Коклюш – какво е добре да знаем

Коклюш – какво е добре да знаем

Коклюшът е заболяване, което медицината познава много добре. За него не се правят догадки и терапии в движение, както беше за КОВИД-19. Така, че паралел между двете заболявания не бива да се прави. Лошата слава на магарешката кашлица (народното име на коклюша) идва от доантибиотичната епоха, когато то често е протичало тежко и с фатален изход особено сред малките деца. Това се е дължало на факта, че медицината не е разполагала с адекватно лечение на причинителя на болестта. За щастие днес не е така.

Бактерията причинител на магарешката кашлица е открита през 1905г. от французите Жюл Боре и Октав Женгу. Кръщават я Bordetella pertussis. Те са и автори на първата ваксина за това заболяване.
През първата половина на 20 век единственото адекватно поведение срещу коклюшът е била единствено имунизацията. Нещата се променят след откриването и въвеждането на антибиотиците в средата на 20 век.
В момента коклюшът е лечимо заболяване с ясна генеза. Както при почти всички заболявания причинени от бактериални или вирусни причинители трябва да се има предвид, че малките деца, децата с нарушение в имунната система, както и хората без имунизация вероятно ще изкарат болестта по-тежко.
От коклюш могат да се разболеят и възрастните, но това са по-редки случаи.

Заразяването може да се дължи на отслабен или компрометиран имунитет, както и на отслабена имунна памет. Трябва да се има предвид, че имунитетът дори при прекаран коклюш не е доживотен, а с времето отслабва. Разбира се, това се случва в рамките на 10 и повече години.

Първите симптоми на коклюша приличат на симптомите на повечето инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища – температура (тук е добре да се отбележи, че при коклюша не се наблюдават особено високи стойности. Температурата е по-скоро умерено повишена.), кашлица, болки в гърлото, отпадналост.

Тъй като подобни заболявания ни съпътстват постоянно, често не им обръщаме внимание и реагираме по изпитана рецепта – сиропи за гърло, препарати, които свалят температурата. Въобще лекуваме симптомите и чакаме настинката да си „отиде от само себе си“
Клиничната картина на коклюш се разгръща чак след седмица-две. Тогава се вижда, че кашлицата не отминава, и дори се засилва. От суха не преминава във влажна (кашлица, която позволява да се отхрачва). Пристъпите на кашляне са дълги и не позволяват да се диша нормално. Това е причина за посиняване на устните и езика. Понякога се наблюдава и разкъсване на юздичката под езика, което е причинено от постоянните напъни, които измъчват пациента.

Добре е да се има предвид, че коклюшът е заболяване, което се пренася по въздушно-капков път. Тоест, за заразяване от коклюш е необходим контакт с болен, който да е във фаза на заболяването, в което отделя бактерии.

Инкубационният период (времето между заразяването и първите клинични симптоми) е около десетина дни, като в редки случаи може да достигне до двадесет. Това зависи от състоянието на организма както и от спецификите на самата бактерия. Човек е заразоносител до около месец-месец и половина от началото на първите симптоми.

Най-податливи на коклюш за новородените. Затова е необходимо да се внимава в първите месеци след раждането.

Ако вашето бебе започне да кашля е добре да не чакате да му мине от само себе си и да посетите педиатър. Дори и да се окаже, че детето ви е болно от коклюш не се отчайвайте и не се поддавайте на паника. Вероятността всичко да завърши благополучно е огромна.

Ако в ежедневието ви вие или ваш близък се сблъскате с болен от коклюш запазете спокойствие. Това, че сте били в контакт с болен не значи, че задължително ще се заразите и разболеете. Имайте предвид, че бактерията причинител на коклюша може да оцелее извън човек на стайна температура около половин час. По-скоро бъдете бдителен и при някакви начални симптоми се консултирайте с лекар. Обяснете му за вашите опасения и не го оставяйте да се досети сам за всичко. Нямата представа това колко може да ви помогне. Така максимално ще избегнете вариант усложнения от магарешката кашлица. Помнете, коклюшът е лечимо заболяване, но това не значи, че трябва да се неглижира.

Основното лечение е с антибиотици. Симптомите като температура, дразнене в гърлото, главоболие се лекуват съответно с антипиретици, сиропи за кашлица и аналгетици.

Лечението е добре да се осъществява в болнична среда или под строг контрол на лекуващ лекар. Самолечението е грешка, която не бива да допускате. Без лекарски надзор е възможно да се стигне до някое от най-честите усложнения- бронхопневмония или проблеми с нервната система.

Не се паникьосвайте, ако детето ви се разкашля. Дори в момент на повишен медиен интерес към това заболяване, вероятността то да е болно точно от коклюш е малка. Ако имате притеснения можете да направите специализирани тестове, но е вариант и да изчакате няколко дни за да можете вие и вашия лекар да прецените хода на заболяването. Така или иначе всички сме имунизирани срещу коклюш и вероятността на се развие епидемия е нищожна.

Бъдете внимателни, но не и уплашени.

И най-вече бъдете здрави.

Източник: fakti.bg

Витамин D и калций може да бъде опасна комбинация за по-възрастните жени

Витамин D и калций може да бъде опасна комбинация за по-възрастните жени
Анализ на данни от проучване на „Инициатива за женско здраве“ установи, ...

Какво ще се случи с тялото, ако намалим месото?

Какво ще се случи с тялото, ако намалим месото?
Напредналата чернодробна цироза може да повиши амоняка в кръвта до опасни ...

Как да се преборим лесно с високия холестерол?

Как да се преборим лесно с високия холестерол?
Високият холестерол е чест проблем, който засяга милиони хора по целия ...

Бум на сифилис и гонорея в Гърция

Бум на сифилис и гонорея в Гърция
Случаите на сифилис в Гърция са се увеличили с над 113%, ...

Учени създадоха първия 3D модел на триседмичен ембрион (СНИМКА)

Учени създадоха първия 3D модел на триседмичен ембрион (СНИМКА)
Китайски учени създадоха удивителен и първи по рода си 3D модел ...

Лекар посочи най-добрите храни за закуска

Лекар посочи най-добрите храни за закуска
Лекарите са скептични към сандвичите за закуска, тъй като те често ...

6-те най-здравословни семена

6-те най-здравословни семена
Семената съществуват от милиони години и служат като основа на растителния ...

Не спирайте яденето на картофи, застрашавате здравето си

Не спирайте яденето на картофи, застрашавате здравето си
Пълното изключване на картофите от менюто не само не е полезно ...

Чорбанов: Здравните власти показаха, че не реагират адекватно, а страхливо

Чорбанов: Здравните власти показаха, че не реагират адекватно, а страхливо
Ако се обяви епидемия от коклюш, ще се наложат ненужни мерки ...

32 нови случая на коронавирус

32 нови случая на коронавирус
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са ...