Климатичните промени увеличат риска от инсулт

При ново проучване, публикувано в Stroke, се установява, че екстремните горещини и екстремните студове са свързани с повишен риск от смърт и инсулт. Проучването е ръководено от Harvard T. H. Chan School of Public Health. Изследователите установяват, че връзката между екстремните температури и смъртността от инсулт е по-силна в страните с ниски доходи, отколкото в страните с високи доходи.

Инсултът вече е значителен здравословен проблем, който засяга все повече хора. Той представлява нарушение на кръвоснабдяването на мозъка, което води до необратимо увреждане на част от него. Това е третата водеща причина за инвалидност в световен мащаб и една от водещите причини за смърт. Най-честите симптоми включват остри неврологични признаци и по-рядко изменения в съзнанието при засегнат мозъчен ствол.

„Нашите открития са още една стъпка към разбирането на последиците от изменението на климата върху инсулта“, казва водещият автор на проучването Барак Алахмад, научен сътрудник от Катедрата на здравето на околната среда. „Тъй като температурите стават все по-екстремни, предвиждаме увеличаване на фаталните инсулти и разширяване на несъответствието в смъртността от инсулт между страните с високи и ниски доходи, тъй като последните вероятно ще понесат тежестта на изменението на климата. „

За провеждането на изследването е използвана международна мултинационална база данни Multi-Country Multi-City Network. В базата данни са вписани повече от 3,4 милиона смъртни случая от исхемичен инсулт и над 2,4 милиона смъртни случая от хеморагичен инсулт, докладвани между 1979 и 2019 г. в 522 града в 25 страни.

Данните от проучването сочат, че на всеки 1000 смъртни случая от инсулт, около 11 се дължат на екстремно студени или горещи дни.

При проучването също така се установява, че в страните с ниски доходи има по-голяма смъртност от хеморагичен инсулт за разлика от страните с по-високи доходи. Това се дължи на по-добрите системи за контрол на температурата в помещенията и по-ниските нива на работа на открито в страните с високи доходи, както и на по-лошото качество на здравеопазването в страните с ниски доходи. Не е открита връзка между брутния вътрешен продукт на страните и риска от инсулт, причинен от екстремни температури.

Проучването не е успяло да обхване всички части на света, защото базата данни е ограничена, пише puls.bg. Селските райони и страните в Южна Азия, Африка и Близкия изток са недостатъчно представени, а демографските данни на индивидуално ниво не са събрани или изследвани. Освен това проучването разглежда само смъртните случаи от инсулт, но не дава ясна представа за честотата на нефаталните инсулти и тяхната свързаност с екстремните температури.

Барак Алахмад призова страните да инвестират повече средства в изследванията на здравето и климатичните промени, тъй като те ще направят инсултите „още по-смъртоносни“.

Източник: fakti.bg





Домашен лек срещу кашлица се приготвя лесно и върши чудеса

Домашен лек срещу кашлица се приготвя лесно и върши чудеса
Представяме ви най-доброто народно средство за лечение на бронхит и кашлица, ...

Трансформирайте тялото си с тези 6 лесни упражнения

Трансформирайте тялото си с тези 6 лесни упражнения
Ако вече знаете точната дата на вашата почивка, все още имате ...

Как да подобрим чревното здраве?

Как да подобрим чревното здраве?
Знаете ли какво е общото между достатъчния всекидневен прием на вода, ...

Кога алкохола може да бъде полезен за здравето?

Кога алкохола може да бъде полезен за здравето?
Алкохолът е една от най-разпространените субстанции, която се консумира по целия ...

Д-р Влатко Глигоров: През август 2028 г. ще имаме Националната детска болница

Д-р Влатко Глигоров: През август 2028 г. ще имаме Националната детска болница
„48 години върви процесът за изграждане на Национална детска болница. Последните ...

Над 1 милиард души по света страдат от затлъстяване

Над 1 милиард души по света страдат от затлъстяване
Повече от един милиард души в света - включително деца и ...

Лесен начин да намалим апетита си

Лесен начин да намалим апетита си
Всички знаем, че някои храни ни засищат повече от други, но ...

9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите
Станимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален ...

Нов център за рехабилитация в София

Нов център за рехабилитация в София
Нов център за рехабилитация на хора с увреждания ще заработи в ...