Няколко признака, че черният ви дроб е пълен с токсини

Черният дроб е най-големият орган в нашето тяло, ако не броим кожата. Той е „пречиствателната станция“ на организма и участва в изпълнението на десетки важни процеси. Какви са признаците, че вашият черен дроб е претоварен? Ето няколко:

Хронична умора

Симптомите на синдрома на хроничната умора се усещат като обикновена настинка и е вероятно да сте имали симптоми поне 6 месеца, преди да бъдете диагностицирани със състоянието. Причината за хроничната умора е чернодробна токсичност. Здравият черен дроб превръща глюкозата в гликоген, който осигурява на тялото енергия. Увреденият черен дроб обаче едва може да произвежда глюкоза и има много малко място за нейното съхранение.

Жълти очи и кожа

Пожълтяването на кожата или очите са други симптоми на чернодробно заболяване. Също така, това състояние, наречено жълтеница, не е заболяване само по себе си, а симптом, който може да е необичаен. Жълтеницата обикновено се причинява от болен черен дроб, причиняващ прекомерно натрупване на билирубин, жълт пигмент, произведен от разграждането на мъртвите червени кръвни клетки в черния дроб. Ако черният дроб не може да се отърве от билирубина заедно със старите червени кръвни клетки, очите и кожата ви ще пожълтеят.

Алергии

В повечето случаи алергиите се причиняват от свръхактивен или не толкова активен черен дроб, пише az-jenata.bg. Здравият черен дроб пречиства кръвта от всички вредни частици и премахва потенциалните алергени. Но когато твърде много от определено вещество навлезе в кръвния поток и увреденият черен дроб не може да го изчисти, тялото освобождава антитела и химикали, които причиняват видим обрив по кожата.

Подуване на краката и глезените

Когато черният дроб се разболее, той се опитва да се възстанови, като натрупва течност в долната част на тялото, особено в краката и глезените. Въпреки че подутината е болезнена, тя все още е признак на чернодробно заболяване.

Наддаване на тегло

Ако имате постоянно наднормено тегло, в допълнение към ежедневните упражнения и здравословната диета, трябва да говорите с вашия лекар за чернодробна дисфункция. Когато черният дроб не може да се справи с всички входящи токсини, като алкохол, изкуствени подсладители и храни с високо съдържание на мазнини, той съхранява всички нефилтрирани токсини в мастните клетки, което води до наддаване на тегло.

Болка в областта на черния дроб

Постоянната болка в горната дясна част на корема може да означава чернодробно заболяване. Болката обикновено е лека и може да се влоши с времето. Когато черният дроб е засегнат от заболяване, той не може да функционира ефективно, става болезнено подут и тялото изпраща симптоми на токсичност.

Липса на апетит

Хората с чернодробна недостатъчност могат да изпитат лошо храносмилане и повишени токсини в кръвта. Това води до гадене, което намалява апетита. Има два хормона, лептин и грелин, които контролират глада. Лептинът намалява глада, докато грелинът го увеличава. При чернодробна недостатъчност нивата на грелин не се повишават, както би трябвало преди хранене. Това ще доведе до лош апетит и човекът ще яде по-малко. Междувременно производството на лептин се увеличава при чернодробна недостатъчност. С повече от този хормон, хората с чернодробна недостатъчност ще имат по-малък апетит.

Проблеми със съня

Лошият, непостоянен сън е често срещан симптом на чернодробна недостатъчност. Сънливостта също е характеристика на проблеми със съня, причинени от проблеми с черния дроб. Проучване съобщава, че непостоянният сън често се дължи на промени в начина, по който тялото обработва хормоните мелатонин и глюкоза (основната захар в тялото), които регулират телесната температура и произвеждат грелин. Хората с чернодробна недостатъчност не са в състояние да обработват лекарствата адекватно. Следователно търсенето на начини без лекарства за подобряване на съня е от съществено значение.

Източник: fakti.bg





Работи ли наистина нисковъглехидратната диета?

Работи ли наистина нисковъглехидратната диета?
Вероятно сте чували за нисковъглехидратната диета, но не сте особено наясно ...

Лекарство за високо кръвно увеличава риска от рак на белия дроб

Лекарство за високо кръвно увеличава риска от рак на белия дроб
Изследване, публикувано наскоро във BMJ, заключава, че лечението с конкретно лекарство ...

Защо е важно да включим грах в менюто си

Защо е важно да включим грах в менюто си
Диетоложката Грейс Дероча съветва редовно да се яде зелен грах, за ...

Кои хора трябва да избягват да ядат ягоди?

Кои хора трябва да избягват да ядат ягоди?
Руският гастроентеролог д-р Людмила Сухорукова припомня, че ягодите играят ролята на ...

Кардиолог обясни как пушенето разрушава сърцето и как можете го спрете

Кардиолог обясни как пушенето разрушава сърцето и как можете го спрете
Тютюнопушенето отдавна е признато за сериозна опасност за здравето, която допринася ...

Стъпалата издават скрити проблеми с черния дроб

Стъпалата издават скрити проблеми с черния дроб
"Призоваваме хората да проверяват долната част на стъпалата си за симптом ...

Средиземноморската диета се оказа особено полезна и за здравето на децата

Средиземноморската диета се оказа особено полезна и за здравето на децата
Средиземноморската диета от години набира популярност сред лекарите и диетолозите, като ...

Доц. Валерия Хаджийска: Ядрени изотопи откриват болестта Алцхаймер в ранен стадий

Доц. Валерия Хаджийска: Ядрени изотопи откриват болестта Алцхаймер в ранен стадий
Ядрени изотопи откриват болестта Алцхаймер в ранен стадий. Доц. Валерия Хаджийска ...

Диетолог обясни какво става, когато прекалим с белия хляб

Диетолог обясни какво става, когато прекалим с белия хляб
На българската трапеза сякаш не може да се седне без хляб! ...