Защо жените имат по-силна имунна система от мъжете

Имунната ни система е изключително сложна и невероятно интересна. Тялото ни произвежда около 100 милиарда имунни клетки – всеки ден. В лимфните възли, в кръвта, в далака, в черния дроб и в червата. Те ни предпазват от бактерии, вируси, гъбички, токсини от околната среда и други патогени, пише АРД. Но как работи сложното взаимодействие на нашите защитни механизми? И защо жените имат генетично предимство в имунната защита?

Комбинацията от хромозоми

Мъжете действително имат сравнително по-слабо развита имунна система от жените. Това се дължи главно на гените или по-точно на комбинацията от хромозоми, обяснява германската обществено-правна медия. Това е така, защото голяма част от гените, които оказват влияние върху имунната система, са разположени изключително върху Х хромозомата.

Затова хората с две Х-хромозоми обикновено имат по-устойчива имунна система, отколкото хората с комбинацията от Х и Y-хромозома. “Поради това жените са по-устойчиви на инфекции“, казва Бодо Гримбахер от Центъра за хронични имунни дефицити към Медицинския център на Университета във Фрайбург.

По-силната имунна система обаче има и недостатъци – така жените са по-предразположени към автоимунни заболявания, обяснява Гримбахер. Тези болести са причинени от грешно функциониране на имунната система, при което тя атакува собствения организъм и разрушава клетки, нерви и дори органи. “Болестта лупус (автоимунно ревматологично заболяване) е например девет пъти по-често срещана при жени, отколкото при мъже”, казва имунологът.

Половите хормони също имат отражение върху имунната система

Въпреки това не само гените определят как работи защитата на организма ни – половите хормони също оказват влияние върху имунната ни система, обяснява АРД. Например женските полови хормони естроген и прогестерон могат да стимулират образуването на специфични антитела на придобитата имунна система. Мъжкият хормон тестостерон, от друга страна, има тенденция да потиска работата на имунната система и дори може частично да потисне имунните реакции.

Друг фактор, който все още не е подробно изследван, е хормоналната промяна по време на менструалния цикъл и нейното въздействие върху имунния отговор през тази фаза. Въпреки това изглежда ясно, че след менопаузата хормоналните промени обикновено водят до намаляване на функцията на имунната система при жените, въпреки че ефективността на имунната защита отслабва при всички хора с напредването на възрастта. Но какво значение имат тези различия между половете за лечението на заболяванията или дозировката на ваксините?

Индивидуалните характеристики на всеки човек, а също и комбинацията от хромозоми – определят неговата податливост към инфекции, припомня германската обществено-правна медия. Въпреки това различните начини, по които имунната система реагира при мъжете и жените, досега почти не са били отчитани в клиничната практика – поне според Маркус Корнберг, директор на Центъра за индивидуализирана инфекциозна медицина в Хановер. Мъжете обикновено са по-податливи на редица хронични инфекции като хепатит В, докато жените от своя страна по-често се сблъскват със странични ефекти от инфекции или ваксини.

Различно лечение за различните полове?

Жените страдаха и от повече странични ефекти от ваксинацията срещу Ковид-19 по време на пандемията, отколкото мъжете. В същото време проследяването на титрите на антителата показа, че жените имат по-добра защита след ваксинацията, уточнява АРД. „Като учен се чудя дали на жените не биха могли да се дават по-ниски дози от ваксината, така че да имат по-малко странични ефекти. Или, обратното, дали на мъжете не биха могли да се дават по-високи дози от ваксината, за да се повиши устойчивостта им“, казва Корнберг. При медикаментите за лечение на инфекции дозата често зависи от възрастта, но почти никога от пола, въпреки че има очевидни разлики в степента на ефекта.

Изследванията тук се отнасят до биологичния пол, който се отнася до разпределението на хромозомите, половите хормони и първичните и вторичните полови белези. Социалният пол, който включва и небинарните лица, се различава от биологичния пол. В тази статия термините „мъж“ и „жена“ означават биологичния пол, уточнява екипа на германската обществено-правна медия.

Автор: Борис Гайгер ARD

Източник: fakti.bg





Време за детокс: Лунна диета за август

Време за детокс: Лунна диета за август
Свикнали сме да смятаме август за последния летен месец, но всъщност ...

Антибиотик унищожава резистентни към лекарствата супербактерии

Антибиотик унищожава резистентни към лекарствата супербактерии
Екипът на проф. Андрю Майерс от Харвардския университет създава синтетичния антибиотик ...

Подсладител без калории може да причини кръвни съсиреци и риск от сърдечни заболявания

Подсладител без калории може да причини кръвни съсиреци и риск от сърдечни заболявания
Консумиране на напитка с еритритол — изкуствен подсладител, използван за подслаждане ...

Какво ще се случи с тялото ни, ако не ядем 24 часа

Какво ще се случи с тялото ни, ако не ядем 24 часа
Със сигурност сте чували за лечебния глад. Той се практикува от ...

Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“ чака нови заместник директори

Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“ чака нови заместник директори
Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“ чака нови заместник директори. Това ...

Издъхна пациентът с първия трансплантиран свински бъбрек ВИДЕО

Издъхна пациентът с първия трансплантиран свински бъбрек ВИДЕО
Първият в света пациент с трансплантиран свински бъбрек почина почти два ...

Консумацията на преработено червено месо може да увеличи риска от деменция

Консумацията на преработено червено месо може да увеличи риска от деменция
Приемането на преработено червено месо може да бъде значителен рисков фактор ...

Защо сиренето е толкова полезно за зъбите ни?

Защо сиренето е толкова полезно за зъбите ни?
Сиренето и други млечни продукти при дъвчене стимулират производството на слюнка, ...

42 милиона жертви взимат вредните навици годишно

42 милиона жертви взимат вредните навици годишно
До 15 години Африка ще остане единственият континент с положителен прираст, ...

Диетолог развенча известен мит за връзката между хляба и отслабването

Диетолог развенча известен мит за връзката между хляба и отслабването
Спирането на хляба няма да ви помогне да отслабнете. Това каза ...