„Мъжки грип“: Учените имат обяснение защо мъжете карат настинка по-тежко

Терминът „мъжки грип“ е хумористична закачка към мъжете с леки респираторни инфекции, като настинка, които уж преувеличават симптомите си. Според стереотипа, мъжът лежи на дивана с кутия кърпички. Междувременно партньорката му, също със сополив нос, продължава да работи от вкъщи, да върши домакинската работа и същевременно да се грижи за него.

Но дали мъжкият грип е истински? Съществува ли основателна биологична причина за мъжките симптоми или мъжете просто симулират? И по какво мъжкият грип се различава от обикновения?

Мъжкият грип може да се отнася до редица респираторни инфекции – настинка, грип, дори лек случай на COVID. Така че е трудно да се сравни мъжкият грип с грипа. Но за улеснение нека да кажем, че мъжкият грип всъщност е настинка. Ако това е така, мъжкият грип и грипът имат някои сходни характеристики.

И двата се причиняват от вируси (но различни). И двата се подобряват с почивка, течности и ако е необходимо, с болкоуспокояващи, таблетки за гърло или деконгестанти за овладяване на симптомите.

И двата могат да имат сходни симптоми. Обикновено по-тежките симптоми като треска, болки в тялото, силно треперене и главоболие са по-чести при грипа (но понякога се появяват и при настинката). Същевременно възпаленото гърло, хремата, задръстването и кихането са по-често срещани при простудните заболявания. Кашлицата е често срещана и при двете.

Грипът е по-сериозна и понякога фатална респираторна инфекция, причинена от инфлуенца вирус. Простудните заболявания се причиняват от различни вируси, като риновируси, аденовируси и коронавируси, и рядко са сериозни.

Настинките обикновено започват постепенно, докато грипът започва внезапно. Грипът може да бъде открит с лабораторни или домашни тестове. Човешкият грип не е официална диагноза.

Тежките симптоми на грип могат да бъдат предотвратени с ваксина, докато симптомите на настинка не могат. Сериозните грипни инфекции също могат да бъдат предотвратени или лекувани с антивирусни лекарства, като например Тамифлу. Няма антивирусни лекарства за простудни заболявания.

За пореден път нека приемем, че мъжкият грип е настинка.

Наистина ли мъжете имат по-тежки настинки от жените? Картината е сложна.

Едно изследване със заглавие „Мъжкият грип не е нещо“, всъщност показва, че има разлики в симптомите при мъжете и жените.

Това проучване разглежда симптомите на острия риносинуит. Това е възпаление на носните пътища и синусите, което обяснява хремата или запушения нос, главоболието в синусите или болката в лицето.

Когато изследователите оценили участниците в началото на проучването, мъжете и жените имали сходни симптоми. Но на петия и осмия ден от изследването жените са имали по-малко или по-слаби симптоми. С други думи, жените са се възстановили по-бързо.

Но когато участниците сами оценяват симптомите си, виждаме малко по-различна картина. Жените оценяват симптомите си по-зле от това, което изследователите са оценили в началото, но заявяват, че са се възстановили по-бързо.

Всичко това подсказва, че мъжете не са преувеличавали симптомите си и наистина са се възстановявали по-бавно. То също така предполага, че жените усещат симптомите си по-силно в началото.

Не е лесно да се разбере какво се случва от биологична гледна точка.

Съществуват различия в имунните реакции между мъжете и жените, които дават вероятна причина за по-лошите симптоми при мъжете.

Например жените обикновено произвеждат по-ефективно антитела, така че реагират по-ефективно на ваксинация. Други аспекти на женската имунна система също изглежда работят по-силно.

Защо жените са склонни да имат по-силни имунни реакции като цяло?

Вероятно отчасти защото жените имат две Х-хромозоми, докато мъжете имат една. Х-хромозомите носят важни гени за имунната функция. Това дава на жените предимството на свързаните с имунната система гени от две различни хромозоми.

Естрогенът (женският полов хормон) също изглежда засилва имунния отговор и тъй като нивата му варират през целия живот, се променя и силата на женската имунна система.

Мъжете със сигурност са по-склонни да умрат от някои инфекциозни заболявания, като например COVID. Но картината не е толкова ясна при други инфекции, като например грипа, където заболеваемостта и смъртността между мъжете и жените варира в широки граници в различните държави и при отделните подтипове и епидемии на грипа.

Процентът на инфекциите и изходът от тях при мъжете и жените може да зависи и от начина, по който се предава даден вирус, възрастта на човека, както и от социални и поведенчески фактори.

Например изглежда, че жените са по-склонни да практикуват защитно поведение като миене на ръцете, носене на маски или избягване на претъпкани закрити помещения. Жените също така са по-склонни да търсят медицинска помощ, когато са болни.

Някои данни сочат, че мъжете не преувеличават симптомите и може да им отнеме повече време, за да изчистят инфекцията. Така че те могат да преживеят мъжкия грип по-тежко, отколкото жените с настинка.

Така че оставете мъжете в живота си намира. Ако те са болни, стереотипите, свързани с пола, са безполезни и могат да обезкуражат мъжете да потърсят медицински съвет.

Източник: fakti.bg





Лекарство за високо кръвно увеличава риска от рак на белия дроб

Лекарство за високо кръвно увеличава риска от рак на белия дроб
Изследване, публикувано наскоро във BMJ, заключава, че лечението с конкретно лекарство ...

8 медицински изследвания задължителни за жените на 30 и 40 години

8 медицински изследвания задължителни за жените на 30 и 40 години
Жените могат да бъдат изложени на риск от редица заболявания и ...

Най-добрите летни плодове за здраво сърце

Най-добрите летни плодове за здраво сърце
Всички видове плодове са полезни за здравето на сърцето. Но ако ...

Само два нови случая на коронавирус в събота

Само два нови случая на коронавирус в събота
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са ...

Учени изброиха храните, действащи като лекарство за отслабване

Учени изброиха храните, действащи като лекарство за отслабване
Според последните изследвания горчивите храни, които съдържат полифеноли, могат да помогнат ...

Очистване на черен дроб и възстановяване на неговите функции в домашни условия

Очистване на черен дроб и възстановяване на неговите функции в домашни условия
Човешкият черен дроб е вид биохимична лаборатория, където кръвта се пречиства ...

Без заразени с коронавирус за последното денонощие

Без заразени с коронавирус за последното денонощие
Няма нови случаи на коронавирус у нас. Направени са 22 теста ...

Двама с коронавирус издъхнаха за денонощие

Двама с коронавирус издъхнаха за денонощие
12 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, ...

Лекували три години от друга болест 17-годишен британец с рак

Лекували три години от друга болест 17-годишен британец с рак
Лекарите в град Ашфорд объркаха рака на 17-годишния Джейк Спенсър с ...