Периодичното гладуване подобрява здравето на червата и помага в отслабването

Периодичното гладуване подобрява здравето на червата и помага в отслабването

Ново проучване на Държавният университет в Аризона показва, че хората, които следват режим на периодично гладуване и протеинов режим, който включва равномерен прием на протеини през деня, са с по-добро здраве на червата, намаляване на теглото и по-добри метаболитни реакции. Тези ползи са значително по-големи от тези, наблюдавани при простото ограничаване на калориите.

Откритията, съобщени в списание Nature Communications, биха могли да допринесат за по-доброто разбиране на връзката между чревния микробиом и метаболизма и да подобрят стратегиите за справяне със затлъстяването.

Изследователите сравняват ефектите на две нискокалорични диетични интервенции: здравословна за сърцето диета с непрекъснато ограничаване на калориите (въз основа на препоръките за хранене на Министерството на земеделието на САЩ) и режим на ограничаване на калориите, включващ периодично гладуване и протеинов режим.

Проучването е проведено с 41 лица с наднормено тегло или затлъстяване за период от осем седмици. При лицата от групата с периодично гладуване и протеинов режим се наблюдава намаляване на симптомите на стомашно-чревни проблеми и увеличаване на разнообразието на чревната микрофлора в сравнение с лицата от групата с ограничаване на калориите.

Протоколът за периодично гладуване увеличи полезните микроби в червата, които са свързани с по-стройно тяло и подобрено общо здраве. Освен това той повишава нивата на определени протеини (цитокини) в кръвта, свързани със загубата на тегло, както и на аминокиселинни вторични продукти, които подпомагат изгарянето на мазнините.

Периодичното гладуване е модел на хранене, който циклично преминава между периоди на гладуване и хранене. Методът напоследък набира популярност заради потенциалните си ползи за здравето, включително загуба на тегло, подобрено метаболитно здраве и засилена мозъчна функция.

„Като се има предвид местоположението на чревната микробиота и постоянното ѝ взаимодействие с храносмилателния тракт, през последните няколко години придобиваме по-задълбочено разбиране за нейната ключова роля в реакциите на храненето“, казва Алекс Мор, водещ автор на новото изследване.

„Макар и ограничено по продължителност и размер на извадката, това всеобхватно изследване—което включва анализ на чревния микробиом, цитокини, фекални късоверижни мастни киселини и метаболити в кръвта—подчертава сложното взаимодействие между диетата, метаболизма на гостоприемника и микробните общности.“

Мор ръководи микробиомните и молекулярните изследвания, като оценява състава на чревните микроби, възпалителните молекули, наречени цитокини, SCFA (метаболити, получени от диетичните фибри, важни за регулирането на енергийния баланс) и метаболома.

Диета, микробиом и загуба на тегло

Чревният микробиом се отнася до разнообразната общност от микроорганизми, живеещи в стомашно-чревния тракт, включително бактерии, вируси, гъбички и други микроби. Наброяваща много трилиони организми, тази сложна екосистема играе решаваща роля за основните телесни функции и цялостното здраве.

Чревният микробиом помага за разграждането на храната, производството на витамини и подпомага усвояването на хранителните вещества. Той играе роля в развитието и функционирането на имунната система, като предпазва организма от вредни патогени. И накрая, чревният микробиом силно регулира метаболизма, като оказва влияние върху телесното тегло, складирането на мазнини и инсулиновата чувствителност.

Доказано е, че ограничаването на калориите, периодичното гладуване (ограничаване на консумацията на храна до определени прозорци в някои дни) и протеиновият режим (контролиран прием на протеини при определени хранения) влияят на телесното тегло и състав, но ефектът на тези диетични модификации върху чревния микробиом досега не беше ясен.

„Здравият чревен микробиом е от съществено значение за цялостното здравословно състояние, особено за справяне със затлъстяването и метаболитните заболявания,“ казва Суейзи, главен изследовател на това проучване в ASU.

Чревните бактерии оказват влияние върху начина, по който съхраняваме мазнините, балансираме нивата на глюкозата и реагираме на хормоните, които ни карат да се чувстваме гладни или сити. Нарушенията в чревната микрофлора могат да доведат до повишено възпаление, инсулинова резистентност и наддаване на тегло, което подчертава критичната роля на здравето на червата за превенция и управление на метаболитните нарушения.“

В клиничното изпитване са участвали 27 жени и 14 мъже, които са били с наднормено тегло или затлъстяване. Участниците са били разделени на две групи: едната спазва режима на периодично гладуване и протеинов ритъм, а другата се придържа към здравословна за сърцето диета с ограничени калории. Двете групи са наблюдавани в продължение на осем седмици за промени в теглото, телесния състав, състава на чревния микробиом и плазмените метаболомни сигнатури.

