Ежедневните навици през лятото може да предизвикат и влошат разширените вени

Около 20-30% от световното население страда от разширени вени, които могат да бъдат особено болезнени през летните месеци, но има редица често срещани грешки, които могат да влошат състоянието. Жените са доста по-предразположени към неприятното състояние от мъжете.

Според NHS Inform варикозните вени са подути и разширени вени, които обикновено се появяват на краката и често се представят като сини или тъмнолилави. Състоянието настъпва, когато малките клапи във вените престанат да работят правилно или се повредят, което кара кръвта да тече назад и да се събира във вената, като в крайна сметка причинява подуване.

Здравният сайт обяснява, че при здрави вени кръвта тече „гладко“ към сърцето и е предпазена от обратен поток чрез серия от малки клапи, които се отварят и затварят.

Тъй като температурите продължават да се покачват, лекарят Марк Братби призова хората да внимават с действията, които може да предизвикат разширени вени, водещи до болки, възпаления и тежест в краката.

Медицинският директор от Веинцентър заяви: „Лятото може да бъде особено предизвикателство за хората с разширени вени. Топлината и някои ежедневни навици могат значително да повлияят на здравето на вените.“ След това той сподели често срещаните летни грешки, които могат да влошат състоянието, които можете да намерите по-долу.

Високите температури могат да предизвикат разширяване на вените, което затруднява връщането на кръвта към сърцето. Това разширяване може да доведе до увеличаване на подуването и дискомфорта.

„За да се преборите с горещините, препоръчвам да търсите сянка, да използвате вентилатори и да сведете до минимум продължителното излагане на слънце,“ предлага д-р Братби. „Изборът на леки, дишащи дрехи също може да направи чудеса, за да поддържате телесната си температура ниска.“

Дехидратацията е друг често срещан проблем, тъй като тя води до сгъстяване на кръвта и влошаване на симптомите. Д-р Братби предлага да се пие много вода през целия ден, като се стремите към поне осем чаши дневно, и да увеличите приема, ако сте активни или прекарвате време на слънце.

Продължителното седене или стоене може да окаже допълнителен натиск върху вените, което да увеличи дискомфорта. Д-р Братби препоръчва да правите почивки, за да се раздвижите, ако седите продължително време.

Той казва: „Ако стоите, опитайте се често да премествате тежестта си или използвайте поставка за крака, за да редувате краката. Тези прости действия могат да помогнат за облекчаване на натоварването на вените и да подобрят кръвообращението, като намалят риска от развитие или влошаване на разширени вени.“

Високият прием на сол може да доведе до задържане на вода, което увеличава натиска върху вените, причинявайки по-голямо подуване и дискомфорт на хората с разширени вени. Д-р Братби предлага да се намали приемът на сол, като се избират пресни, непреработени храни и се използват билки и подправки за овкусяване вместо сол.

За да поддържате здравето на вените и да облекчите дискомфорта, д-р Братби съветва повдигането на краката над нивото на сърцето за 15 до 20 минути няколко пъти дневно да помогне за подобряване на притока на кръв. Редовните упражнения с ниска степен на въздействие, като ходене, плуване или каране на колело, също могат да насърчат по-доброто кръвообращение.

Допълнително, носенето на компресионни чорапи може да подкрепи вените и да подобри притока на кръв, особено ако се налага да стоите или седите дълго време. „Като се съобразявате с тези навици и правите прости промени, можете значително да намалите въздействието на разширените вени и да се насладите на по-комфортно лято,“ каза той.

Някои от най-общите симптоми на разширени вени включват:

Пулсиращи, изпъкнали или усукани вени
Болки, тежест и неудобство в краката
Подути стъпала и глезени
Мускулни спазми в краката
Суха кожа и промени в цвета на долната част на краката

Източник: fakti.bg





Инсултът покосява 50 хиляди българи годишно

Инсултът покосява 50 хиляди българи годишно
България е на челно място по смъртност от инсулт в Европейския ...

С малко дете на море – мисията възможна

С малко дете на море – мисията възможна
Лятото е тук и мечтата за морска ваканция, безгрижни крайбрежни разходки ...

Донор даде шанс за живот на трима

Донор даде шанс за живот на трима
Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация от ...

Кои са предимствата и недостатъците на ежедневните тренировки

Кои са предимствата и недостатъците на ежедневните тренировки
Дните от седмицата, които отделяме за тренировка, всеки би трябвало да ...

Кои видове месо трябва да избягват хората над 50?

Кои видове месо трябва да избягват хората над 50?
Все повече хора мислят за здравето си и отчитат, че правилното ...

СЗО: Няма връзка между мобилните телефони и рака на мозъка

СЗО: Няма връзка между мобилните телефони и рака на мозъка
Няма връзка между използването на мобилни телефони и високия риск от ...

Лекар посочи най-добрите храни за закуска

Лекар посочи най-добрите храни за закуска
Лекарите са скептични към сандвичите за закуска, тъй като те често ...

Как да се справите с инконтиненцията?

Как да се справите с инконтиненцията?
Инконтиненцията е състояние, при което има загуба на контрол върху уринирането ...

Ядките с повече протеини от яйцата

Ядките с повече протеини от яйцата
Особено на започващите фитнес режими няма как да не им направи ...

Как да спортуваме безопасно, когато е твърде горещо навън

Как да спортуваме безопасно, когато е твърде горещо навън
Лятото е тук, а с него и желанието на мнозина да ...