28 юли: Световен ден за борба с хепатита

Темата на Световния ден за борба с хепатита през 2024 г. е „Време е за действие“. Фокусът тази година е върху разширяването на достъпа до диагностика и лечение, особено в региони с висок процент на неоткрити инфекции.

Световният ден за борба с хепатита, отбелязван ежегодно на 28 юли, е глобална инициатива, посветена на повишаване на осведомеността относно вирусния хепатит, напредък в усилията за превенция и насърчаване на тестването и лечението. Денят, одобрен от Световната здравна организация (СЗО), подчертава неотложната необходимост от елиминиране на хепатита до 2030 г.

Какво представлява хепатитът?

Според Световния хепатит алианс:
Хепатитът се отнася до възпаление на черния дроб, основно причинено от вирусни инфекции. Петте основни щама на вирусите на хепатит – A, B, C, D и E – са отговорни за повечето случаи. Хепатит В и С са най-разпространените и опасни, като допринасят за над 90% от смъртните случаи, свързани с хепатит.
Гастроентерологията изучава хроничното протичане на вирусните хепатити. Хронични са инфекциите, причинени от хепатитен вирус B и C (HBV, HBC). Хепатитите са силно заразни (като хепатит B е 100 пъти по-заразен от СПИН). Начини за предаване на инфекцията на хепатит B и C най-често са полов контакт, по кръвен път (при контакт с кръв на болен или заразоносител) или вътреутробно – от заразена майка на бебето. Хепатит B се превръща в хронично заболяване в 5-10% от случаите, докато хепатит C – в около 80% от тях. Като цяло хроничните хепатити нямат специфични симптоми, но пациентите често се оплакват от лесна уморяемост, слабост, общо физическо неразположение, тежест в дясното подребрие. Хроничните вирусни хепатити остават водеща причина за развитието на цироза и първичен карцином на черния дроб.

Хепатит B и C са тихи епидемии, засягащи най-тежко децата и маргинализираните групи от населението, които включват хора, които си инжектират наркотици, коренно население, затворници, мъже, които правят секс с мъже, мигранти и хора, живеещи с ХИВ/СПИН.
С наличието на ефективни ваксини и лечения за хепатит В и лек за хепатит С, елиминирането на вирусния хепатит е постижимо, но по-голямата осведоменост и разбиране на болестта и рисковете са задължителни, както и достъпът до по-евтина диагностика и лечение.
В световен мащаб 300 милиона души живеят с вирусен хепатит, без да знаят. Без намирането на недиагностицираните и свързването им с грижи, милиони ще продължат да страдат и животите ще бъдат загубени. На Световния ден за борба с хепатита, 28 юли, ние призоваваме хората от цял свят да предприемат действия и да повишат осведомеността, за да намерят „липсващите милиони“

Значение на Световния ден за борба с хепатита
Световният ден за борба с хепатита, стартиран през 2008 г., служи като решаваща платформа за:
• Повишаване на обществената осведоменост: Обучаване на обществеността относно вирусния хепатит, включително неговото предаване, превенция и лечение.
• Насърчаване на политически действия: Правителствата да дадат приоритет на политиките и финансирането, свързани с хепатита.
• Усилване на гласовете: Подкрепяне на хората, живеещи с хепатит, и засегнатите общности.
• Подчертава напредъка: Показване на напредъка в усилията за елиминиране на хепатита.
Всяка година има конкретна тема, която да ръководи кампанията. Последните теми включват „Елиминиране на хепатита“, „Хепатитът не може да чака“, които неминуемо водят и подчертават необходимостта от незабавни действия.