Участниците, които следват режима на периодично гладуване и протеиновия прием, отбелязват значително намаляване на чревните симптоми и увеличаване на полезните чревни бактерии, особено от семейство Christensenellaceae. Проучването също така установява, че тези микроби са свързани с подобрено окисление на мазнините и метаболитно здраве. За разлика от тях, при групата с ограничено количество калории се наблюдава увеличение на метаболитите, свързани с пътищата, свързани с дълголетието.

Въпреки че и двете групи са имали сходен среден седмичен енергиен прием, групата с периодично гладуване и протеинов режим е постигнала по-голяма загуба на тегло и намаляване на мазнините, като по време на изследването са загубили средно 8,81% от първоначалното си телесно тегло. За сравнение, тези, които са били на диета с ограничени калории, са загубили средно 5,4% от телесното си тегло.

Участниците, които са спазвали диетата с периодично гладуване и протеиново хранене, са намалили общото количество телесни мазнини, включително коремните мазнини и дълбоките коремни мазнини, и са отбелязали увеличение на процента на чистата телесна маса.

Проучването подчертава потенциала на диетите с периодично гладуване и протеиновия интервал за подобряване на чревното здраве и управление на теглото. Макар че са необходими допълнителни изследвания, тези резултати предлагат обещаващ път за създаване на ефективни диетични интервенции при затлъстяване и свързаните с него метаболитни нарушения.

„Чрез идентифициране на промени в специфични микроби, функционални пътища и свързани метаболити, това направление на работа обещава персонализирани здравни стратегии, тъй като можем по-добре да адаптираме хранителните режими за подобряване на чревната функция и метаболитните резултати,“ казва Мор.

Източник: fakti.bg

Притеснителни нива на уран и олово вдишват тийнейджърите, които често използват вейп

Притеснителни нива на уран и олово вдишват тийнейджърите, които често използват вейп
Тийнейджърите, които редовно пушат вейп или електронни цигари, може да излагат ...

Проучване: Електронните цигари намаляват нуждата от никотин в сравнение с пушенето

Проучване: Електронните цигари намаляват нуждата от никотин в сравнение с пушенето
Различният начин на вдишване на аерозола от електронните цигари от този ...

5 храни, полезни за функцията на панкреаса

5 храни, полезни за функцията на панкреаса
Панкреасът е много важен орган, без който редица функции в организма ...

Специалисти от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център прегледаха безплатно над 50 души в Разград

Специалисти от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център прегледаха безплатно над 50 души в Разград
Сърдечно-съдовите заболявания са едни от водещите причини за смърт по света ...

Педиатър съветва: Когато бебето е болно, давайте достатъчно течности

Педиатър съветва: Когато бебето е болно, давайте достатъчно течности
Д-р Боряна Георгиева-Стенева завършва медицина в Медицински университет – София през ...

Очистване на черен дроб и възстановяване на неговите функции в домашни условия

Очистване на черен дроб и възстановяване на неговите функции в домашни условия
Човешкият черен дроб е вид биохимична лаборатория, където кръвта се пречиства ...

Успешно започна тестването на ваксина срещу рак на черния дроб

Успешно започна тестването на ваксина срещу рак на черния дроб
Ваксина срещу рак на черния дроб свива туморите, показват обнадеждаващите резултати ...

Кои хора са по-застрашени от рак на стомаха?

Кои хора са по-застрашени от рак на стомаха?
Американски учени открили, че мъжете са застрашени от рак на стомаха ...

Билката дуранта еректа предотвратява появата на бактериални инфекции и камъни в бъбреците

Билката дуранта еректа предотвратява появата на бактериални инфекции и камъни в бъбреците
В ново проучване, публикувано в списание „Journal of Ayurveda and Integrative ...

Диетолог предупреди за коварна „тайна“ на популярна напитка за отслабване

Диетолог предупреди за коварна „тайна“ на популярна напитка за отслабване
Независимо колко добра е репутацията на някоя здравословна напитка, тя не ...