Периодичното гладуване подобрява здравето на червата и помага в отслабването

Ново проучване на Държавният университет в Аризона показва, че хората, които следват режим на периодично гладуване и протеинов режим, който включва равномерен прием на протеини през деня, са с по-добро здраве на червата, намаляване на теглото и по-добри метаболитни реакции. Тези ползи са значително по-големи от тези, наблюдавани при простото ограничаване на калориите.

Откритията, съобщени в списание Nature Communications, биха могли да допринесат за по-доброто разбиране на връзката между чревния микробиом и метаболизма и да подобрят стратегиите за справяне със затлъстяването.

Изследователите сравняват ефектите на две нискокалорични диетични интервенции: здравословна за сърцето диета с непрекъснато ограничаване на калориите (въз основа на препоръките за хранене на Министерството на земеделието на САЩ) и режим на ограничаване на калориите, включващ периодично гладуване и протеинов режим.

Проучването е проведено с 41 лица с наднормено тегло или затлъстяване за период от осем седмици. При лицата от групата с периодично гладуване и протеинов режим се наблюдава намаляване на симптомите на стомашно-чревни проблеми и увеличаване на разнообразието на чревната микрофлора в сравнение с лицата от групата с ограничаване на калориите.

Протоколът за периодично гладуване увеличи полезните микроби в червата, които са свързани с по-стройно тяло и подобрено общо здраве. Освен това той повишава нивата на определени протеини (цитокини) в кръвта, свързани със загубата на тегло, както и на аминокиселинни вторични продукти, които подпомагат изгарянето на мазнините.

Периодичното гладуване е модел на хранене, който циклично преминава между периоди на гладуване и хранене. Методът напоследък набира популярност заради потенциалните си ползи за здравето, включително загуба на тегло, подобрено метаболитно здраве и засилена мозъчна функция.

„Като се има предвид местоположението на чревната микробиота и постоянното ѝ взаимодействие с храносмилателния тракт, през последните няколко години придобиваме по-задълбочено разбиране за нейната ключова роля в реакциите на храненето“, казва Алекс Мор, водещ автор на новото изследване.

„Макар и ограничено по продължителност и размер на извадката, това всеобхватно изследване—което включва анализ на чревния микробиом, цитокини, фекални късоверижни мастни киселини и метаболити в кръвта—подчертава сложното взаимодействие между диетата, метаболизма на гостоприемника и микробните общности.“

Мор ръководи микробиомните и молекулярните изследвания, като оценява състава на чревните микроби, възпалителните молекули, наречени цитокини, SCFA (метаболити, получени от диетичните фибри, важни за регулирането на енергийния баланс) и метаболома.

Диета, микробиом и загуба на тегло

Чревният микробиом се отнася до разнообразната общност от микроорганизми, живеещи в стомашно-чревния тракт, включително бактерии, вируси, гъбички и други микроби. Наброяваща много трилиони организми, тази сложна екосистема играе решаваща роля за основните телесни функции и цялостното здраве.

Чревният микробиом помага за разграждането на храната, производството на витамини и подпомага усвояването на хранителните вещества. Той играе роля в развитието и функционирането на имунната система, като предпазва организма от вредни патогени. И накрая, чревният микробиом силно регулира метаболизма, като оказва влияние върху телесното тегло, складирането на мазнини и инсулиновата чувствителност.

Доказано е, че ограничаването на калориите, периодичното гладуване (ограничаване на консумацията на храна до определени прозорци в някои дни) и протеиновият режим (контролиран прием на протеини при определени хранения) влияят на телесното тегло и състав, но ефектът на тези диетични модификации върху чревния микробиом досега не беше ясен.

„Здравият чревен микробиом е от съществено значение за цялостното здравословно състояние, особено за справяне със затлъстяването и метаболитните заболявания,“ казва Суейзи, главен изследовател на това проучване в ASU.

