Кардиолог посочи 3-те най-големи последствия от консумацията на алкохол

Кардиолог посочи 3-те най-големи последствия от консумацията на алкохол

Може да звучи крайно, но алкохолът е отнесен към веществата от първа категория по своето токсично въздействие и канцерогенни свойства. В същата тази категория, в която е и азбестът, който предизвиква заболявания на белите дробове.

Дори малките дози алкохол могат да навредят на организма, категоричен е виден кардиолог.

Въпреки че непрекъснато се говори за това, много хора се правят, че не са го чули или не са съгласни, не им отърва, както се казва. Как в крайна сметка алкохолът въздейства на сърцето? Обяснението идва от кардиологът д-р Константин Зражевски, к.м.н.

Сърцето на алкохолика и на човек, водещ здравословен начин на живот, се различават, изтъква специалистът, позовавайки се на научни медицински данни и на своята практика. И допълва, че е много важно да се разбере следното: алкохолът има ясен дозозависим ефект, т.е., колкото по-голяма е дозата, толкова по-силно е увреждащото действие от спиртната напитка.

Оттук следва логичният извод, че колкото повече пие човек, толкова по-голяма вреда нанася на организма си. Това се отразява практически на всички вътрешни органи на човека.

По последни данни от СЗО може със сигурност да се каже, че безопасен алкохол не съществува – всяка капка спиртна напитка нанася вреда, единодушни са и лекарите, и учените. Съществуват два модела на употреба на спиртни напитки – северен и южен:

• северен – когато човек пие големи дози твърд алкохол, но го прави рядко, например по празници;

• южен – човек пийва по-малко, предпочита по-слаб алкохол, но го прави много често или всеки ден.

Алкохолът влияе върху сърцето по 3 начина:

Нарушава сърдечния ритъм. Това се случва посредством влиянието на електролитния баланс, на симпатиковата нервна система. По тази причина човек може да развие например предсърдно мъждене – при алкохолиците то е ясно изразено и видно.
Повишава артериалното налягане. Хипертония, която „влачи“ след себе си множество други патологии. Колкото повече пие човек, толкова по-силно страдат бъбреците, както и другите органи.
Причинява алкохолна кардиомиопатия. Това е заболяване, при което алкохолът уврежда т.нар. кардиомиоцити, т.е. съкратителната тъкан на органа. Това заболяване нарушава изпомпващата функция на сърцето – органът повече не може да изпомпва кръв така, както трябва. Това е крайният вариант на проява на тежкия алкохолизъм.

Когато човек злоупотребява с алкохол, може да пострада и от сърдечна недостатъчност – такова състояние се развива в резултат на алкохолна кардиомиопатия, инфаркт на миокарда и други опасни за живота патологии. Невъзможно е точно да се каже каква доза алкохол води до опасни последствия, тъй като всички сме различни, всеки си има своята генетика и история на болестта, продължава кардиологът.

Има народи, у които генетично е заложен недостиг на фермент, който „утилизира“ алкохола. Опасността няма да възникне с първата чашка, но у такъв човек се отключва необратим процес. Ако той престане веднъж и завинаги да консумира алкохол, процесът може да се потисне, а организмът ще е много благодарен, че няма да си позволите да го унищожавате.

Преди време се смяташе, че, ако човек изпива не повече от 40 мл спиртно питие, то няма да навреди. Особено пък, ако това е червено вино. Истината е, че тази чашка червено вино нито ще нормализира нивото на холестерола, нито ще прочисти съдовете ви.

„Когато попитам мой пациент колко често пие, бих искал и настоявам да бъде откровен с мен. Но някои не са склонни да си признават колко алкохол приемат. Има си обаче признаци, по които лекарят все едно може да определи. И това не е само по зачервените очи. Например ЕКГ-то може да ви издаде. Или кръвните изследвания няма да са добри. Например по повишеното ниво на бъбречните ферменти може да се предположи, че човекът има проблем с алкохола“, твърди докторът.

Той повече от 30 години работи в отделение по неотложна кардиология. И може да каже какво точно е „сезонност“ при сърдечните болести. Например след празници се събират пациенти с пристъпи на предсърдно мъждене.

„Ако в делниците при нас постъпват по 2 души на ден с аритмия, в празничните дни те са 3 пъти повече. Запомнете: алкохолът може лесно да „пришпори“ болестта. Човек на 45 години, който има плака или тромб, спокойно „спящ“, взел, че се напил, повишило му се кръвното налягане, създали са се по-благоприятни условия за спукване на тази плака или тромб. Резултатът – инфаркт“, категоричен е д-р Зражевски.

Преди всичко тези напитки само условно са слабоалкохолни, казват експерти. Второ, те удрят първично черния дроб, сърцето и стомашно-чревния тракт. Трето, при постоянната им употреба може да възникне бирен алкохолизъм – това не е шега, а реалност, предупреждават токсиколози.

Изключително бързо става привикването към бира, сайдер с алкохол, коктейли и други слабоалкохолни напитки. Този алкохолизъм е много по-тежък от зависимостта от водка например. Токсиколози предупреждават тези, които са свикнали след работа да пият бира или сайдер, мислейки „какво толкова ще ми стане от една бутилка“, че това е много сериозна грешка.

Доказано е, че бирата предизвиква исхемична болест на сърцето, захарен диабет, камъни в жлъчния мехур и т.н., а също така като цяло въздейства негативно на работата на нервната и на сърдечносъдовата система.

Източник: fakti.bg

Кога чесънът е полезен и кога – вреден?

Кога чесънът е полезен и кога – вреден?
През този период на годината, когато смяната на сезоните отслабва имунитета, ...

Сутрин или вечер да тренираме? Експертите отговарят

Сутрин или вечер да тренираме? Експертите отговарят
Кое е най-доброто време за тренировка: сутрин, следобед или вечер? Експертите ...

Как да се храним при омазнен черен дроб

Как да се храним при омазнен черен дроб
Неалкохолната мастна чернодробна болест, често изписвана НАМЧБ, е чернодробен проблем, който ...

Пролетно възстановяване на здравето

Пролетно възстановяване на здравето
С по-меките температури, повече слънце и поникването на цветята и разлистването ...

Пролетен детокс: Лунна диета за март

Пролетен детокс: Лунна диета за март
Наближава настъпването на астрономическата пролет. Пролетта е любим сезон, защото с ...

Кои хора трябва да внимават с яденето на грозде?

Кои хора трябва да внимават с яденето на грозде?
Много възрастни страдат от инсулинова резистентност или захарен диабет затова е ...

Време е за Великденски детокс – лунна диета за май

Време е за Великденски детокс – лунна диета за май
Ето че прекрасният месец май вече е тук. Пролетта ни зарежда ...

Четири полезни напитки при висока кръвна захар

Четири полезни напитки при висока кръвна захар
Нивата на кръвната захар се повишават, когато тялото не може ефективно ...

Значителен пробив в борбата с ХИВ дава надежда за лечение

Значителен пробив в борбата с ХИВ дава надежда за лечение
Изследователи са елиминирали ХИВ от клетки в лабораторни условия, което увеличава ...

Проучване: Ваксина срещу рак на черния дроб намалява туморите

Проучване: Ваксина срещу рак на черния дроб намалява туморите
Ваксина срещу рак на черния дроб свива туморите, сочи проучване в ...