4 ключови фактора предвещават появата на Алцхаймер

Познаването на това как могат да се променят ключовите когнитивни функции при хора, диагностицирани с болестта на Алцхаймер, може да има съществено значение за пациентите и за тези, които се грижат за тях.

Въпреки че основната патология е сходна при повечето хора с това заболяване, темповете и тежестта на влошаване на състоянието им са различни.

Проспективно проучване, проведено от международен екип от изследователи, вече потвърди, че възрастта, полът, нередовният сърдечен ритъм и равнището на ежедневната активност са най-надеждните предвестници за влошаване на познавателните способности.

„Дори в ранните етапи на болестта на Алцхаймер влошаването на когнитивните способности се предсказва най-добре от комбинацията от пациентски демографски, соматични и функционални променливи,“ пишат изследователите в своя публикуван документ.

Изследователите започват с група от 500 пациенти с болестта на Алцхаймер, като ги проследяват в продължение на две години. Процентът на отпадналите пациенти обаче е бил сравнително висок, като в края на този двугодишен период само 169 пациенти все още са участвали в проучването.

Данните са регистрирани за множество демографски, здравни и функционални фактори, включително преживяване на болка, депресия и невропсихиатрични симптоми.

Измерванията на когнитивния упадък са били значими за всички участници, въпреки че е имало достатъчно вариации, за да се разкрият някои зависимости.

По-възрастните, жените, хората, изпитващи затруднения в ежедневните дейности и наличието на анамнеза за предсърдно мъждене (проблеми с нередовен сърдечен ритъм) са идентифицирани от изследователите като фактори, предсказващи най-голям спад в когнитивните способности.

Тези четири прогнозни фактора, регистрирани в началото на периода на изследването, представляват около 14% от вариацията в когнитивното функциониране на пациентите през последното тримесечие на двугодишния период на изследването.

И не само пациентите са засегнати. Не е изненадващо, че тежестта върху лицата, които се грижат за пациентите, нараства с намаляването на когнитивните им способности, което предполага, че тези, които подкрепят пациентите в ежедневието им, трябва да бъдат взети предвид при преценката на възможностите за лечение и развитието на болестта, казват изследователите.

Въпреки че някои променливи не са били отчетени, включително навиците за пушене и пиене, резултатите са достатъчно убедителни, за да подскажат, че демографските данни, медицинската история и мерките за ежедневна активност могат да бъдат достатъчни, за да се предвиди степента на влошаване на когнитивните способности, предизвикани от болестта на Алцхаймер.

С продължаването на изследванията ставаме все по-добри в прогнозирането на развитието на болестта на Алцхаймер: наскоро разработена техника използва сканиране на мозъка и различни биомаркери, за да предскаже когнитивния спад в продължение на пет години, например.

Болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма на деменция, от която страдат десетки милиони хора по света, и тъй като броят им продължава да нараства със застаряването на населението, подобни изследвания могат да помогнат за по-доброто адаптиране на лечението и подкрепата.

„Тези открития подчертават значението на комплексния подход към лечението, отчитащ както променливите на пациента, така и на лицата, полагащи грижи за него, при диагностицирането и лечението на болестта на Алцхаймер в ранен стадий,“ пишат изследователите.

Източник: fakti.bg





Полезен или вреден: какво казва науката за шоколада и здравето?

Полезен или вреден: какво казва науката за шоколада и здравето?
Безброй пъти сме чували и добре знаем, че прекаляването с шоколад ...

Време ли е да посетите кардиолог?

Време ли е да посетите кардиолог?
Повечето пациенти се сещат за кардиолог, едва когато усетят неразположение или ...

Билкови рецепти помагат в борбата с подаграта и артрита

Билкови рецепти помагат в борбата с подаграта и артрита
Тук ще ви запознаем с няколко лечебни рецепти, специално разработени от ...

Храните, които подпомагат дейността на щитовидната жлеза

Храните, които подпомагат дейността на щитовидната жлеза
Щитовидната жлеза играе ключова роля в метаболизма, растежа и развитието на ...

Пролетен детокс: Лунна диета за март

Пролетен детокс: Лунна диета за март
Наближава настъпването на астрономическата пролет. Пролетта е любим сезон, защото с ...

Защо жените имат по-силна имунна система от мъжете

Защо жените имат по-силна имунна система от мъжете
Имунната ни система е изключително сложна и невероятно интересна. Тялото ни ...

Ето как да преминем от зимното към пролетното хранене

Ето как да преминем от зимното към пролетното хранене
Ако сте почитатели на кулинарни шоупрограми, със сигурност сте чували израза ...

Имате високо кръвно? Яжте банани!

Имате високо кръвно? Яжте банани!
Бананите са един от най-здравословните плодове. Те съдържат полезни въглехидрати, витамини, ...

Недостигът на кислород и стресът у бременната превръщат бебето в закоравял пушач

Недостигът на кислород и стресът у бременната превръщат бебето в закоравял пушач
Учени от Санкт Петербург установиха, че феталната хипоксия в комбинация със ...

Необходимо ли е да се коригират дозите на лекарствата през лятото?

Необходимо ли е да се коригират дозите на лекарствата през лятото?
Медици препоръчват да се консултирате с лекаря си дали е необходимо ...