Кои хора трябва да избягват да ядат ягоди?

Руският гастроентеролог д-р Людмила Сухорукова припомня, че ягодите играят ролята на естествен антидепресант, а също така са източник на желязо и предпазват от главоболие. Факт е, че те съдържат вещества, близки до състава на аспирина.

Ягодите съдържат витамини, фибри и антиоксиданти, добър източник са на желязо, фосфор, фолиева киселина, манган и калий, укрепват имунната система, нормализират метаболизма, защитават сърдечно-съдовата система, полезни са за венците, предпазват от главоболие, защото съдържат вещества близки до състава на аспирина. Подобрява храносмилането и насърчава отслабването„, обяснява гастроентерологът.

Освен това Сухорукова казва, че цинкът в семената на ягодите повишава нивата на либидото и при хора от двата пола. И също така, че се счита за естествен антидепресант, тъй като може да провокира производството на серотонин и допамин.

При кои заболявания не трябва да се ядат ягоди?

„Ягодите могат да повлияят негативно на зъбния емайл и да влошат кариеса. Ако ядете ягоди на празен стомах, това може да предизвика стомашно раздразнение, така че е по-добре да ги смесите с кисело мляко, сметана или заквасена сметана“, споделя д-р Людмила Сухорукова.

Тя подчертава, че ягодите не трябва да се консумират от хора с язвена болест и гастрит, както и тези, които имат алергична реакция към тях.

Други ползи от ягодите

По съдържание на витамин С ягодите са на второ място след касиса. Пет средно големи зрънца съдържат толкова витамин С, колкото един голям портокал. Освен това в ягодите има повече фолиева киселина, отколкото в малините и гроздето.

Ако те присъстват на трапезата ви всеки ден, значително ще подобрите здравето си, тъй като те укрепват имунната система и стените на кръвоносните съдове. Тези плодове предпазват организма от вируси и можете да се консумират като превантивна мярка срещу грип и настинка

Имат мощно противовъзпалително и антимикробно действие. Също така антимикробните свойства на ягодите са от полза за лечение на възпалителни заболявания на носа и гърлото. Освен това помагат за премахване на лошия дъх. Ягодите също съдържат йод. И при достатъчна консумация на плодове през лятото можете да откажете допълнително йодиране на храната.

Въпреки сладкия си вкус, тези вкусни плодове имат понижаващ захарта ефект. А пресен сок от ягоди, около четвърт чаша, консумиран сутрин на празен стомах, ще помогне при камъни в жлъчката. Ягодите имат диуретични свойства и са полезни за всеки, който има проблеми с бъбреците и черния дроб. За тези, които искат да отслабнат, ягодите са незаменими по време на диета.

Освен ако, разбира се, не сте алергични към тях, тъй като трябва да изядете от 1 до 1,5 кг. Ягодите ще помогнат за премахване на излишната вода от тялото. Отвара от листа и плодове на ягода ще помогне за нормализиране на кръвното налягане и метаболизма в организма.

Този плод помага и при безсъние. Ягодите се препоръчват да бъдат включени в диетата на пациенти с анемия, както и със слаби кръвоносни съдове. Консумацията им съдейства за подобряване на хемопоезата. Плодът се използва като диуретик и потогонно средство при хипертония, атеросклероза и коронарна болест на сърцето.

Източник: fakti.bg





Проверете здравето си за по-малко от 1 минута с лъжица

Проверете здравето си за по-малко от 1 минута с лъжица
Американски изследователи твърдят, че са открили начин, по който можете да ...

Съвети за добро здраве през пролетта

Съвети за добро здраве през пролетта
Пролетта е преходният сезон между зимата и лятото. Тя е период ...

Как да се храним, ако водим заседнал начин на живот

Как да се храним, ако водим заседнал начин на живот
Днес активно се популяризира здравословният начин на живот. Все по-често се ...

Месечната работна среща на ICT

Месечната работна среща на ICT
На 11 юли 2024 г. в Икономически университет - Варна се ...

Имате коремче въпреки тренировките? Това не е проблем за здравето

Имате коремче въпреки тренировките? Това не е проблем за здравето
Спортуването е полезно за здравето дори ако малкото коремче остане, съобщи ...

Витамин D и калций може да бъде опасна комбинация за по-възрастните жени

Витамин D и калций може да бъде опасна комбинация за по-възрастните жени
Анализ на данни от проучване на „Инициатива за женско здраве“ установи, ...

Във форма за плажа: Какво да ядете преди и след тренировка

Във форма за плажа: Какво да ядете преди и след тренировка
Слънчево време, високи температури, по-дълги дни – мечтаната комбинация за повече ...

Суперхрани, които забавят стареенето след 40 г.

Суперхрани, които забавят стареенето след 40 г.
Стареенето може да бъде красиво нещо и в крайна сметка е ...

Кои хора са по-застрашени от рак на стомаха?

Кои хора са по-застрашени от рак на стомаха?
Американски учени открили, че мъжете са застрашени от рак на стомаха ...

Време ли е да посетите кардиолог?

Време ли е да посетите кардиолог?
Повечето пациенти се сещат за кардиолог, едва когато усетят неразположение или ...