Танците – най-доброто упражнение не само за тялото, но и за мозъка и настроението

В дните, когато ходенето във фитнеса ви се струва досадна задача, просто танцувайте на любимите си песни. Тази възхитителна форма на упражнение ви осигурява не само по-здраво тяло и добро настроение, но и по-остра мисъл.

Танцът е тренировка за цялото тяло, която носи предимства както за физическото, така и за психическото ви състояние и е подходяща за хора от всички възрасти и с различни възможности.

Тези, които не желаят да ходят на фитнес, като възрастните хора или хората със здравословни проблеми като деменция и Алцхаймер, също могат да извлекат огромна полза от танците. Под наблюдение хората с проблеми с уврежданията могат да изберат адаптивни танцови програми.

Полезни за мозъка

За разлика от обикновеното ходене и упражненията, танците изискват повече мозъчна енергия.

“Когато танцувате, вие не просто раздвижвате тялото си – вие упражнявате и мозъка си. Танците изискват координация и баланс, което подобрява пространствената ви осведоменост и помага на мозъка ви да развива нови връзки“, обяснява д-р Адитя Гупта, директор на неврохирургия в болница „Артемис“, Гуруграм.

Хелена Блумен, когнитивен учен от Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк, споделя пред Reader’s Digest, че танците изискват сложна многопластова концентрация, ангажираща едновременно различни части на мозъка, което може да доведе до укрепване на невронните връзки в различни региони. Това е социално, когнитивна и физически взискателна активност„, каза тя.

Танцът също така е двойна тренировка за паметта ви. Когато научавате танцови стъпки и съчетания, това ви помага да запомните модели, ритми и последователности. Освен това извършвате многозадачна работа, тъй като движите ръцете и краката си, докато следвате ритъма. По време на танците се решават и проблеми, като например усвояване на нови стъпки или адаптиране към различни ритми.

Всички тези предимства стимулират невропластичността, като помагат на мозъка да се адаптира и променя, намалявайки риска от влошаване на когнитивните способности,” казва д-р Адитя Гупта.

Танците могат да бъдат особено полезни за укрепване на здравето на мозъка и за справяне със симптомите на неврокогнитивни и двигателни разстройства, като множествена склероза (МС), болест на Алцхаймер, деменция и мозъчни травми.

Д-р Правеен Гупта, главен директор и началник на неврологията в изследователския институт Fortis Memorial, Гуруграм, казва, че пациентите с множествена склероза могат да имат проблеми с движението и равновесието, което може да възпрепятства физическите им упражнения.

“Нашите 12 седмици на два пъти седмично по 60-минутни танцови сесии бяха осъществими за хора с лека до умерена рецидивираща-ремитентна множествена склероза,” каза той.

Д-р Правеен Гупта добавя още, че танците действат и като лечение за пациенти, страдащи от болестта на Паркинсон, тъй като се фокусират върху подобряване на социалното участие, походката и равновесието с помощта на визуални и слухови сигнали.

През 2021 г. проучване на университета в Йорк установява, че седмичните уроци по танци помагат на хора с лека до умерена форма на болестта на Паркинсон да се движат по-добре и да се справят с ежедневните задачи.

В проучване, проведено през 2018 г., изследователите използват магнитно-резонансни сканирания, за да проучат възрастни хора, които се присъединяват към програма за танци или към традиционна програма за упражнения. И двете групи подобрили физическата си форма, но тези от танцовата група показали по-голям растеж на бялото и сивото вещество в областите на мозъка, които се занимават с мисловни умения като памет, внимание и решаване на проблеми.

Борба със стреса

Чувствате се отпаднали? Раздвижете се. Танците са превъзходно средство за борба със стреса и могат да помогнат за подобряване на настроението чрез освобождаване на ендорфини – хормоните на доброто настроение.

Тези ендорфини взаимодействат с рецепторите в мозъка, като намаляват възприемането на болката и предизвикват чувство на еуфория и общо благополучие. Това естествено опиянение може да бъде мощен антидот на стреса, като помага на хората да се чувстват по-спокойни и по-щастливи.

