Ваньо Митев: Лечението на COVID-19 с бромхексин и колхицин е успешно

Академик Митев не се е отказал от борбата си в нашите болници да бъде въведен метод за лечение на коронавирус, който е евтин

Реалният брой на починали от COVID-19 в България може да бъде далеч по-висок от официално съобщаваните данни, предупреждава академик Ваньо Митев. В интервю за „Труд news“ той изразява своите опасения и разкрива подробности около собствената му борба за внедряване на по-ефективни и евтини методи за лечение на заболяването.

Академик Ваньо Митев, известен български учен и специалист по биохимия, твърди, че броят на смъртните случаи, свързани с коронавируса, е многократно по-голям от официално обявените данни. Според него, реалният брой на починалите може да се умножи поне по 30, като част от тях се отчитат като случаи на пневмония или други диагнози. Митев подчертава, че COVID-19 не е изчезнал и че вълната от заболяването продължава, въпреки че настоящият омега вариант е по-малко смъртоносен.

Колхицинът – ефективна и евтина алтернатива

Митев е категоричен, че колхицинът, медикамент използван от десетилетия за лечение на различни заболявания, е ефективен в борбата срещу усложненията на COVID-19. В своите публикации, академикът описва положителните резултати от лечението на над 795 пациенти, включително и случай на 101-годишен пациент, излекуван благодарение на високи дози колхицин. В своя статия, публикувана на 16 този месец, той критикува Световната здравна организация (СЗО) и големите фармацевтични компании за игнорирането на този медикамент.

Скептицизъм и политическо бездействие

Въпреки положителните резултати от изследванията му, Митев среща сериозна съпротива. Той критикува настоящото ръководство на Министерството на здравеопазването и медицинската общност в България за липсата на подкрепа. Академикът настоява за свикване на Консултативния съвет към здравното министерство, но твърди, че сегашният ресорен министър проф. Христо Хинков избягва темата. Според Митев, фармацевтичната индустрия пречи на внедряването на евтини и ефективни лекарства като колхицин и бромхексин, защото това би нарушило огромните им печалби.

Критика към големите фармацевтични компании и СЗО

Митев не се свени да критикува СЗО и големите фармацевтични компании, обвинявайки ги в пропускане на възможността да спасят милиони животи. Той подчертава, че при използване на по-високи дози колхицин, резултатите са значително по-добри от тези, постигнати с антивирусни медикаменти, като Paxlovid, който според Митев е „пълен провал“.

Академик Митев е убеден, че неговите публикации, подложени на рецензия от над 30 анонимни чуждестранни рецензенти, ясно доказват ефективността на колхицина. Той изразява съжаление, че въпреки научната му дейност и подкрепата на медицинския университет в София, липсва държавна политика за прилагане на тези методи.

Академик Ваньо Митев е роден през 1954 г. в Русе. Завършил е Френската езикова гимназия в София, след това Медицинска академия в София. Бил е редовен аспирант. Професор е в Катедрата по биохимия на Медицинския университет в София от 1998 г. – най-младият професор тогава в медицинските среди. Специализирал е във Франция от 1991 до 1994 г. Бил е заместник-декан, заместник-ректор, 2 мандата ректор на Медицинския университет в София и два мандата председател на Съвета на ректорите в България. В момента е председател на общото събрание на Медицинския университет в София. През май 2015 г. е избран за академик. Почетен гражданин на Русе, Враца, Мизия и Горна Малина.

Източник: fakti.bg





Д-р Мясников посочи най-токсичното лекарство за черния дроб

Д-р Мясников посочи най-токсичното лекарство за черния дроб
Когато погледнем към лекарствата, които използваме най-често за облекчаване на болка, ...

Диетата „Окинава“ – тайната на японското дълголетие

Диетата „Окинава“ - тайната на японското дълголетие
Диетата „Окинава“ е наречена така заради традиционните хранителни навици на жителите ...

Колко вода трябва да пием ежедневно?

Колко вода трябва да пием ежедневно?
Вода е жизненоважен елемент за нашето здраве. Тя е от основно ...

Три храни, които е по-добре да се консумират сурови

Три храни, които е по-добре да се консумират сурови
През последните години популярността на суровите храни нарасна. Това не означава, ...

Генни вариации повишават риска от затлъстяване шест пъти

Генни вариации повишават риска от затлъстяване шест пъти
Учените откриха редки генни вариации, които могат да повишат риска от ...

6 неподозирани неща причиняват скок в кръвната захар

6 неподозирани неща причиняват скок в кръвната захар
"Знаете ли, че не само сладките и захарта могат да повишат ...

Почина първата жена, получила трансплантация на свински бъбрек и сърдечна помпа

Почина първата жена, получила трансплантация на свински бъбрек и сърдечна помпа
Лиза Пизано, първата жена, на която беше трансплантиран свински бъбрек заедно ...

Намалиха драстично препоръчителния прием на сол за ден

Намалиха драстично препоръчителния прием на сол за ден
Доклад на американската Национална академия на науките свърза препоръчваното ограничение за ...

Над 145 хил. двойки имат проблем да заченат нормално

Над 145 хил. двойки имат проблем да заченат нормално
Като разпънати на разпятието са двойките с репродуктивни проблеми, особено в ...