С 30% повече момичета са ваксинирани срещу HPV

През тази година се наблюдава 30% ръст в броя на ваксинираните срещу човешки папиломавирус (HPV) момичета спрямо миналата. Това съобщи д-р Кремена Пармакова от отдел „Надзор на заразните болести“ в Министерство на здравеопазването, която представи данни за изпълнението на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г. Ако за цялата 2023 г. срещу HPV са ваксинирани 2892 момичета с първа доза ваксина, то за осемте месеца на 2024 те са 3661.

Кампанията „Вие сте герой за вашето дете, днес и завинаги” насочва вниманието на родителите към възможността да предпазят чрез ваксинация децата си от онкологични заболявания в бъдеще.

Д-р Пармакова уточни, че става въпрос за около 700-800 момичета, които са се ваксинирали от началото на годината, и смята, че в следващите 4, 5, 6 години обхватът ще бъде чувствително повишен.

В България чрез Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г. държавата осигурява безплатни ваксини срещу HPV за момичета на възраст между 10-13 години. Ваксината се поставя доброволно при желание от страна на родителите.

„Популацията на момичетата, които подлежат на имунизация срещу HPV по националната програма, е между 20 000 и 25 000, така че обхватът не е толкова висок“, сподели проф. Стефан Ковачев, началник на Клиника по обща и онкологична гинекология във ВМА. За сравнение в съседна Северна Македония ваксинираните са 66% от целевата група.

„При мен идват пациентки за лечение в напреднал стадий на рак. Ако в някои области на онкологията при системното лечение сме постигнали много голям напредък за последните 20-тина години, то при карцинома на маточната шийка сме мръднали с един месец време без прогресия, най-много два месеца с всички нови неща, които са на пазара. Общата преживяемост в метастатичен и напреднал стадий продължава да е малко над 1 година“, допълни д-р Иван Тонев, началник на Отделението по медицинска онкология в комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив. Той добави, че в напредналите стадии на рака на маточната шийка може да се направи много малко. Също така смята, че ниската преживяемост е съпътствана и с лошо качество на живот.
„Недоумявам защо не се използват възможностите за профилактика в две прости стъпки: ваксинация при личния лекар, която покрива 90% от онкогенните щамове на HPV, и преглед при гинеколог“, чуди се той.

Общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова разказа, че е питала свои пациенти защо отказват да се ваксинират срещу HPV, а отговорът бил, че ги е страх. „Чисто човешки си задавам въпроса по каква причина страхът от ваксината е по-голям от страха от рака“, коментира тя.
Лили Асенова от Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката, която преди години се е преборила със заболяването, цитира данни от онлайн проучване сред 200 жени между 19 и 72 години от пролетта на тази година, според което 75% са наясно, че е възможно вирус да предизвика рак. 61.5% от анкетираните не знаят за съществуването на HPV. Преобладаващ брой от участничките 72.5% никога не са били насочени от медицински специалист към изследване на HPV. Обезпокоителен е фактът, че 12% са се изследвали преди 5 или повече години, а 41% от жените не могат да посочат рисковите фактори, свързани с рака на маточната шийка. Изводите са, че голяма част от българките не знаят за съществуването на национална програма или че HPV причинява рак на маточната шийка.

В България по данни за 2020 г. заболеваемостта от рак на маточната шийка е 18 на 100 000 жени и над 1000 жени се разболяват годишно. У нас всеки ден две жени губят живота си в резултат на рак на маточната шийка, а всяка година той е причина за смърт при 8-10 на 100 000 жени.

Човешкият папиломавирус обаче не засяга само жените, а и мъжете. Той причинява също така рак на пениса, ануса, устата, шията, вулвата, затова специалистите са единодушни, че ваксинопрофилактиката трябва да обхваща и двата пола.

Източник: fakti.bg





Д-р Иван Маджаров: Все по-трудно става да набавим нови кадри

Д-р Иван Маджаров: Все по-трудно става да набавим нови кадри
Още година заплатите на медиците да останат без увеличение. Това е ...

Д-р Емилова предупреждава: Популярен метод за отслабване крие риск от рак

Д-р Емилова предупреждава: Популярен метод за отслабване крие риск от рак
Лятото наближава, а с неговото настъпване идва и желанието на всеки ...

До какво води прекомерният прием на протеини?

До какво води прекомерният прием на протеини?
Изследователи от Медицинския факултет на Университета в Питсбърг откриха молекулярен механизъм, ...

Проф. Кантарджиев с предупреждение за грипа

Проф. Кантарджиев с предупреждение за грипа
Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Епидемиологът проф ...

Обратен ефект: Тежките тренировки отслабват имунитета

Обратен ефект: Тежките тренировки отслабват имунитета
Прекомерните интензивни упражнения могат да отслабят имунната ви система. Това твърди ...

Недостигът на кислород и стресът у бременната превръщат бебето в закоравял пушач

Недостигът на кислород и стресът у бременната превръщат бебето в закоравял пушач
Учени от Санкт Петербург установиха, че феталната хипоксия в комбинация със ...

7 плода, с които да подсилите имунната си система преди зимата

7 плода, с които да подсилите имунната си система преди зимата
Понижените температури навън ни подсказват, че лятото си отива, есента заема ...

7 признака, че не пиете достатъчно вода

7 признака, че не пиете достатъчно вода
Водата е съществена част от човешкото тяло, съставляваща около 60% от ...

Здравословно ли е да тренираме на празен стомах?

Здравословно ли е да тренираме на празен стомах?
Независимо дали тренирате отдавна или отскоро, може би искате да оптимизирате ...

Преработените храни са вредни за психичното здраве

Преработените храни са вредни за психичното здраве
Голям процент от пакетираната и приготвена храна, която е разположена на ...