Кои хора трябва да избягват да ядат ягоди?

Руският гастроентеролог д-р Людмила Сухорукова припомня, че ягодите играят ролята на естествен антидепресант, а също така са източник на желязо и предпазват от главоболие. Факт е, че те съдържат вещества, близки до състава на аспирина.

Ягодите съдържат витамини, фибри и антиоксиданти, добър източник са на желязо, фосфор, фолиева киселина, манган и калий, укрепват имунната система, нормализират метаболизма, защитават сърдечно-съдовата система, полезни са за венците, предпазват от главоболие, защото съдържат вещества близки до състава на аспирина. Подобрява храносмилането и насърчава отслабването„, обяснява гастроентерологът.

Освен това Сухорукова казва, че цинкът в семената на ягодите повишава нивата на либидото и при хора от двата пола. И също така, че се счита за естествен антидепресант, тъй като може да провокира производството на серотонин и допамин.

При кои заболявания не трябва да се ядат ягоди?

„Ягодите могат да повлияят негативно на зъбния емайл и да влошат кариеса. Ако ядете ягоди на празен стомах, това може да предизвика стомашно раздразнение, така че е по-добре да ги смесите с кисело мляко, сметана или заквасена сметана“, споделя д-р Людмила Сухорукова.

Тя подчертава, че ягодите не трябва да се консумират от хора с язвена болест и гастрит, както и тези, които имат алергична реакция към тях.

Други ползи от ягодите

По съдържание на витамин С ягодите са на второ място след касиса. Пет средно големи зрънца съдържат толкова витамин С, колкото един голям портокал. Освен това в ягодите има повече фолиева киселина, отколкото в малините и гроздето.

Ако те присъстват на трапезата ви всеки ден, значително ще подобрите здравето си, тъй като те укрепват имунната система и стените на кръвоносните съдове. Тези плодове предпазват организма от вируси и можете да се консумират като превантивна мярка срещу грип и настинка

Имат мощно противовъзпалително и антимикробно действие. Също така антимикробните свойства на ягодите са от полза за лечение на възпалителни заболявания на носа и гърлото. Освен това помагат за премахване на лошия дъх. Ягодите също съдържат йод. И при достатъчна консумация на плодове през лятото можете да откажете допълнително йодиране на храната.

Въпреки сладкия си вкус, тези вкусни плодове имат понижаващ захарта ефект. А пресен сок от ягоди, около четвърт чаша, консумиран сутрин на празен стомах, ще помогне при камъни в жлъчката. Ягодите имат диуретични свойства и са полезни за всеки, който има проблеми с бъбреците и черния дроб. За тези, които искат да отслабнат, ягодите са незаменими по време на диета.

Освен ако, разбира се, не сте алергични към тях, тъй като трябва да изядете от 1 до 1,5 кг. Ягодите ще помогнат за премахване на излишната вода от тялото. Отвара от листа и плодове на ягода ще помогне за нормализиране на кръвното налягане и метаболизма в организма.

Този плод помага и при безсъние. Ягодите се препоръчват да бъдат включени в диетата на пациенти с анемия, както и със слаби кръвоносни съдове. Консумацията им съдейства за подобряване на хемопоезата. Плодът се използва като диуретик и потогонно средство при хипертония, атеросклероза и коронарна болест на сърцето.

Източник: fakti.bg





Сутрин или вечер да тренираме? Експертите отговарят

Сутрин или вечер да тренираме? Експертите отговарят
Кое е най-доброто време за тренировка: сутрин, следобед или вечер? Експертите ...

7 тревожни признака, че страдате от недостиг на желязо

7 тревожни признака, че страдате от недостиг на желязо
Желязото може просто да е тайният супергерой на телата ни, притежаващ ...

Родилка почина в болница в Кърджали

Родилка почина в болница в Кърджали
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, ...

Храни и напитки, които предизвикват главоболие

Храни и напитки, които предизвикват главоболие
Учудващо, но любимите на всички китайски ястия могат да са причина ...

Козметични продукти за жени и деца застрашават от развитие на рак

Козметични продукти за жени и деца застрашават от развитие на рак
Ново проучване откри, че определени продукти, използвани както от жените, така ...

Обратен ефект: Тежките тренировки отслабват имунитета

Обратен ефект: Тежките тренировки отслабват имунитета
Прекомерните интензивни упражнения могат да отслабят имунната ви система. Това твърди ...

Климатичните промени увеличат риска от инсулт

Климатичните промени увеличат риска от инсулт
При ново проучване, публикувано в Stroke, се установява, че екстремните горещини ...

Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците

Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците
Какво представлява нефритът? Острото или хронично възпаление на бъбреците се означава ...

Колко време продължават пристъпите на паника и как да ги преодолеем бързо?

Колко време продължават пристъпите на паника и как да ги преодолеем бързо?
Повечето пристъпи на паника наистина продължават по-малко от петнадесет минути. По ...