Д-р Йорданка Господинова пред ФАКТИ: Палмовото масло увеличава риска от атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване

Коя е Д-р Йорданка Господинова?

Д-р Йорданка Господинова е лекар, нутриционист и треньор по здравословно хранене. Става много популярна с програмата за умно отслабване Smart Diet, създадена преди три години.

Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ. Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително нарастващото тегло, тя поема нещата в свои ръце и разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, но и връща всичките си медицински показатели обратно в нормата. Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все по-голяма популярност, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България.

Д-р Господинова, съществуват редица теории за палмовото масло. Нека разгледаме някои от тях.

– Какво представлява палмовото масло? Какво съдържа?

– Палмовото масло е растително масло, извлечено от плодовете на някои видове палми, като най-често се добива от така наречената маслена палма ( Elaeis guineensis). Много често то се използва в хранителната и козметична индустрии. В състава му се откриват наситени и ненаситени мазнини, витамини и антиоксиданти, фитостероли.

– Защо в редица развити страни то е напълно забранено и продуктите, съдържащи палмово масло отсъстват от пазара? Защо у нас то не е забранено?

– Палмовото масло е предмет на обсъждане поради влиянието му върху околната среда, свързано с обезлесяването и загубата на биоразнообразие, присъстващи в състава му. То е предмет на много дискусии и спорове в различни части на света, особено що се касае за екологични последствия и в контекста на здравословните му качества. Една от основните причини употребата на палмово масло да бъде ограничавано е, че то съдържа наситени мазнини, поради което може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. В някои страни употребата на палмово масло се ограничава, за да се запази биоразнообразието и да се намалят емисиите от парниковите газове. Също така въпросът с палмовото масло има и социално измерение, тъй като често свързват добива му с експлоатация на някои общности и нарушаване на правата им. В някои държави, тъй като палмовото масло е евтин източник на мазнини, широко се използва в хранителната индустрия.

– Какви са вредите от палмовото масло?

– Процесите по отглеждане и производство на палмово масло често водят до замърсяване на водоизточниците и почвата с пестициди и химикали. Също така, сеченето на гори с палми води до огромни емисии на въглероден диоксид, което се отразява негативно и върху глобалното затопляне. Изчезването на горите нанася вреда и на живота на много животински видове, включително на някои застрашени, като орангутаните и тигрите. Палмовото масло съдържа наситени мазнини, които в наднормени количества могат да бъдат свързани с повишаване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Палмовото масло може да повиши нивата на така наречения лош холестерол в организма ( LDL).

– Може ли употребата на продукти с палмово масло да доведе до инсулт, сърдечно-съдови заболявания, аневризми и други?

– Употребата на продукти с палмово масло сама по себе си не е доказан фактор за причиняване на инсулт, сърдечно-съдови заболявания или аневризми. Въпреки това, палмовото масло е наситен вид мазнина, и излишното му консумиране, особено в контекста на диета, богата на наситени мазнини, може да влияе негативно на здравето на сърдечно-съдовата система. Някои изследвания показват, че високият прием на наситени мазнини може да увеличи нивото на т.н. „лош“ холестерол в кръвта, което е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Искам да отбележа, че не само палмовото масло, а и други източници на наситени мазнини следва да се консумират умерено.

– Хора в кои рискови групи категорично не трябва да консумират продукти с палмово масло?

– Хора с високи нива на холестерол, болни от сърдечно-съдови заболявания, хора с диабет, хора предразположени към затлъстяване, хора с алергии към палмово масло категорично не трябва да консумират продукти с палмово масло!

– Какво ще посъветвате диабетиците, и хората с инсулинова резистентност?

– Хората с диабет и инсулинова резистентност трябва да се научат да управляват своето състояние, за да подобряват здравето си. Важно е да се хранят информирано и рационално. Да се хранят с плодове и зеленчуци с нисък гликемичен индекс и да избягват захарни изделия и преработени храни. Те трябва да следят размера на порциите си и общото количество храна, което консумират, за да поддържат стабилни нива на кръвната захар. Редовната физическа активност подпомага подобряването на инсулиновата чувствителност. Трябва системно да проследяват нивата на кръвната захар и да следят препоръките на лекуващия си лекар.