Съгласуване на Световния ден за борба с хепатита с целите за устойчиво развитие (ЦУР)
Световният ден за борба с хепатита подкрепя няколко ЦУР:

• Добро здраве и благополучие (SDG 3) : има за цел да насърчи здравето и благополучието чрез ранно откриване, лечение и превенция на хепатит.
• Партньорства за целите (ЦУР 17) : Насърчава глобалното сътрудничество и партньорства за справяне с хепатита чрез споделени знания и ресурси.
• Намаляване на неравенствата (ЦУР 10) : Фокусира се върху осигуряването на справедлив достъп до услуги за хепатит, намалявайки различията в здравеопазването.
• Превантивни мерки : Ваксинирането и ефективното лечение са от решаващо значение. Ваксините срещу хепатит B са достъпни за всички възрасти, докато хепатит C може да бъде излекуван с безопасно перорално лечение.
• Достъп до грижи : Важно е да се подобри достъпът до диагностични тестове, лекарства и ваксини.

Ето няколко кратки точки за превенция на хепатит:

• Ваксинирайте се: Има ваксини за хепатит A и B. Ваксинирането ви защитава от тези видове хепатит.
• Пазете хигиената: Мийте ръцете си със сапун и чиста вода редовно, особено преди хранене и след употреба на тоалетна. Това може да помогне за предотвратяване на разпространението на хепатит A и E.
• Използвайте чисти игли: Ако използвате игли за медицински цели, уверете се, че те са чисти и не се споделят с други, за да предотвратите хепатит B и C.
• Използвайте презервативи по време на секс, за да намалите риска от хепатит B и C, които се предават чрез полов контакт.
• Внимавайте с татуировки и пиърсинги: Уверете се, че иглите и оборудването, използвани за татуировки и пиърсинги, са стерилизирани и безопасни, за да предотвратите хепатит B и C.
• Избягвайте споделянето на лични предмети: Не споделяйте четки за зъби, бръсначи или други предмети, които може да имат следи от кръв, защото това може да разпространи хепатит B и C.
• Бъдете внимателни с храната и водата: При пътувания или при ядене извън дома бъдете внимателни по отношение на качеството на храната и водата, които консумирате, за да предотвратите хепатит A и E.
• Изследвайте се: Ако имате риск от хепатит B или C, разгледайте възможността за извършване на тестове. Знанието за статуса на партньора ви също може да помогне за предотвратяване на предаването на инфекцията.
• Ако имате хепатит, следвайте съветите на лекаря си и приемайте предписаните лекарства, за да предотвратите усложнения и разпространението на вируса.

Помнете, че хепатитът може да бъде сериозно заболяване, но след казаните стъпки можете да намалите риска си и да се предпазите.

Заедно можем да постигнем целта за премахване на хепатита в България до 2030 г. и да намалим новите случаи и смъртните случаи, причинени от инфекции с хепатит B и C.

Източник: rzibl.org

Източник: fakti.bg





4 навика, които забавят метаболизма

4 навика, които забавят метаболизма
Метаболизмът е крехка и сложна система, която се влияе от изключително ...

Учени откриха начин за справяне с мигрената

Учени откриха начин за справяне с мигрената
Учените откриха нов мозъчен път, който играе роля в предизвикването на ...

4 мита за динята, на които не трябва да се вярва

4 мита за динята, на които не трябва да се вярва
Динята е безспорно най-популярната дума през лятото - освежаващ и утоляващ ...

Танците – най-доброто упражнение не само за тялото, но и за мозъка и настроението

Танците - най-доброто упражнение не само за тялото, но и за мозъка и настроението
В дните, когато ходенето във фитнеса ви се струва досадна задача, ...

До какво води липсата на редовен сън?

До какво води липсата на редовен сън?
Редовният сън е едно от най-важните ежедневни дейности за нашето здраве ...

От колко вода се нуждае нашето тяло

От колко вода се нуждае нашето тяло
Тялото на едно новородено бебе се състои от около 80 процента ...

Консумацията на малини предпазва от рак

Консумацията на малини предпазва от рак
Малините са вкусен летен плод, който може да осигури редица ползи ...

Активните случаи на коклюш у нас са малко над хиляда

Активните случаи на коклюш у нас са малко над хиляда
„Активните случаи на коклюш у нас са малко над хиляда. Това ...

Истанбул – надеждата на оплешивяващите

Истанбул - надеждата на оплешивяващите
Обичам да правя хората щастливи, казва туркинята Сюмейе Демирезен пред германския ...