Консумацията на газирани напитки удвоява риска от рак преди 50-годишна възраст

Младите хора и подрастващите са изложени на особен риск, тъй като тези, които пият по две чаши газирани напитки на ден, удвояват шанса си да развият рак преди 50-годишна възраст.

Според учените вероятността човек да се разболее от рак преди 50-годишна възраст е повече от два пъти по-голяма при тези, които редовно изпиват кен с газирана напитка, съобщи Mirror.

Всяка дневна порция от една малка кутия с вместимост осем течни унции може да увеличи риска с 16%. В тийнейджърска възраст рискът може да нарасне до една трета. Освен безалкохолните газирани напитки, подобни опасности крият и напитките с плодов вкус, спортните и енергийните напитки.

Експертите се опасяват, че напитките могат да допринесат за рязкото нарастване на броя на ранните случаи на колоректален рак. Това е втората най-смъртоносна форма на рак в Обединеното кралство. Всеки британец консумира средно по една кутийка газирано на ден – или около два литра седмично.

Д-р Ин Као, който участва в проучването, призова за кампания, насочена към намаляване на консумацията сред подрастващите и младите хора.
Рискът е намалял със 17 до 36%, когато напитките са били заменени с изкуствено подсладени напитки, кафе или полуобезмаслено или пълномаслено мляко. Проучването е обхванало 95 464 медицински сестри на възраст между 25 и 42 години в САЩ за период от 24 години.
Те съобщават какво са яли и пили с помощта на валидирани въпросници за честотата на хранене на всеки четири години – като се започне от 1991 г. А 41 272 си спомнят и какво – и колко – са пили на възраст между 13 и 18 години.

През периода на изследването 109 участници са диагностицирани с рак на червата, преди да навършат 50 години. Консумацията на газирани напитки е свързана със значително по-високи нива – в сравнение с тези, които рядко са посягали към тях.

Това е станало след отчитане на други фактори, включително здравословно състояние, начин на живот и ИТМ (индекс на телесната маса), употреба на аспирин, други НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства) или витаминни добавки и фамилна обремененост с болестта. Д-р Цао от Вашингтонския университет в Сейнт Луис заяви: „Популярността на тези напитки непрекъснато нараства – особено сред тийнейджърите и младите хора.“

Проучването, публикувано в Gut, е първото, което свързва напитките с повишен риск от рак на червата в средна възраст. Случаите на ранен колоректален рак се увеличават през последните две десетилетия, но не е ясно защо.

Според международния екип резултатите имат „биологично правдоподобни обяснения“. Захарните напитки потискат чувството за ситост – което може да доведе до натрупване на килограми.

Освен това те предизвикват бързо покачване на кръвната глюкоза и секрецията на инсулин – предизвикват възпаление, затлъстяване и диабет тип 2. Нови данни сочат също, че глюкозата и царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза, които се съдържат в повечето газирани напитки, стимулират развитието на чревни тумори.

Скорошни експерименти установиха, че те отслабват чревната бариера и създават благоприятна среда за развитието им. В САЩ 20 и 30-годишните са изправени пред до 4 пъти по-голям риск от рак на червата, отколкото родените около 1950 г.
Газираните напитки са основният източник на добавена захар в хранителния режим на САЩ – 39 %. Всеки осми (12 %) от населението пие повече от три кутийки газирано всеки ден.

„Неотдавнашно проучване показа, че при мишки, третирани с високофруктозен царевичен сироп, се наблюдава значителен ръст на тумори на дебелото черво с агресивна степен. Това е независимо от затлъстяването и метаболитния синдром – което дава допълнителна подкрепа на връзката между подсладените със захар напитки и риска от рак на дебелото черво“, каза Као.

Източник: fakti.bg





32 нови случая на коронавирус

32 нови случая на коронавирус
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са ...

5 съвета как да засилите метаболизма си преди лятото

5 съвета как да засилите метаболизма си преди лятото
Метаболизмът е процесът, по който тялото преобразува храната в енергия. Засилването ...

Диетолог: Чаят забавя стареенето и намалява риска от рак

Диетолог: Чаят забавя стареенето и намалява риска от рак
Всеки от нас – без значение дали става дума за жена ...

Месечната работна среща на ICT

Месечната работна среща на ICT
На 11 юли 2024 г. в Икономически университет - Варна се ...

Консумацията на преработено червено месо може да увеличи риска от деменция

Консумацията на преработено червено месо може да увеличи риска от деменция
Приемането на преработено червено месо може да бъде значителен рисков фактор ...

Опасни бенки – как да ги разпознаем?

Опасни бенки - как да ги разпознаем?
Намирането на меланом на ранен етап е от решаващо значение. Ранното ...

8 медицински изследвания задължителни за жените на 30 и 40 години

8 медицински изследвания задължителни за жените на 30 и 40 години
Жените могат да бъдат изложени на риск от редица заболявания и ...

Танците – най-доброто упражнение не само за тялото, но и за мозъка и настроението

Танците - най-доброто упражнение не само за тялото, но и за мозъка и настроението
В дните, когато ходенето във фитнеса ви се струва досадна задача, ...

1 яйце седмично и 300 грама месо: как да се храним

1 яйце седмично и 300 грама месо: как да се храним
По едно яйце на седмица и 300 грама месо, което се ...

Каква е нормата на кръвното за хората над 40 и над 60 години?

Каква е нормата на кръвното за хората над 40 и над 60 години?
Едно от най-често срещаните здравословни оплаквания сред възрастните хора е повишеното ...