Танците – най-доброто упражнение не само за тялото, но и за мозъка и настроението

В дните, когато ходенето във фитнеса ви се струва досадна задача, просто танцувайте на любимите си песни. Тази възхитителна форма на упражнение ви осигурява не само по-здраво тяло и добро настроение, но и по-остра мисъл.

Танцът е тренировка за цялото тяло, която носи предимства както за физическото, така и за психическото ви състояние и е подходяща за хора от всички възрасти и с различни възможности.

Тези, които не желаят да ходят на фитнес, като възрастните хора или хората със здравословни проблеми като деменция и Алцхаймер, също могат да извлекат огромна полза от танците. Под наблюдение хората с проблеми с уврежданията могат да изберат адаптивни танцови програми.

Полезни за мозъка

За разлика от обикновеното ходене и упражненията, танците изискват повече мозъчна енергия.

“Когато танцувате, вие не просто раздвижвате тялото си – вие упражнявате и мозъка си. Танците изискват координация и баланс, което подобрява пространствената ви осведоменост и помага на мозъка ви да развива нови връзки“, обяснява д-р Адитя Гупта, директор на неврохирургия в болница „Артемис“, Гуруграм.

Хелена Блумен, когнитивен учен от Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк, споделя пред Reader’s Digest, че танците изискват сложна многопластова концентрация, ангажираща едновременно различни части на мозъка, което може да доведе до укрепване на невронните връзки в различни региони. Това е социално, когнитивна и физически взискателна активност„, каза тя.

Танцът също така е двойна тренировка за паметта ви. Когато научавате танцови стъпки и съчетания, това ви помага да запомните модели, ритми и последователности. Освен това извършвате многозадачна работа, тъй като движите ръцете и краката си, докато следвате ритъма. По време на танците се решават и проблеми, като например усвояване на нови стъпки или адаптиране към различни ритми.

Всички тези предимства стимулират невропластичността, като помагат на мозъка да се адаптира и променя, намалявайки риска от влошаване на когнитивните способности,” казва д-р Адитя Гупта.

Танците могат да бъдат особено полезни за укрепване на здравето на мозъка и за справяне със симптомите на неврокогнитивни и двигателни разстройства, като множествена склероза (МС), болест на Алцхаймер, деменция и мозъчни травми.

Д-р Правеен Гупта, главен директор и началник на неврологията в изследователския институт Fortis Memorial, Гуруграм, казва, че пациентите с множествена склероза могат да имат проблеми с движението и равновесието, което може да възпрепятства физическите им упражнения.

“Нашите 12 седмици на два пъти седмично по 60-минутни танцови сесии бяха осъществими за хора с лека до умерена рецидивираща-ремитентна множествена склероза,” каза той.

Д-р Правеен Гупта добавя още, че танците действат и като лечение за пациенти, страдащи от болестта на Паркинсон, тъй като се фокусират върху подобряване на социалното участие, походката и равновесието с помощта на визуални и слухови сигнали.

През 2021 г. проучване на университета в Йорк установява, че седмичните уроци по танци помагат на хора с лека до умерена форма на болестта на Паркинсон да се движат по-добре и да се справят с ежедневните задачи.

В проучване, проведено през 2018 г., изследователите използват магнитно-резонансни сканирания, за да проучат възрастни хора, които се присъединяват към програма за танци или към традиционна програма за упражнения. И двете групи подобрили физическата си форма, но тези от танцовата група показали по-голям растеж на бялото и сивото вещество в областите на мозъка, които се занимават с мисловни умения като памет, внимание и решаване на проблеми.

Борба със стреса

Чувствате се отпаднали? Раздвижете се. Танците са превъзходно средство за борба със стреса и могат да помогнат за подобряване на настроението чрез освобождаване на ендорфини – хормоните на доброто настроение.

Тези ендорфини взаимодействат с рецепторите в мозъка, като намаляват възприемането на болката и предизвикват чувство на еуфория и общо благополучие. Това естествено опиянение може да бъде мощен антидот на стреса, като помага на хората да се чувстват по-спокойни и по-щастливи.