– Вредно ли е палмовото масло за децата и подрастващите?

– Палмовото масло е често използвана съставка в много храни и индустриални продукти, но за неговата хранителна стойност и въздействие върху здравето има различни мнения. Когато става въпрос за деца и подрастващи, е важно да се вземат предвид редица фактори. Трябва да се внимава относно излишъка от наситени мазнини, защото той в по-късна възраст, може да доведе от сърдечно-съдови проблеми. Поради високото си съдържание на калории, често консумираното палмово масло може да допринесе за наднормено тегло, особено ако не се комбинира с активен начин на живот. Важно е да се обръща внимание на източника и качеството на палмовото масло. Някои производствени процеси могат да доведат до появата на вредни вещества или да повлияят на качеството на маслото.

– Какви са вредите от употребата на продукти съдържащи палмово масло при възрастните и хората над 60 г?

– Както стана дума, тъй като палмовото масло е богато на наситени мазнини, които могат да повишат нивата на LDL холестерола в кръвта, се увеличава рискът от атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания, които са още по-опасни при по-възрастните хора, защото те са по-податливи на наддаване на тегло, ако консумират високомаслени храни. Палмовото масло, с високото си съдържание на калории и наситени мазнини, може да допринесе за затлъстяване. Консумацията на прекомерни количества наситени мазнини, също така може да предизвика възпалителни процеси в организма, което е свързано с редица хронични заболявания, като диабет тип 2 и артрит. Употребата на храни богати на наситени мазнини, като палмовото масло, може да допринесе за развитие на метаболитен синдром, който включва комбинация от затлъстяване, хипертония и повишени нива на кръвната захар. Някои изследвания сочат, че диети, богати на наситени мазнини, могат да влияят негативно на когнитивната функция и да увеличат риска от деменция. Често палмовото масло се свързва с производствени практики, които могат да доведат до замърсяване с токсични вещества, което също може да представлява риск за здравето.

– Увеличава ли употребата на палмово масло риска от ракови заболявания?

– Някои проучвания показват, че консумацията на палмово масло може да бъде свързана с повишен риск от определени заболявания, включително ракови заболявания, но все още данните не са еднозначни. Все пак е добре да сме информирани, че както много други масла, палмовото масло може да съдържа и трансмазнини, когато е подложено на високи температури по време на преработка, а трансмазнините са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и потенциално – с рак.

– Как стои въпроса с алергиите при употребата на палмово масло?

– Палмовото масло е растителен продукт, който не е известен като често предизвикващ алергични реакции при хора. Въпреки това, както с всяка друга храна, е възможно да има хора, които са чувствителни или алергични към него. Алергиите обикновено се свързват с протеини, а палмовото масло е предимно мазнина и съдържа малко количество протеин. Въпреки че алергичните реакции към палмово масло са редки, важно е да се обръща внимание на индивидуалната чувствителност на всеки човек. Освен това, палмовото масло може да бъде част от хранителни продукти, които съдържат и други съставки, способни да предизвикат алергични реакции, като ядки, соя или млечни продукти.

– Има ли някаква полза от палмовото масло?

– Палмовото масло е важен източник на доходи за много страни, особено в Югоизточна Азия, където производството му подпомага икономическия растеж и осигурява работа на милиони хора. То е устойчиво на окисляване и има дълъг срок на годност, което го прави популярно в производството на хранителни продукти и козметика.

В България често се срещат продукти на пазара, съдържащи палмово масло. Например, в сиренето, в редица сладкиши, бисквити, сладолед и какво ли още не! Лично аз съм снимала опаковки на различни сирена, бисквити, та дори и т.н. „арменски сладки“ съдържащи голям процент палмово масло. Защо се допускат тези продукти по рафтовете?