Проучване от 2019 г. показва, че терапията с танцови движения намалява депресията и тревожността и повишава качеството на живот и междуличностните и когнитивните умения.

Ползи и за тялото

Здравословните експерти твърдят, че танците са чудесен начин да бъдете здрави и силни. Редовното танцуване подобрява здравето на сърдечносъдовата система, увеличава гъвкавостта, изгражда мускулна сила и подобрява координацията.

За сърцето

“Когато танцувате, подобрявате физическото си здраве по много начини. Танците помагат на сърцето ви да бие по-силно и по-здравословно, като намаляват риска от сърдечни заболявания,” казва д-р Саибал Чакраворти, старши консултант по вътрешни болести в болница „Метро“, Нойда.

Според проучване танците с умерена интензивност са свързани с намален риск от смъртност от сърдечносъдови заболявания в по-голяма степен, отколкото ходенето пеша. кара белите дробове да работят по-добре

За дишането

Танците са полезни и за дихателната ви система. “Те карат белите ви дробове да работят по-добре, така че дишате по-лесно и имате повече енергия“, казва д-р Чакраворти.

За теглото и мускулатурата

Танцуването може да помогне за регулиране на теглото и да подобри гъвкавостта.

“Танците укрепват мускулите, особено на краката, ядрото и ръцете, което помага за баланса и координацията. Също така помага за гъвкавостта и разтягането, което улеснява движението и движението в краката,” казва д-р Чакраворти.

Можете също така да танцувате, за да свалите излишните килограми или да поддържате здравословно тегло. Танцът спомага за изгарянето на калориите и изграждането на мускулите. Костите ви също имат полза от тези танцови сесии. Те могат да подобрят плътността им, което намалява риска от фрактури и остеопороза.

Източник: fakti.bg





Няколко признака, че черният ви дроб е пълен с токсини

Няколко признака, че черният ви дроб е пълен с токсини
Черният дроб е най-големият орган в нашето тяло, ако не броим ...

Храни и напитки, които предизвикват главоболие

Храни и напитки, които предизвикват главоболие
Учудващо, но любимите на всички китайски ястия могат да са причина ...

Полезен или вреден: какво казва науката за шоколада и здравето?

Полезен или вреден: какво казва науката за шоколада и здравето?
Безброй пъти сме чували и добре знаем, че прекаляването с шоколад ...

Д-р Мирослав Ненков: Не трябва министърът да слага свои хора за определени задачи

Д-р Мирослав Ненков: Не трябва министърът да слага свои хора за определени задачи
"Директорите на болници имат някакъв период, в който са директори. Когато ...

Защо страдаме от поленови алергии през пролетта?

Защо страдаме от поленови алергии през пролетта?
Много растения произвеждат цветен прашец (полени), който е възможно да причини ...

8 медицински изследвания задължителни за жените на 30 и 40 години

8 медицински изследвания задължителни за жените на 30 и 40 години
Жените могат да бъдат изложени на риск от редица заболявания и ...

Шест биомаркера прогнозират сърдечносъдовия риск при хора с ревматоиден артрит

Шест биомаркера прогнозират сърдечносъдовия риск при хора с ревматоиден артрит
Изследователски екип, ръководен от лекари от Mass General Brigham, идентифицира шест ...

Маймунската шарка вече е в Европа

Маймунската шарка вече е в Европа
Световната здравна организация (СЗО) потвърди, че в Швеция е открит първият ...

Зехтинът успешно намалява нивата на лошия холестерол

Зехтинът успешно намалява нивата на лошия холестерол
Холестеролът е жизненоважен липид, участващ в различни физиологични процеси в човешкото ...

Бобовите и пълнозърнестите храни ни помагат да отслабнем

Бобовите и пълнозърнестите храни ни помагат да отслабнем
Вид диетични фибри, каквито има в овесените ядки и боба, могат ...