Проучване от 2019 г. показва, че терапията с танцови движения намалява депресията и тревожността и повишава качеството на живот и междуличностните и когнитивните умения.

Ползи и за тялото

Здравословните експерти твърдят, че танците са чудесен начин да бъдете здрави и силни. Редовното танцуване подобрява здравето на сърдечносъдовата система, увеличава гъвкавостта, изгражда мускулна сила и подобрява координацията.

За сърцето

“Когато танцувате, подобрявате физическото си здраве по много начини. Танците помагат на сърцето ви да бие по-силно и по-здравословно, като намаляват риска от сърдечни заболявания,” казва д-р Саибал Чакраворти, старши консултант по вътрешни болести в болница „Метро“, Нойда.

Според проучване танците с умерена интензивност са свързани с намален риск от смъртност от сърдечносъдови заболявания в по-голяма степен, отколкото ходенето пеша. кара белите дробове да работят по-добре

За дишането

Танците са полезни и за дихателната ви система. “Те карат белите ви дробове да работят по-добре, така че дишате по-лесно и имате повече енергия“, казва д-р Чакраворти.

За теглото и мускулатурата

Танцуването може да помогне за регулиране на теглото и да подобри гъвкавостта.

“Танците укрепват мускулите, особено на краката, ядрото и ръцете, което помага за баланса и координацията. Също така помага за гъвкавостта и разтягането, което улеснява движението и движението в краката,” казва д-р Чакраворти.

Можете също така да танцувате, за да свалите излишните килограми или да поддържате здравословно тегло. Танцът спомага за изгарянето на калориите и изграждането на мускулите. Костите ви също имат полза от тези танцови сесии. Те могат да подобрят плътността им, което намалява риска от фрактури и остеопороза.

Източник: fakti.bg





4 мита за динята, на които не трябва да се вярва

4 мита за динята, на които не трябва да се вярва
Динята е безспорно най-популярната дума през лятото - освежаващ и утоляващ ...

Диетолог обясни здравословни ли са наистина оризовките

Диетолог обясни здравословни ли са наистина оризовките
Оризовките отдавна са любима храна на хората, които обичат нещо хрупкаво ...

Защо е важно да включим грах в менюто си

Защо е важно да включим грах в менюто си
Диетоложката Грейс Дероча съветва редовно да се яде зелен грах, за ...

Защо портокалът е по-полезен от витамините?

Защо портокалът е по-полезен от витамините?
Портокалите съдържат фенолни съединения - биохимикали с антиоксидантни и антимикробни свойства ...

Генни вариации повишават риска от затлъстяване шест пъти

Генни вариации повишават риска от затлъстяване шест пъти
Учените откриха редки генни вариации, които могат да повишат риска от ...

Фастингът увеличава с 91% риска от смърт от сърдечносъдови заболявания

Фастингът увеличава с 91% риска от смърт от сърдечносъдови заболявания
Изследователи са установили, че хората, които спазват диета с периодично гладуване, ...

Недостигът на кислород и стресът у бременната превръщат бебето в закоравял пушач

Недостигът на кислород и стресът у бременната превръщат бебето в закоравял пушач
Учени от Санкт Петербург установиха, че феталната хипоксия в комбинация със ...

Суперхрани, които забавят стареенето след 40 г.

Суперхрани, които забавят стареенето след 40 г.
Стареенето може да бъде красиво нещо и в крайна сметка е ...

Храни и напитки, които предизвикват главоболие

Храни и напитки, които предизвикват главоболие
Учудващо, но любимите на всички китайски ястия могат да са причина ...

Кардиолог обясни как пушенето разрушава сърцето и как можете го спрете

Кардиолог обясни как пушенето разрушава сърцето и как можете го спрете
Тютюнопушенето отдавна е признато за сериозна опасност за здравето, която допринася ...