Многобройните здравословни ползи от дюлите

Дюлята е плод, който често остава в сянката на по-популярни плодове като ябълките и крушите, но заслужава много повече внимание. Този древен плод, известен още от времето на античността, е не само вкусен, но и изключително полезен за здравето. Включването на дюли в ежедневната диета може да предостави редица здравословни ползи, които да подобрят благосъстоянието.

1. Богат източник на витамини и минерали

Дюлята е богата на важни хранителни вещества като витамин C, витамин A, витамин B, калий, мед, магнезий и фибри. Витамин C е мощен антиоксидант, който помага за укрепване на имунната система, предпазва клетките от увреждане и спомага за по-бързо заздравяване на рани, пише puls.bg. Витамин A подобрява зрението и здравето на кожата, докато витамините от група B спомагат за нормалното функциониране на нервната система и метаболизма.

2. Антиоксидантни свойства

Дюлята е богата на антиоксиданти, включително фенолни съединения, които играят ключова роля в борбата със свободните радикали в тялото. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да причинят увреждане на клетките и да доведат до възпаления и хронични заболявания като рак и сърдечни болести. Редовната консумация на дюли може да помогне за намаляване на този риск и да поддържа клетките здрави.

3. Подобряване на храносмилането

Дюлята е богата на диетични фибри, които са от съществено значение за здравето на храносмилателната система. Фибрите помагат за поддържане на редовност на червата и предотвратяват проблеми като запек. Освен това, пектинът, който се съдържа в дюлите, може да подобри състоянието на чревната флора и да подпомогне баланса на полезните бактерии в червата. Това може да доведе до по-добро усвояване на хранителните вещества и общо подобрение на храносмилателната функция.

4. Помощ при отслабване

Дюлята е плод с ниско съдържание на калории, което я прави подходящ избор за хора, които се опитват да отслабнат. Тя също така съдържа голямо количество вода и фибри, които увеличават чувството на ситост и намаляват желанието за прием на нездравословни храни. Пектинът в дюлите може също да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар, което предотвратява рязките пикове и спадове, свързани с глада.

5. Подобряване на сърдечно-съдовото здраве

Редовната консумация на дюли може да бъде полезна за сърдечно-съдовата система. Антиоксидантите в плода помагат за намаляване на възпаленията и подобряват състоянието на кръвоносните съдове. Калият, съдържащ се в дюлите, допринася за регулиране на кръвното налягане, като спомага за отпускането на кръвоносните съдове и подобрява циркулацията на кръвта. Тези свойства на дюлята я правят добър избор за поддържане на здраво сърце и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

6. Антимикробни свойства

Дюлите имат антимикробни свойства, които помагат за борба с различни видове инфекции. Изследванията показват, че екстрактите от дюли могат да инхибират растежа на някои видове бактерии и гъбички. Това е особено полезно за предпазване от стомашно-чревни инфекции и други възпалителни състояния.

7. Подпомагане на имунната система

Високото съдържание на витамин C и антиоксиданти прави дюлята отличен помощник в укрепването на имунната система. Консумацията на този плод може да помогне на организма да се справя по-ефективно с вирусни и бактериални инфекции. Също така, дюлята има противовъзпалителни свойства, които могат да намалят риска от възпаления и да подпомогнат оздравителните процеси в тялото.

8. Ползи за кожата

Антиоксидантите и витамините в дюлята са изключително полезни за кожата. Те спомагат за намаляване на уврежданията, причинени от свободните радикали, и предотвратяват преждевременното стареене на кожата. Консумацията на дюли може да подобри еластичността на кожата и да я направи по-сияйна и здрава.

Източник: fakti.bg





4 мита за динята, на които не трябва да се вярва

4 мита за динята, на които не трябва да се вярва
Динята е безспорно най-популярната дума през лятото - освежаващ и утоляващ ...

10 нови заразени с коронавирус

10 нови заразени с коронавирус
10 са регистрираните новозаразени у нас през изтеклото денонощие, няма починали, ...

Първият човек с имплантиран чип в мозъка се възстановява нормално

Първият човек с имплантиран чип в мозъка се възстановява нормално
В края на месец януари 2024 г. милиардерът и инвеститор в ...

Най-доброто време за вечеря

Най-доброто време за вечеря
Важно е не само с какво се храним, но и по ...

Ще реши ли изкуствената кръв проблема с кръводаряването?

Ще реши ли изкуствената кръв проблема с кръводаряването?
Запасите от кръв са ниски по цял свят. Според Световната здравна ...

Рискът от деменция се увеличава значително при самотните хора

Рискът от деменция се увеличава значително при самотните хора
Ново проучване показва, че постоянната самота се отразява негативно на стареещия ...

Бум на сифилис и гонорея в Гърция

Бум на сифилис и гонорея в Гърция
Случаите на сифилис в Гърция са се увеличили с над 113%, ...

Колко великденски яйца е безопасно да ядем

Колко великденски яйца е безопасно да ядем
С настъпването на Великден, много хора се радват на традиционното ядене ...

Вредни ли са имитиращите млечни продукти за здравето?

Вредни ли са имитиращите млечни продукти за здравето?
В последните години пазарът ни е залят с фалшиво сирене и ...

Защо портокалът е по-полезен от витамините?

Защо портокалът е по-полезен от витамините?
Портокалите съдържат фенолни съединения - биохимикали с антиоксидантни и антимикробни свойства ...