Ботоксът използва една от най-силните органични отрови, познати на човечеството

Ботулизмът е тежка форма на хранителна токсикоза, която възниква при попадане на ботулинов токсин в храната (произвежда се от бактерията Clostridium botulinum при условия на ниско съдържание на кислород). И въпреки факта, че ботулиновият токсин се използва за медицински и козметични цели (ботоксът е създаден на негова основа), той остава една от най-мощните органични отрови, известни на човечеството.

При поглъщане веществото блокира нервните сигнали, които карат мускулите да се съкращават. Когато се използва правилно, може да излекува спазми, да изглади кожата и дори да предотврати мигрена. Но ако невротоксинът попадне в отворена рана или стомаха, човек развива тежко увреждане на нервната система: сигналите от мозъка спират да достигат до мускулите, което провокира парализа. Най-често се засягат тъканите, отговорни за преглъщането, говора и дишането.

Това състояние се нарича ботулизъм. Ранните симптоми включват умора, слабост и замаяност, последвани от замъглено зрение, сухота в устата и затруднено преглъщане и говорене. Пациентите могат също да изпитат позиви за повръщане, диария и подуване на корема. Обикновено първите симптоми се развиват в рамките на 12-36 часа след отравяне и въпреки че хората рядко се разболяват от ботулизъм, смъртността от болестта е висока (5-10% от случаите са фатални).

Когато ботулизмът е регистриран за първи път през 1793 г. в Германия, от 13 заразени души, само седем оцеляват. Ранната медицинска помощ (прилагане на антитоксин и свързване към механична вентилация, ако е необходимо) е от решаващо значение за спасяването на живота на пациента, следователно, при първите признаци на токсикоза, трябва да се консултирате с лекар.

За да предпазите себе си и своите близки е важно да бъдете внимателни. Тъй като бактериите произвеждат невротоксин в безвъздушна среда, спецовете препоръчват да се обърне внимание на херметически затворени домашни консерви от гъби, зеленчуци, плодове, месо и птици (включително пастети), както и фабрично произведени консерви, ако консервата е подута, съдържа осолена или пушена риба, мас и други протеинови продукти. Признак за наличие на ботулинов токсин в храната може да бъде помътняване на съдържанието на буркан или мехурчета. Варенето на храни гарантирано убива бактериите: умират при температура от +100 °C за 5–15 минути, при +80 °C за половин час.

Източник: ТАСС

Източник: fakti.bg





Форум разисква проблемите на ГМО храните

Форум разисква проблемите на ГМО храните
На 12 октомври в Стара Загора се организира форум-дискусия "Бъдещето в ...

Преработените храни са вредни за психичното здраве

Преработените храни са вредни за психичното здраве
Голям процент от пакетираната и приготвена храна, която е разположена на ...

Най-полезните напитки за организма ни?

Най-полезните напитки за организма ни?
Нищо не може да замени потребността на човешкия организъм от обикновена ...

7 начина да се справим с подутия корем

7 начина да се справим с подутия корем
Подуването на корема е едно от най-често срещаните оплаквания, което може ...

Здравното министерство осигурява на бременните безплатно имунизиране срещу коклюш

Здравното министерство осигурява на бременните безплатно имунизиране срещу коклюш
Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни жени между 27 ...

Първа помощ при ухапване от змия

Първа помощ при ухапване от змия
Какви са правилните реакции в случай на изгаряне, топлинен удар и ...

Време ли е да посетите кардиолог?

Време ли е да посетите кардиолог?
Повечето пациенти се сещат за кардиолог, едва когато усетят неразположение или ...

Вегетарианството не е здравословно за всички хора

Вегетарианството не е здравословно за всички хора
Вегетарианската диета не е универсално подходяща за всички хора, пише изданието ...