Чревните бактерии оказват влияние върху начина, по който съхраняваме мазнините, балансираме нивата на глюкозата и реагираме на хормоните, които ни карат да се чувстваме гладни или сити. Нарушенията в чревната микрофлора могат да доведат до повишено възпаление, инсулинова резистентност и наддаване на тегло, което подчертава критичната роля на здравето на червата за превенция и управление на метаболитните нарушения.“

В клиничното изпитване са участвали 27 жени и 14 мъже, които са били с наднормено тегло или затлъстяване. Участниците са били разделени на две групи: едната спазва режима на периодично гладуване и протеинов ритъм, а другата се придържа към здравословна за сърцето диета с ограничени калории. Двете групи са наблюдавани в продължение на осем седмици за промени в теглото, телесния състав, състава на чревния микробиом и плазмените метаболомни сигнатури.

Участниците, които следват режима на периодично гладуване и протеиновия прием, отбелязват значително намаляване на чревните симптоми и увеличаване на полезните чревни бактерии, особено от семейство Christensenellaceae. Проучването също така установява, че тези микроби са свързани с подобрено окисление на мазнините и метаболитно здраве. За разлика от тях, при групата с ограничено количество калории се наблюдава увеличение на метаболитите, свързани с пътищата, свързани с дълголетието.

Въпреки че и двете групи са имали сходен среден седмичен енергиен прием, групата с периодично гладуване и протеинов режим е постигнала по-голяма загуба на тегло и намаляване на мазнините, като по време на изследването са загубили средно 8,81% от първоначалното си телесно тегло. За сравнение, тези, които са били на диета с ограничени калории, са загубили средно 5,4% от телесното си тегло.

Участниците, които са спазвали диетата с периодично гладуване и протеиново хранене, са намалили общото количество телесни мазнини, включително коремните мазнини и дълбоките коремни мазнини, и са отбелязали увеличение на процента на чистата телесна маса.

Проучването подчертава потенциала на диетите с периодично гладуване и протеиновия интервал за подобряване на чревното здраве и управление на теглото. Макар че са необходими допълнителни изследвания, тези резултати предлагат обещаващ път за създаване на ефективни диетични интервенции при затлъстяване и свързаните с него метаболитни нарушения.

„Чрез идентифициране на промени в специфични микроби, функционални пътища и свързани метаболити, това направление на работа обещава персонализирани здравни стратегии, тъй като можем по-добре да адаптираме хранителните режими за подобряване на чревната функция и метаболитните резултати,“ казва Мор.

Източник: fakti.bg





Д-р Влатко Глигоров: През август 2028 г. ще имаме Националната детска болница

Д-р Влатко Глигоров: През август 2028 г. ще имаме Националната детска болница
„48 години върви процесът за изграждане на Национална детска болница. Последните ...

Как да се преборим лесно с високия холестерол?

Как да се преборим лесно с високия холестерол?
Високият холестерол е чест проблем, който засяга милиони хора по целия ...

Колко великденски яйца е безопасно да ядем

Колко великденски яйца е безопасно да ядем
С настъпването на Великден, много хора се радват на традиционното ядене ...

Преминаването към лятното часово време крие риск за здравето

Преминаването към лятното часово време крие риск за здравето
Лятното часово време може да предизвика усещане за умора и дори да навреди на здравето, съобщи АП ...

Как да спортуваме безопасно, когато е твърде горещо навън

Как да спортуваме безопасно, когато е твърде горещо навън
Лятото е тук, а с него и желанието на мнозина да ...

Откриха канцероген в препарати за акне на известна марка

Откриха канцероген в препарати за акне на известна марка
Независима американска лаборатория съобщи, че в някои препарати за лечение на ...

Създателите на „новаторска“ ваксина срещу рак на белите дробове, предотвратяваща 90% от случаите

Създателите на „новаторска“ ваксина срещу рак на белите дробове, предотвратяваща 90% от случаите
Английски учени създадоха „новаторска“ ваксина срещу рак на белия дроб, която ...

Стъпалата издават скрити проблеми с черния дроб

Стъпалата издават скрити проблеми с черния дроб
"Призоваваме хората да проверяват долната част на стъпалата си за симптом ...

Пускат доклада от разследването за заразената кръв на Острова

Пускат доклада от разследването за заразената кръв на Острова
Във Великобритания днес трябва да излезе окончателният доклад от разследването на ...