ с подкрепата на А1

Започна обновяването на детското отделение в МБАЛ Ботевград по проект „Светулка“ с подкрепата на А1
Официално стартира обновяването на детското отделение в МБАЛ Ботевград по проект ...

Как трябва да се храним при висок холестерол?

Как трябва да се храним при висок холестерол?
Хиперхолестеролемията е състояние, при което се наблюдават високи нива на холестерола ...

5 храни, полезни за функцията на панкреаса

5 храни, полезни за функцията на панкреаса
Панкреасът е много важен орган, без който редица функции в организма ...

Намалиха драстично препоръчителния прием на сол за ден

Намалиха драстично препоръчителния прием на сол за ден
Доклад на американската Национална академия на науките свърза препоръчваното ограничение за ...

Колко опасни са свръхпреработените храни?

Колко опасни са свръхпреработените храни?
Свръхпреработени храни (СПХ) изместват здравословното хранене "навсякъде по света", въпреки че ...

COVID пандемията намали с 1,6 години продължителността на живота в световен мащаб

COVID пандемията намали с 1,6 години продължителността на живота в световен мащаб
Очакваната продължителност на живота в световен мащаб — средният брой години, ...

Без заразени с коронавирус за последното денонощие

Без заразени с коронавирус за последното денонощие
Няма нови случаи на коронавирус у нас. Направени са 22 теста ...

Време е за Великденски детокс – лунна диета за май

Време е за Великденски детокс - лунна диета за май
Ето че прекрасният месец май вече е тук. Пролетта ни зарежда ...