Кое е най-доброто и най-лошото време за ядене на сладко?

В света на здравословния живот захарта открай време е злодеят, обвиняван буквално за всичко – от наддаване на тегло до енергийни спадове. Но тялото ни се нуждае от захар в умерени количества. Всъщност захарта играе важна роля в нашата диета, осигурявайки бърз прилив на енергия, от която понякога се нуждаем много силно. Но тук е много важно времето, в което консумираме сладките храни.

Така че кога е най-доброто време да се поглезите със сладки лакомства, без да се чувствате виновни и да навредите на здравето си, клиничният диетолог Абхилаша В. пише за това в OnlyMyHealth.

Захарта, особено в рафинирана форма, може да допринесе за различни здравословни проблеми, като затлъстяване, диабет тип II, сърдечни заболявания и кариес. Диетологът обаче отбелязва, че времето на консумация на захар може да играе значителна роля за смекчаване на отрицателното ѝ въздействие върху здравето.

Изследванията показват, че глюкозата е основна храна за мозъка и важен източник на гориво за цялото тяло, но кога е най-доброто време за консумация на сладки храни?

Сутрин на закуска

Яденето на сладки храни сутрин, особено на закуска, може да бъде по-малко вредно, отколкото да ги ядете по-късно през деня.

„Това е така, защото метаболизмът обикновено е по-висок сутрин, което позволява на тялото да обработва по-добре и да използва захарта за енергия. В комбинация с балансирана диета, съдържаща протеини, здравословни мазнини и фибри, тялото може по-добре да се справи с скоковете на кръвната захар„, казва Абхилаша.

Като пример диетологът отбелязва: „Малка порция плодове или няколко стафиди или фурми с овесени ядки могат да осигурят бърз прилив на енергия без внезапните пикове на инсулина, свързани само с консумацията на захар.“

Преди и след тренировка

Друго оптимално време за консумация на захар е преди и след тренировка. „Яденето на сладки храни преди тренировка може да осигури бърз източник на енергия, повишавайки производителността и издръжливостта“, съветва Абхилаша.

Простите захари се усвояват бързо и могат да бъдат ефективен източник на енергия. „След тренировка консумацията на захар в комбинация с протеини може да помогне за попълване на запасите от гликоген и да подпомогне възстановяването на мускулите. Едно бананово или плодово смути с няколко ядки и сушени плодове може да бъде полезно в този момент“, добавя тя.

По време на периоди на физическа активност

Ако искате да ядете сладки храни, по правило е по-добре да ги ядете в периоди на повишена физическа активност, според експерта.

„Когато тялото е активно, то използва глюкозата по-ефективно, което намалява вероятността от складиране на излишната захар като мазнина. В допълнение, активните периоди помагат да се контролират нивата на кръвната захар по-ефективно“, казва тя.

Яденето на десерт като част от по-голямо, балансирано хранене на обяд може да помогне за смекчаване на внезапните пикове и сривове на кръвната захар.

Кое е най-неподходящото време за ядене на сладко?

Най-лошото време за консумация на сладки храни е вечер или точно преди лягане. По това време скоростта на метаболизма в тялото се забавя и има по-малко физическа активност за изгаряне на допълнителни калории, пише glasnews.bg.

„Това може да доведе до по-високи нива на кръвната захар през нощта, увеличавайки риска от наддаване на тегло и нарушаване на моделите на съня. Нещо повече, консумацията на захар в края на деня може да доведе до енергийни сривове и глад за храна, което затруднява поддържането на балансирана диета ”, казва Абхилаша.

Умереност и баланс

Независимо от времето е изключително важно сладките храни да се консумират умерено. Абхилаша препоръчва да комбинирате сладкиши с фибри, протеини и здравословни мазнини, за да забавите усвояването на глюкозата, предотвратявайки пикове и сривове на кръвната захар. Например, комбинирането на плодове с кисело мляко или ядки може да осигури по-балансирана закуска.

Изборът на естествени източници на захар, като плодове и млечни продукти, вместо рафинираната захар, намираща се в бонбони и печива, може да осигури допълнителни хранителни вещества и ползи за здравето.

Важно е да се отбележи, че индивидуалните реакции към захарта могат да варират в зависимост от здравето, нивото на активност и скоростта на метаболизма.

Например хората с диабет или инсулинова резистентност трябва да бъдат особено внимателни по отношение на приема на захар и да се консултират с лекаря си, за да коригира диетата си съответно. Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.

Източник: fakti.bg





Ботоксът използва една от най-силните органични отрови, познати на човечеството

Ботоксът използва една от най-силните органични отрови, познати на човечеството
Ботулизмът е тежка форма на хранителна токсикоза, която възниква при попадане ...

Зехтинът успешно намалява нивата на лошия холестерол

Зехтинът успешно намалява нивата на лошия холестерол
Холестеролът е жизненоважен липид, участващ в различни физиологични процеси в човешкото ...

Очистване на черен дроб и възстановяване на неговите функции в домашни условия

Очистване на черен дроб и възстановяване на неговите функции в домашни условия
Човешкият черен дроб е вид биохимична лаборатория, където кръвта се пречиства ...

Кои хора са по-застрашени от рак на стомаха?

Кои хора са по-застрашени от рак на стомаха?
Американски учени открили, че мъжете са застрашени от рак на стомаха ...

Пристрастяването към технологиите застрашава децата от психоза

Пристрастяването към технологиите застрашава децата от психоза
Деца, които са пристрастени към смартфони, таблети и видеоигри, са по-склонни ...

Здравното министерство осигурява на бременните безплатно имунизиране срещу коклюш

Здравното министерство осигурява на бременните безплатно имунизиране срещу коклюш
Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни жени между 27 ...

7 плода, с които да подсилите имунната си система преди зимата

7 плода, с които да подсилите имунната си система преди зимата
Понижените температури навън ни подсказват, че лятото си отива, есента заема ...

Как да се наслаждаваме на вкусен хамбургер, когато сме на диета

Как да се наслаждаваме на вкусен хамбургер, когато сме на диета
Малък яйчен бургер може да бъде здравословна част от вашата диета, ...

7 храни създават сериозни проблеми със съня

7 храни създават сериозни проблеми със съня
Много неща от ежедневието могат да повлияят на качеството на съня ...

Всяка трета медицинска сестра е над 65-годишна възраст

Всяка трета медицинска сестра е над 65-годишна възраст
В България всяка трета практикуваща медицинска сестра е над 65-годишна възраст, ...