Палмовото масло е широко използвано в хранителната индустрия поради факта, че е стабилно при високи температури, има дълъг срок на годност и е относително евтино в производството. В България, както и в много други страни, производителите предпочитат палмовото масло заради икономическите му предимства и нарастващото търсене на различни преработени храни. Допускането на продукти, съдържащи палмово масло, по рафтовете на магазините, е регламентирано от законодателството на Европейския съюз и националните институции. Храните с палмово масло са разрешени, стига да отговарят на стандартите за безопасност и етикетиране. Задължително е да се посочва съдържанието на полезни съставки, а производителите трябва да спазват определени хигиенни и качествени изисквания. Въпреки това, обаче употребата на палмово масло продължава да предизвиква множество дебати заради екологичните и здравословни аспекти, за които споменахме. Оценките относно безопасността и въздействието на палмовото масло продължават да се обсъждат в обществото, което е и причината за нарастваща осведоменост и дискусии относно неговото използване, и алтернативи в хранителната индустрия.

– В заключение, какво е Вашето становище, като лекар-специалист, за ползите и вредите от палмовото масло? Безопасна ли е консумацията на продукти, съдържащи палмово масло?

– Като лекар, смятам, че честата консумация на наситени мазнини може да увеличи нивата на лошия холестерол в кръвта, което е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Често палмовото масло се използва в преработени храни, които могат да съдържат добавени захари и сол, което допълнително е неблагоприятно за здравето. Консумацията на продукти, съдържащи палмово масло, може да е безопасна, ако се извършва в умерени количества и в контекста на балансирано и разнообразно хранене. Препоръчвам да се внимава с количествата и да се предпочитат нерафинирани и органични версии на палмовото масло, когато е възможно. Има множество устойчиви алтернативи на палмовото масло, които могат да бъдат използвани в хранителната индустрия и производството на стоки. Има няколко алтернативи на палмовото масло, които са считани за по-здравословни и екологични, като зехтинът, кокосовото масло, слънчогледовото масло, маслото от авокадо, маслото от орехи, соевото масло, както и маслото от гроздови семена. Искам да обърна внимание, че е важно също така да се внимава с количеството мазнини в диетата, независимо от избраното масло. Ако искате да намалите употребата на палмово масло, можете да проверявате етикетите на продуктите и да избирате стоки, които са произведени без или с минимално използване на палмово масло.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД

Източник: fakti.bg





Как да се стремим към здравословното хранене?

Как да се стремим към здравословното хранене?
В последните години идеята за здравословен начин на живот, чийто основен ...

2 билки срещу газове и подуване на корема

2 билки срещу газове и подуване на корема
Карминативните билки са тези, чието действие спомага премахването на натрупаните в ...

Кардиолог посочи 3-те най-големи последствия от консумацията на алкохол

Кардиолог посочи 3-те най-големи последствия от консумацията на алкохол
Може да звучи крайно, но алкохолът е отнесен към веществата от ...

Климатичните промени увеличат риска от инсулт

Климатичните промени увеличат риска от инсулт
При ново проучване, публикувано в Stroke, се установява, че екстремните горещини ...

Храни и напитки, които предизвикват главоболие

Храни и напитки, които предизвикват главоболие
Учудващо, но любимите на всички китайски ястия могат да са причина ...

19 нови случая на коронавирус

19 нови случая на коронавирус
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са ...

Учени разработиха въпросник, разкриващ риска от инфаркт

Учени разработиха въпросник, разкриващ риска от инфаркт
Изследователи са разработили домашен въпросник, който може да оцени риска от ...

Топ 5 на плодовете и зеленчуците най-богати на витамин C

Топ 5 на плодовете и зеленчуците най-богати на витамин C
Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е един от най-важните ...

Лекар посочи за кои хора постът е опасен

Лекар посочи за кои хора постът е опасен
Целта на постите е да пречистят тялото не само на физическо, ...

Сутрин или вечер да тренираме? Експертите отговарят

Сутрин или вечер да тренираме? Експертите отговарят
Кое е най-доброто време за тренировка: сутрин, следобед или вечер? Експертите ...