42 милиона жертви взимат вредните навици годишно

До 15 години Африка ще остане единственият континент с положителен прираст, а във всички останали континенти населението ще бъде застаряващо и с все повече болести. Държавите ще увеличават прогресивно разходите си за здравеопазване, ако спешно не вземат мерки за превенция на редица диагнози, свързани с вредните навици на хората. Всеки ден по света се харчат близо 15 млрд. долара за здравни разходи, което нарежда борбата с болестите на населението на първо място. Диагнозите, свързани с тютюнопушене, алкохол, нездравословно хранене и липса на движение, са сред първите причини за смърт в глобален мащаб.

Това стана ясно по време на научната дискусия „Градация на инструментите за ограничаване на тютнопушенето“, организирана от Международната асоциация за контрол на тютюнопушенето и намаляване на вредата, на която експертите обсъдиха мерки за справяне с проблема.

42 млн. души по света умират всяка година от болести, свързани с рисковото си и нездравословно поведение. Най-много жертви взимат цигарите – 8,2 млн. души всяка година, в които влизат и пасивните пушачи. Прекомерната употреба на сол води до фатален изход за 4,1 млн. души, а тази на алкохол е причина при 3,3 млн. човека годишно. 1,6 млн. губят живота си от от диагноза, свързана с липсата на движение. Почти 18 млн. души, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и 9,3 млн. от онкологични, също попадат в черната медицинска статистика. Те, заедно с респираторните заболявания (4 млн. жертви) също са диагнози, които са пряко свързани с тютонопушенето.

„В държавите с високи приходи нездравословните навици и рисковото поведение на хората са причина за повече от 90% от хроничните заболявания“, каза проф. Анджей Фал, председател на полското Общество за обществено здраве и ръководител на Отделението по алергология, белодробни и вътрешни болести на Централната клинична болница във Варшава.

Ако има превенция, целенасочени мерки в подкрепа на здравословен начин на живот и редуциране на лошите навици, предотвратимите случаи на смъртност ще станат почти два пъти повече, отколото тези, които можем да излекуваме, цитира медицинската статистика проф. Фал.

Можем да намалим пушенето в световен план до 3 години с бездимни алтернативи

Спадът на пушенето от 40% преди десетилетия в повечето държави до около 23% през 2015 г. беше голям успех, отчитат експертите. Но там се достигна плато и от почти 10 години насам нищо не се случва, независимо от новите възможности за намаляване на вредата, която дават бездимните никотинови алтернативи – устройства за нагряване на тютюн като IQOS, електронни цигари и снус. Ако дадем на пушачите полезна информация и достъп до по-добри алтернативи посредством по-ниска цена, можем да постигнем напредък в рамките на 3 години, прогнозират учените.

Източник: SCOHRE

Начинът да се елиминира рисковото поведение на хората обаче не е забрана или повишаване на цените, защото историята доказва, че пушачите намират начин да си купят цигари във всяка ситуация. 5% повишаване на акциза на цигарите не означава 5% намаляване на пушачите. Но ако регулациите направят така, че цената на продукта да зависи от риска, който той носи, повече хора ще предпочетат да ограничат вредата и да преминат към бездимна алтернатива, която е доказано по-добрият вариант от продължаващото пушене, коментираха учените.

„Успешен модел е не да насилваш хората да се променят, а да им дадеш инструменти, стимул и познание, с които да го направят. Гледайки световните примери виждаме, че Швеция се справя страхотно и преходът към снус е доста успешна практика за справяне с тютюнопушенето. Снусът е на ¼ от цената на цигарите, което дава стимул за преминаване на пушачите. Цената обаче е важна и също така, защото дава знак какъв е рискът на продукта – силно послание е, когато регулаторът го заявява посредством цената, съобразена с риска“, коментира и канадският адвокат и специалист по обществено здраве Дейвид Суинър.

„Не само, ние докторите, трябва да говорим на пациентите, но и в обществото трябва да се обсъжда, че има нови възможности като бездимните алтернативи. Естествено, необходима е дългосрочна стратегия и единна политика на всички държави и регулатори, за да намалим жертвите от тютюнопушенето и разходите от вредните навици“, посочи и полският специалист по обществено здраве д-р Пьотр Карнежи.

Източник: fakti.bg





5000 крачки три пъти седмично удължават живота

5000 крачки три пъти седмично удължават живота
Да останеш активен колкото е възможно повече е ключов компонент на ...

Учени създадоха първия 3D модел на триседмичен ембрион (СНИМКА)

Учени създадоха първия 3D модел на триседмичен ембрион (СНИМКА)
Китайски учени създадоха удивителен и първи по рода си 3D модел ...

Психологически причини, които пречат да отслабнем

Психологически причини, които пречат да отслабнем
Ако някога сте се опитвали да отслабнете, няма как да не ...

СЗО: Намалява използването на презервативи сред тийнейджърите в Европа

СЗО: Намалява използването на презервативи сред тийнейджърите в Европа
Регионалното бюро на Световната здравна организация (СЗО) за Европа предупреди за ...

Диетолог обясни какво става, когато прекалим с белия хляб

Диетолог обясни какво става, когато прекалим с белия хляб
На българската трапеза сякаш не може да се седне без хляб! ...

Закуските, които пречистват тялото от лошия холестерол

Закуските, които пречистват тялото от лошия холестерол
Някои хора спират да ядат определени храни, за да намалят нивата ...

Лошите ежедневни навици, които увеличават риска от инсулт

Лошите ежедневни навици, които увеличават риска от инсулт
Инсулт може да настъпи, когато кръвоснабдяването на определени части на мозъка ...

Пролетните зеленчуци: Изобилие от вкус и ползи за здравето

Пролетните зеленчуци: Изобилие от вкус и ползи за здравето
С настъпването на пролетта, нашите пазари и градини се преливат от ...

По колко яйца на седмица е здравословно да ядем?

По колко яйца на седмица е здравословно да ядем?
Въпросът по-скоро вредни или по-скоро полезни са яйцата е спорен от ...

12 нови случаи на коронавирус

12 нови случаи на коронавирус
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са ...