Учени изброиха храните, действащи като лекарство за отслабване

Според последните изследвания горчивите храни, които съдържат полифеноли, могат да помогнат на организма да регулира нивата на кръвната захар и апетита с помощта на хормони, подобни на тези, използвани в лекарствата за диабет и отслабване като Оземпик, Вегови и Мунджаро.

Полифенолите са съединения, които се съдържат в растителни храни с горчив вкус, като плодове, зеленчуци, семена, кафе и чай. Обикновено те преминават през организма неусвоени, но въпреки това могат да повлияят на здравето ни.

Неотдавнашно проучване, публикувано в списание Food Bioscience, изследва връзката между тези съединения и предполагаемите ползи за здравето от полифенолите, като например по-доброто регулиране на кръвната захар.

„Въпреки лошото им усвояване, има сведения, че полифенолите подобряват глюкозния толеранс,“ казва в изявление водещият изследовател професор Наоми Осакабе от Технологичния институт Шибаура в Япония. „Ние изследваме връзката между приема на полифеноли и риска от диабет тип 2, тъй като механизмът на този благоприятен ефект все още е неизвестен.“

Когато ядем храни, съдържащи полифеноли, горчивият вкус се разпознава от вкусовите рецептори в устата ни и по-нататък по храносмилателната ни система. Това изпраща сигнал до червата да започнат да отделят храносмилателни хормони.

Между тези храносмилателни хормони е глюкагоноподобният пептид-1 (GLP-1): хормонът, който лекарствата за диабет и отслабване като Оземпик имат за цел да възпроизведат.

ГЛП-1 предизвиква отделянето на хормона инсулин, който спомага за регулирането на нивата на кръвната захар. Заедно с други храносмилателни хормони той влияе и върху чревната моторика, като забавя движението на храната при нейното усвояване, така че се чувстваме по-сити и ядем по-малко.

Учените от изследването предлагат, че именно по този начин хормоните, задействани от богатите на полифеноли храни, могат да намалят риска от затлъстяване и диабет.

„Известно е, че хормоните на ГИ (стомашно-чревния тракт) регулират поведението при хранене и поддържат глюкозния толеранс чрез ендокринната (хормоналната) и нервната система, поради което е възможно горчивината на полифенолите да спомага за намаляване на риска от диабет и неговите усложнения чрез активиране на T2R (вкусовия рецептор),“ каза Осакабе. „Нашето изследване подчертава значението на консумацията на полифеноли за намаляване на риска от затлъстяване и диабет чрез регулиране на нивата на кръвната захар и апетита.“

Полифенолите са в изобилие в много растителни храни, включително горски плодове, червено грозде, нар, маслини, боб, артишок, цикория, спанак, какао, кафе, чай, кестени, лешници, пекани, ленено семе, карамфил, звезден анасон, куркума, червено вино и соя. Повечето богати на полифеноли храни са и с ярък цвят.

Те имат редица широко известни ползи. Полифенолите са вид антиоксидант, което означава, че помагат за успокояване на износването, известно като оксидативен стрес в организма.

Полифенолите са също така противовъзпалителни—както всички антиоксиданти обикновено—така че те могат да помогнат за предотвратяване или намаляване на симптомите на хронични здравословни състояния като затлъстяване, артрит, синдром на хроничната умора, деменция и др.

Някои изследвания също така показват, че полифенолите могат да намалят риска от развитие на сърдечни заболявания.

Източник: fakti.bg





Високият холестерол личи дори по лицето

Високият холестерол личи дори по лицето
Високият холестерол е изключително опасно състояние, което се характеризира с повишени ...

Започна обновяването на детското отделение в МБАЛ Ботевград по проект „Светулка“ с подкрепата на А1

Започна обновяването на детското отделение в МБАЛ Ботевград по проект „Светулка“ с подкрепата на А1
Официално стартира обновяването на детското отделение в МБАЛ Ботевград по проект ...

Как да се храним при омазнен черен дроб

Как да се храним при омазнен черен дроб
Неалкохолната мастна чернодробна болест, често изписвана НАМЧБ, е чернодробен проблем, който ...

Кошмарите могат да бъдат симптом на тежко автоимунно заболяване

Кошмарите могат да бъдат симптом на тежко автоимунно заболяване
Кошмарите са неприятни, но напълно нормални - или поне за повечето ...

Въздушната линейка транспортира пациент с дисекация на гръдна аорта от Панагюрище до София

Въздушната линейка транспортира пациент с дисекация на гръдна аорта от Панагюрище до София
Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) транспортира 54-годишен пациент ...

Само трима нови с коронавирус в неделя

Само трима нови с коронавирус в неделя
Три случая на коронавирус са били потвърдени в страната за последното ...

Лунна диета през юни – ето кои са подходящите дни

Лунна диета през юни - ето кои са подходящите дни
Юни е първият летен месец. Ако през пролетта не сме поставили ...

Онколог: Има едно общо нещо между всеки болен от рак под 45 г.

Онколог: Има едно общо нещо между всеки болен от рак под 45 г.
Специалист онколог разкри, че има скок на случаите на рак сред ...

С 30% повече момичета са ваксинирани срещу HPV

С 30% повече момичета са ваксинирани срещу HPV
През тази година се наблюдава 30% ръст в броя на ваксинираните ...