Сокът от цвекло понижава кръвното налягане

Здравните гурута изтъкват една специфична „суперхрана“ като ключов фактор в борбата с високото кръвно налягане след убедителни резултати от проучвания.

Изследванията показват, че последователното изпиване на 250 мл сок от цвекло всеки ден може драстично да намали стойностите на кръвното налягане, като хората отбелязват позитивни резултати само в рамките на четири седмици. Нещо повече, оказва се, че след като хората са спрели да пият сока, кръвното им налягане се е покачило до началната си стойност.

Според „Таймс“ експерти от Лондонския университет „Куин Мери“ са установили, че цвеклото е съкровищница на неорганични диетични нитрати. Тези нитрати, които се превръщат в нитрити и след това в азотен оксид, действат облекчаващо на кръвоносните съдове. Така цвеклото се превръща в силен претендент за регулиране на кръвното налягане и укрепване на здравето на сърцето.

В рамките на изследването, ръководено от университета, участниците, които имат проблеми с хипертонията или са изложени на висок риск от нея, са били накарани да консумират ежедневно по една напитка в продължение на месец. На половината от участниците е дадена доза сок от червено цвекло, а на другата половина – плацебо, което не се различава по външен вид и вкус. След приключване на изследването, описано в Hypertension, тези, които са получавали истинската напитка, са отчели спад на кръвното налягане до „нормални“ граници.

И все пак, две седмици след изследването, след като спрели приема на сок от цвекло, участниците забелязват, че кръвното им налягане отново се е покачило до старите си върхове. Това подсказва, че за да се постигне трайно въздействие, е необходима постоянна консумация на нитрати.

Подчертавайки значението на цвеклото в нашата диета, д-р Линия Пателс обяснява: „Консумацията на цвекло или други богати на нитрати храни, като зеленолистни зеленчуци, копър и тиква, също ще увеличи приема им. Някои хора предпочитат шотове от цвекло, тъй като те са концентриран източник на нитрати“.

Тим Спектър, професор по генетична епидемиология в Кралския колеж в Лондон, наскоро изрази убеждението си в изключителните заслуги на цвеклото за подобряване на кръвообращението.

Според професор Спектър цвеклото осигурява множество ползи за здравето поради съдържанието на полифенол, който помага за намаляване на възпаленията, и нитрати, жизненоважни за подобряване на притока на кръв чрез разширяване на кръвоносните съдове, което го прави полезно за спортни постижения и контрол на високото кръвно налягане, пише още БГНЕС.

Спектър също така подчерта историческата привлекателност на зеленчуците.
„Цвеклото е било любимият символ в римските публични домове. То има много добри здравословни свойства. Съдържат защитен химически полифенол, наречен бетаин, който е уникален и е наистина полезен при възпаления. И съдържат прекурсори на азотния оксид, който е газ, важен за промяната в кръвоносните ни съдове“, каза професорът.

Здравният гуру Майкъл Мозли, който почина по-рано тази година, някога определи цвеклото като „енергиен“ зеленчук, посочвайки огромните му ползи за здравето.

„Цвеклото е особено богато на нитрати. Нитратите се превръщат от бактериите в слюнката в азотен оксид и, разбира се, това води до разширяване на кръвоносните съдове и следователно до по-голям приток на кръв към крайниците“, твърди Мозли.

„Обичате го или го мразите, цвеклото е доказано в клинични проучвания като ефективен начин за намаляване на кръвното налягане, а също и за подобряване на спортните постижения. Освен това е пълно с антиоксиданти, които намаляват възпаленията, което го прави идеален за всички, които са загрижени за здравето на сърцето“, казва още гурото.

Източник: fakti.bg





Смехът е лек за очите

Смехът е лек за очите
Отдавна е известно, че смехът е най-доброто лекарство - сега обаче ...

Британски лекари искат забрана на ароматизираните и еднократни вейпове

Британски лекари искат забрана на ароматизираните и еднократни вейпове
Лекарите в Обединеното кралство заявиха, че правителството трябва да забрани ароматизираните ...

10 предупредителни признака, че нещо с червата ви не е наред

10 предупредителни признака, че нещо с червата ви не е наред
Все повече и повече изследвания показват, че червата са мозъкът зад ...

5 начина, по които тялото сигнализира, че преживявате бърнаут

5 начина, по които тялото сигнализира, че преживявате бърнаут
Т. нар. бърнаут или "прегаряне" се случва, когато сме изложени на ...

Нова технология ще позволи създаването на ембриони с гени от двама мъже

Нова технология ще позволи създаването на ембриони с гени от двама мъже
Нова технология може скоро да позволи на мъже в еднополови връзки ...

Мача: феномен в здравословния живот. Ето защо е полезна

Мача: феномен в здравословния живот. Ето защо е полезна
През последните години, мача се превърна в истински феномен в света ...

Лекар посочи най-добрите храни за закуска

Лекар посочи най-добрите храни за закуска
Лекарите са скептични към сандвичите за закуска, тъй като те често ...

Кога дините и пъпешите могат да бъдат опасни за здравето ни?

Кога дините и пъпешите могат да бъдат опасни за здравето ни?
За да получите максимална полза и удоволствие от хапването на сладки ...

Три храни, които е по-добре да се консумират сурови

Три храни, които е по-добре да се консумират сурови
През последните години популярността на суровите храни нарасна. Това не означава, ...

Разболява ли ни глутенът?

Разболява ли ни глутенът?
Пица, торти, хляб, макаронени изделия - всички тези вкусотии обикновено съдържат ...