Учени създадоха „златна“ маруля, пълна с важен витамин

Екип от учени създаде чрез генно инженерство специална „златна маруля“, която осигурява значително по-високи количества витамин А, хранително вещество, необходимо за нашата имунна функция, зрение, растеж и развитие.

Не само, че самият продукт би могъл да достави съществено количество от хранителното вещество на хората, но същият подход може да се използва, за да даде тласък на здравето за други зеленчуци в бъдеще.

Екипът, ръководен от учени от Политехническия университет във Валенсия (UPV) в Испания, промени генетичния състав на марулята (Lactuca sativa), за да увеличи нивата на бета-каротин – червено-оранжево съединение, което се превръща във витамин А в нашето тяло.

Scientists Made a Golden Lettuce That Comes With a Vitamin Boosthttps://t.co/J1mOXqPcaU pic.twitter.com/N5K9EaRZCl

— ScienceAlert (@ScienceAlert) October 1, 2024

Обикновено съхранявани в малките зелени „слънчеви панели“, захранващи фотосинтезата, известна като хлоропласти, увеличаването на запасите от бета-каротин в растението би било разрушително. За да избегнат намесата в естествените процеси на фотосинтеза, необходими на марулята, за да живее и расте, изследователите трябваше да мислят извън кутията.

„Листата се нуждаят от каротеноиди като бета-каротин във фотосинтетичните комплекси на хлоропластите за правилното им функциониране,“ казва молекулярният биолог Мануел Родригес Консепсиен от UPV. „Когато твърде много или твърде малко бета-каротин се произвежда в хлоропластите, те спират да функционират и листата в крайна сметка умират.“

„Нашата работа успешно произведе и натрупа бета-каротин в клетъчни отделения, където обикновено не се намира, чрез комбиниране на биотехнологични техники и лечения с висок интензитет на светлината.“

Част от допълнителния бета-каротин се съхранява в цитозола, течната част на клетките на листата. Повече от съединението е произведено чрез превръщането на някои хлоропласти в хромопласти (или пигментни ямки) – чрез въвеждането на гена за бактериалния ензим crtB – способен да съхранява още повече бета-каротин.

В допълнение към генетичните модификации, растенията също бяха подложени на светлинно третиране с висок интензитет, което доведе до създаване на повече единици за съхранение на мазнини, известни като пластоглобули, създадени вътре в марулята.

„Стимулирането на образуването и развитието на пластоглобули с молекулярни техники и третиране с интензивна светлина не само увеличава натрупването на бета-каротин, но също така и неговата биодостъпност,“ казва молекулярният биолог Лука Морели от UPV.

Подобряването на биодостъпността на снабдяването с бета-каротин в марулята увеличава наличността му в червата, където се превръща във витамин А. Целият този допълнителен бета-каротин, който се съдържа в изобилие в морковите и тиквите, оцветява марулята в жълто, откъдето идва и името, дадено му от изследователите.

Проучване от 2023 г. установи, че дефицитът на витамин А засяга стотици милиони развиващи се тела по целия свят. Намирането на нови начини да се даде така необходимото подобрение на диетите на повече хора е от решаващо значение за ограничаване на последствията от лошото хранене.

„Дефицитът на микроелементи, известен още като скрит глад, все още е основен проблем в много страни,“ пишат изследователите в своята публикувана статия.

„По-конкретно, дефицитът на витамин А причинява ксерофталмия и може да доведе до други здравословни проблеми и дори смърт, засягайки деца от недохранени популации по целия свят.“

Изследването е публикувано в Plant Journal.

Източник: fakti.bg





Как да разпознаваме истинското от фалшивото сирене?

Как да разпознаваме истинското от фалшивото сирене?
БАБХ провежда редовен мониторинг като ежеседмично се проверява дали млечните продукти отговарят на всички изисквания за съответно кашкавал, сирене, кисело мляко. Това ...

Тигровите комари пренасят болести

Тигровите комари пренасят болести
Кои змии са опасни? Има ли драстично увеличение на ухапаните от ...

Чорбанов: Здравните власти показаха, че не реагират адекватно, а страхливо

Чорбанов: Здравните власти показаха, че не реагират адекватно, а страхливо
Ако се обяви епидемия от коклюш, ще се наложат ненужни мерки ...

Първият човек с имплантиран чип в мозъка се възстановява нормално

Първият човек с имплантиран чип в мозъка се възстановява нормално
В края на месец януари 2024 г. милиардерът и инвеститор в ...

Значителен пробив в борбата с ХИВ дава надежда за лечение

Значителен пробив в борбата с ХИВ дава надежда за лечение
Изследователи са елиминирали ХИВ от клетки в лабораторни условия, което увеличава ...

Менопаузата може да влоши здравето на зъбите

Менопаузата може да влоши здравето на зъбите
Горещите вълни, нощните изпотявания, увеличаването на теглото и промените в настроението ...

Д-р Мирослав Ненков: Не трябва министърът да слага свои хора за определени задачи

Д-р Мирослав Ненков: Не трябва министърът да слага свои хора за определени задачи
"Директорите на болници имат някакъв период, в който са директори. Когато ...

Здравословно ли е да тренираме на празен стомах?

Здравословно ли е да тренираме на празен стомах?
Независимо дали тренирате отдавна или отскоро, може би искате да оптимизирате ...

5000 крачки три пъти седмично удължават живота

5000 крачки три пъти седмично удължават живота
Да останеш активен колкото е възможно повече е ключов компонент на ...

Днес отбелязваме Световния ден на първа помощ

Днес отбелязваме Световния ден на първа помощ
Всяка година от 2000 г. насам, втората събота на септември, много ...