6 неподозирани симптома на рака, за които всеки трябва да знае

Всяка година хиляди хора откриват, че са живели със скрит рак, който често няма симптоми в ранните си стадии. Около 24 000 души са болни от миелом – вид рак на кръвта.

По данни на Myeloma UK болестта засяга предимно по-възрастните хора, но може да бъде открита и при хора под 65 години. Заболяването представлява 15 % от раковите заболявания на кръвта и два процента от всички ракови заболявания. След ранните, често безсимптомни етапи, ракът може да бъде болезнен и изключително уморителен за страдащите от него, а към момента не е известно лечение. Въпреки това съществуват лечения, които могат да помогнат.

Myeloma UK казва: „Лечението на миелома може да бъде много ефективно за контролиране на заболяването, намаляване на симптомите и подобряване на качеството на живот. За съжаление обаче миеломът понастоящем е нелечим (терминален) рак.“ Заболяването понякога е известно като множествен миелом, защото може да засегне няколко части на тялото. Това е форма на рак на кръвта, която се развива от плазмени клетки, изработени в костния мозък. Всяка година в Обединеното кралство 5 900 души биват диагностицирани с този вид рак, съобщава Gloucestershire Live.

В ранните етапи няма забележими бучки или подутини, което затруднява откриването и диагностицирането на рака, докато той не е прогресирал. „За разлика от много други видове рак, миеломът не съществува като бучка или тумор. Миеломът засяга местата, където костният мозък е нормално активен при възрастните, като например костите на гръбначния стълб, черепа, таза, гръдния кош, дългите кости на ръцете и краката и областите около раменете и бедрата“, казват от Myeloma UK. Но добрата новина е, че има песнопения, за които можете да внимавате.

Според Cancer Research UK някои от най-често срещаните симптоми са:

болки в костите – често в гърба, бедрата, раменете или ребрата
счупени кости (фрактури)
умора, отпадналост, задух и слабост – това са симптоми на ниско ниво на червените кръвни клетки (анемия)
болка, промени в усещанията или слабост – това са симптоми на компресия на гръбначния мозък
много инфекции или инфекции, които не изчезват
чувство на жажда, по-често отделяне на урина, объркване и сънливост – това са симптоми на високи нива на калций в кръвта

В доклада се казва: „Повечето от симптомите и проблемите на миелома се дължат на абнормални плазмени клетки, които се натрупват в костния мозък. Тези клетки произвеждат анормални видове антитела, наречени парапротеини, което също причинява проблеми.“ Благотворителната организация обяснява за какво да внимавате:

Болка и увреждане на костите

Това е често срещан признак, за който често се съобщава, когато хората са диагностицирани. Хората най-често описват болката като тъпа или болезнена. Често се усеща в долната част на гърба или ребрата. Възможно е да усещате, че има болка и в мускулите. Болката в костите се причинява от събирането на много плазмени клетки там. Големият брой плазмени клетки увреждат костите и водят до счупвания.

Усещане за умора поради анемия

Задухът и умората могат да се появят поради недостатъчно количество червени кръвни клетки – анемия. Това се случва, защото в костния Ви мозък има анормални плазмени клетки. Ненормалните плазмени клетки увреждат костите и изтласкват нормалните кръвни клетки.

Инфекции

Възможно е да сте по-предразположени към инфекции, като например инфекции на гръдния кош. След като получите инфекция, може да отнеме повече време, за да се оправите. Това е така, защото нямате достатъчно здрави бели кръвни клетки, които да се борят с бактериите или вирусите.

Твърде много калций в кръвта

Когато костите са увредени, те освобождават калций в кръвта. Твърде многото калций в кръвта се нарича хиперкалциемия. Това Ви кара да се чувствате много жадни, болни и уморени. Възможно е също така да отделяте много урина, тъй като организмът Ви се опитва да се освободи от допълнителния калций. Ако хиперкалциемията не се лекува и се влоши, тя може да Ви направи сънливи и трудни за събуждане.

Свиване на гръбначния мозък

Компресия на гръбначния мозък се получава, когато натискът върху гръбначния мозък пречи на нервите да работят нормално. Симптомите зависят от мястото на натиск в гръбначния мозък. Болката често е първият симптом и повече от девет от десет души (90%) с компресия на гръбначния мозък я изпитват. Болката може да бъде:

Други симптоми са:

Увреждане на бъбреците

Абнормалните плазмени клетки произвеждат голямо количество белтъчни антитела (имуноглобулин). Това може да увреди бъбреците Ви, тъй като преминава от кръвния поток в урината. Това води до редица различни симптоми, включително:

Синини и кървене

Необичайното образуване на синини и кървене може да се случи, тъй като големият брой плазмени клетки в костния Ви мозък е спрял образуването на тромбоцити. Но това се случва доста рядко при миелом.

Източник: fakti.bg





Климатичните промени увеличат риска от инсулт

Климатичните промени увеличат риска от инсулт
При ново проучване, публикувано в Stroke, се установява, че екстремните горещини ...

Колко опасни са свръхпреработените храни?

Колко опасни са свръхпреработените храни?
Свръхпреработени храни (СПХ) изместват здравословното хранене "навсякъде по света", въпреки че ...

Зеленчукът на здравето: Какви са ползите от марулята

Зеленчукът на здравето: Какви са ползите от марулята
Марулята е популярен зеленчук, често срещан в диетите. Съществуват седем основни ...

Нова технология ще позволи създаването на ембриони с гени от двама мъже

Нова технология ще позволи създаването на ембриони с гени от двама мъже
Нова технология може скоро да позволи на мъже в еднополови връзки ...

Ето как да преминем от зимното към пролетното хранене

Ето как да преминем от зимното към пролетното хранене
Ако сте почитатели на кулинарни шоупрограми, със сигурност сте чували израза ...

Периодичното гладуване подобрява здравето на червата и помага в отслабването

Периодичното гладуване подобрява здравето на червата и помага в отслабването
Ново проучване на Държавният университет в Аризона показва, че хората, които ...

42 милиона жертви взимат вредните навици годишно

42 милиона жертви взимат вредните навици годишно
До 15 години Африка ще остане единственият континент с положителен прираст, ...

Истанбул – надеждата на оплешивяващите

Истанбул - надеждата на оплешивяващите
Обичам да правя хората щастливи, казва туркинята Сюмейе Демирезен пред германския ...

Колко време продължават пристъпите на паника и как да ги преодолеем бързо?

Колко време продължават пристъпите на паника и как да ги преодолеем бързо?
Повечето пристъпи на паника наистина продължават по-малко от петнадесет минути. По ...

Средиземноморската диета се оказа особено полезна и за здравето на децата

Средиземноморската диета се оказа особено полезна и за здравето на децата
Средиземноморската диета от години набира популярност сред лекарите и диетолозите, като ...