Консумацията на преработено червено месо може да увеличи риска от деменция

Приемането на преработено червено месо може да бъде значителен рисков фактор за деменция, сочи мащабно проучване, в което са наблюдавани повече от 100 000 души в продължение на четири десетилетия.

Досега е доказано, че преработеното червено месо увеличава риска от рак, сърдечни заболявания и диабет тип 2. Сега американски изследователи твърдят, че са открили потенциална връзка с деменцията, предава The Guardian.

Проучването установи също, че замяната на преработеното червено месо с по-здравословни храни като ядки, боб или тофу може да помогне за намаляване на риска от деменция. Резултатите бяха представени на международната конференция на Асоциацията на Алцхаймер в САЩ.

Предвижда се, че броят на хората, живеещи с деменция в световен мащаб, ще се увеличи почти три пъти до 153 милиона до 2050 г., а проучванията, разглеждащи начина на хранене и риска от влошаване на когнитивните способности, се превърнаха във фокус на изследователите.

В последното изследване експертите са проучили здравето на 130 000 медицински сестри и други здравни работници, работещи в САЩ. Те са били проследявани в продължение на 43 години и са предоставяли данни за начина си на хранене на всеки 2 до 5 години. Участниците били попитани колко често ядат преработено червено месо, включително бекон, хотдог, наденички, салами и други меса за сандвичи.

Те бяха попитани и за консумацията на ядки и бобови растения, включително фъстъчено масло, фъстъци, орехи и други ядки, стрък боб, боб, грах, соево мляко и тофу. По време на периода на проследяване са установени повече от 11 000 случая на деменция.

Оказва се, че консумацията на две порции преработено червено месо всяка седмица повишава риска от влошаване на когнитивните способности с 14% в сравнение с тези, които консумират около три порции месечно, съобщават изследователите.

Проучването също така показва, че замяната на една дневна порция преработено червено месо с дневна порция ядки, боб или тофу всеки ден може да намали риска от деменция с 23%.

Водещият автор на проучването д-р Юхан Ли, доцент в болницата Brigham and Women’s в Бостън, заяви: “Резултатите от проучванията са противоречиви по отношение на това дали има връзка между влошаването на когнитивните способности и консумацията на месо като цяло, затова ние разгледахме по-отблизо как консумацията на различни количества преработено и непреработено месо влияе върху когнитивния риск и функциите. Проучвайки хора в продължение на дълъг период от време, установихме, че консумацията на преработено червено месо може да бъде значителен рисков фактор за деменция.“

Ли, която е провела проучването, докато е работила в училището по обществено здраве „Харвард“ в Бостън, добавя: “Насоките за хранене биха могли да включват препоръки за ограничаването му, за да се насърчи здравето на мозъка. Доказано е също, че преработеното червено месо повишава риска от рак, сърдечни заболявания и диабет. То може да окаже влияние върху мозъка, тъй като съдържа високи нива на вредни вещества като нитрити, консерванти и натрий.”

Д-р Хедър Снайдър от Асоциацията за борба с болестта на Алцхайме каза: “Профилактиката на болестта на Алцхаймер’и на всички други видове деменция е основен фокус и Асоциацията за борба с болестта на Алцхаймер отдавна насърчава по-здравословното хранене – включително храни, които са по-малко преработени, защото те са свързани с по-нисък риск от влошаване на когнитивните способности. Това мащабно, дългосрочно проучване дава конкретен пример за един от начините да се храним по-здравословно.“

Д-р Ричард Оукли от Дружеството Алцхаймер в Обединеното кралство заяви: “В това проучване повече хора, които са яли преработено червено месо, са развили деменция и са имали по-лоши умения за запаметяване и мислене.”

Той призова към предпазливост, тъй като изследването е установило само връзка между преработеното червено месо и деменцията – и не е доказало причинно-следствената връзка.

“Важно е да запомните, че това не означава, че консумацията на преработено червено месо е пряко свързана с развитието на деменция. Възможно е хората, които избягват преработеното червено месо, като цяло да са по-здравословни и да имат други нездравословни навици, които увеличават риска от деменция.”

Източник: fakti.bg





Учени създадоха първия 3D модел на триседмичен ембрион (СНИМКА)

Учени създадоха първия 3D модел на триседмичен ембрион (СНИМКА)
Китайски учени създадоха удивителен и първи по рода си 3D модел ...

Диабет тип 2 застрашава хората, които ядат прекалено много сол

Диабет тип 2 застрашава хората, които ядат прекалено много сол
Хората, които не могат да устоят да поръсят обилно храната си ...

Успешно започна тестването на ваксина срещу рак на черния дроб

Успешно започна тестването на ваксина срещу рак на черния дроб
Ваксина срещу рак на черния дроб свива туморите, показват обнадеждаващите резултати ...

Кето диетата е свързана с риск от инсулт, диабет и сърдечни заболявания

Кето диетата е свързана с риск от инсулт, диабет и сърдечни заболявания
Британско изследване показва, че кето диетата може да създаде риск от ...

Интервално хранене и протеини: Водят ли до отслабване?

Интервално хранене и протеини: Водят ли до отслабване?
Принципът на интервалното хранене гласи, че организмът трябва да остава без ...

СЗО: Намалява използването на презервативи сред тийнейджърите в Европа

СЗО: Намалява използването на презервативи сред тийнейджърите в Европа
Регионалното бюро на Световната здравна организация (СЗО) за Европа предупреди за ...

Забранените храни за закуска и на празен стомах

Забранените храни за закуска и на празен стомах
Закуската е едно от най-важните хранения. Обилната и здравословна закуска дава ...

Ангел Кунчев: Случаите на лаймска болест са се увеличили двойно

Ангел Кунчев: Случаите на лаймска болест са се увеличили двойно
Около 170 са регистрираните случаи на лаймска болест. Миналата година по ...