10 ползи от тиквата, за които дори не подозирате

Есента носи със себе си не само красиви пейзажи и по-хладни дни, но и един от най-любимите продукти на сезона – тиквата. Тя е символ на есента, Хелоуин и уютните семейни вечери, но освен че е вкусна, тиквата притежава и множество здравословни ползи, за които много хора дори не подозират. В тази статия ще разгледаме как тиквата може да допринесе за вашето здраве и какви изненадващи свойства крие този есенен плод.

1. Богат източник на витамини и антиоксиданти

Тиквата е изключително богата на витамини, сред които най-важен е витамин А, получен от бета-каротин – пигментът, който придава на тиквата характерния ѝ оранжев цвят. Бета-каротинът е мощен антиоксидант, който подпомага зрението, имунната система и здравето на кожата. Той също така играе роля в борбата със свободните радикали, които могат да причинят клетъчно увреждане и да ускорят стареенето.

Освен витамин А, тиквата съдържа значителни количества витамин С и Е, както и различни минерали като калий, магнезий и желязо, които допринасят за поддържането на здравето на сърцето и костите.

2. Полезна за здравето на очите

Тиквата е истинска суперхрана за очите. Витамин А, който се съдържа в нея, е ключов за поддържането на добро зрение. Недостигът на този витамин може да доведе до дегенерация на ретината и нощна слепота. Според проучвания, бета-каротинът, открит в тиквата, може да намали риска от развитие на очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта – състояния, които засягат милиони хора по света.

3. Подобрява имунната система

Една от най-големите ползи от тиквата е нейният положителен ефект върху имунната система. Витамин С и бета-каротинът стимулират имунния отговор на организма, като помагат на тялото да се бори с инфекции и вируси. Редовната консумация на тиква през есенния и зимния сезон може да бъде отличен начин за поддържане на силна имунна система, особено в периоди на повишена заболеваемост.

4. Помага за контрол на теглото

Тиквата е нискокалорична храна, богата на фибри, което я прави отличен избор за хора, които искат да контролират или намалят теглото си. Фибрите помагат за усещането на ситост, като забавят храносмилането и регулират кръвната захар. С 90% водно съдържание и едва около 26 калории на 100 грама, тиквата е чудесна добавка към диети за отслабване, без да натоварва организма с излишни калории.

5. Подобрява здравето на кожата

Тиквата не само действа благоприятно отвътре, но може да бъде полезна и за кожата ви. Витамините А и С помагат за поддържането на здрав и сияен тен. Антиоксидантите в тиквата се борят със свободните радикали, които са една от основните причини за преждевременно стареене на кожата. Можете дори да използвате тиквата като съставка в домашни маски за лице, за да се възползвате от хидратиращите ѝ свойства и за да придадете свежест на кожата си.

6. Подпомага храносмилането

Богатото съдържание на фибри в тиквата подпомага здравето на храносмилателната система. Фибрите улесняват движението на храната през червата и спомагат за предотвратяването на запек. Освен това, консумацията на храни, богати на фибри, е свързана с намаляване на риска от развитие на чревни заболявания като синдром на раздразненото черво и дивертикулоза.

7. Регулира кръвното налягане

Тиквата е богата на калий, който играе важна роля в регулирането на кръвното налягане. Консумацията на храни с високо съдържание на калий може да помогне за намаляване на риска от хипертония и сърдечни заболявания. В комбинация с ниското съдържание на натрий, тиквата е отличен избор за поддържане на здраво сърце и добро кръвообращение.

8. Помага за добър сън

Тиквените семки съдържат триптофан – аминокиселина, която е предшественик на серотонина и мелатонина. Тези два хормона играят ключова роля в регулирането на съня и настроението. Консумацията на тиквени семки или тиквено масло вечер може да подобри качеството на съня и да ви помогне да се отпуснете след напрегнат ден.

9. Намалява възпаленията

Тиквата е естествено противовъзпалително средство, благодарение на съдържащите се в нея антиоксиданти. Тези вещества помагат за намаляване на възпалителните процеси в тялото, които често са причина за хронични заболявания като артрит, диабет и сърдечни проблеми. Редовната консумация на тиква може да помогне за поддържането на добро здраве и да намали риска от възпалителни заболявания.

10. Помага за стабилизиране на кръвната захар

Тиквата е подходяща храна за хора с диабет или за тези, които искат да поддържат стабилни нива на кръвната захар. Ниското съдържание на въглехидрати и високото съдържание на фибри в тиквата помагат за по-бавното разграждане на глюкозата и предотвратяват резки скокове в нивата на кръвната захар. Тя може да бъде включена в менюто като част от здравословен режим за управление на кръвната захар.

Как да включите тиквата в ежедневното си меню

Тиквата е изключително гъвкав продукт, който може да се приготвя по много начини. Тя може да бъде използвана в супи, яхнии, десерти или дори в смутита. Тиквените семки са вкусна и здравословна добавка към салати и печени ястия, а тиквеното пюре може да се използва в рецепти за хляб, палачинки и мъфини. Независимо как ще я приготвите, тиквата ще внесе вкус и здравословни ползи във вашето меню.

Източник: fakti.bg





СЗО: Намалява използването на презервативи сред тийнейджърите в Европа

СЗО: Намалява използването на презервативи сред тийнейджърите в Европа
Регионалното бюро на Световната здравна организация (СЗО) за Европа предупреди за ...

За жени: Кардиолог сподели ценни съвети за предпазване от инфаркт

За жени: Кардиолог сподели ценни съвети за предпазване от инфаркт
Подобно на мъжете, най-типичният признак на сърдечен удар при жени е ...

СЗО бие тревога за фалшиви лекарства за диабет, използвани за скоростно отслабване

СЗО бие тревога за фалшиви лекарства за диабет, използвани за скоростно отслабване
Фалшиви лекарства за диабет се разпространяват по цял свят от 2022 ...

Пролетно възстановяване на здравето

Пролетно възстановяване на здравето
С по-меките температури, повече слънце и поникването на цветята и разлистването ...

Изследователи разбраха защо имунната система отслабва с напредването на възрастта

Изследователи разбраха защо имунната система отслабва с напредването на възрастта
Австралийски изследователи са направили пробив в разрешаването на загадката защо орган, ...

Онколог: Има едно общо нещо между всеки болен от рак под 45 г.

Онколог: Има едно общо нещо между всеки болен от рак под 45 г.
Специалист онколог разкри, че има скок на случаите на рак сред ...

Каква е нормата на кръвното за хората над 40 и над 60 години?

Каква е нормата на кръвното за хората над 40 и над 60 години?
Едно от най-често срещаните здравословни оплаквания сред възрастните хора е повишеното ...

Проф. Кантарджиев с предупреждение за грипа

Проф. Кантарджиев с предупреждение за грипа
Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Епидемиологът проф ...

Защо е полезно да ядем лешници?

Защо е полезно да ядем лешници?
Навремето основателят на Османската империя препоръчвал на войниците си да консумират ...

4 мита за динята, на които не трябва да се вярва

4 мита за динята, на които не трябва да се вярва
Динята е безспорно най-популярната дума през лятото - освежаващ и утоляващ ...