Коклюш – какво е добре да знаем

Коклюшът е заболяване, което медицината познава много добре. За него не се правят догадки и терапии в движение, както беше за КОВИД-19. Така, че паралел между двете заболявания не бива да се прави. Лошата слава на магарешката кашлица (народното име на коклюша) идва от доантибиотичната епоха, когато то често е протичало тежко и с фатален изход особено сред малките деца. Това се е дължало на факта, че медицината не е разполагала с адекватно лечение на причинителя на болестта. За щастие днес не е така.

Бактерията причинител на магарешката кашлица е открита през 1905г. от французите Жюл Боре и Октав Женгу. Кръщават я Bordetella pertussis. Те са и автори на първата ваксина за това заболяване.
През първата половина на 20 век единственото адекватно поведение срещу коклюшът е била единствено имунизацията. Нещата се променят след откриването и въвеждането на антибиотиците в средата на 20 век.
В момента коклюшът е лечимо заболяване с ясна генеза. Както при почти всички заболявания причинени от бактериални или вирусни причинители трябва да се има предвид, че малките деца, децата с нарушение в имунната система, както и хората без имунизация вероятно ще изкарат болестта по-тежко.
От коклюш могат да се разболеят и възрастните, но това са по-редки случаи.

Заразяването може да се дължи на отслабен или компрометиран имунитет, както и на отслабена имунна памет. Трябва да се има предвид, че имунитетът дори при прекаран коклюш не е доживотен, а с времето отслабва. Разбира се, това се случва в рамките на 10 и повече години.

Първите симптоми на коклюша приличат на симптомите на повечето инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища – температура (тук е добре да се отбележи, че при коклюша не се наблюдават особено високи стойности. Температурата е по-скоро умерено повишена.), кашлица, болки в гърлото, отпадналост.

Тъй като подобни заболявания ни съпътстват постоянно, често не им обръщаме внимание и реагираме по изпитана рецепта – сиропи за гърло, препарати, които свалят температурата. Въобще лекуваме симптомите и чакаме настинката да си „отиде от само себе си“
Клиничната картина на коклюш се разгръща чак след седмица-две. Тогава се вижда, че кашлицата не отминава, и дори се засилва. От суха не преминава във влажна (кашлица, която позволява да се отхрачва). Пристъпите на кашляне са дълги и не позволяват да се диша нормално. Това е причина за посиняване на устните и езика. Понякога се наблюдава и разкъсване на юздичката под езика, което е причинено от постоянните напъни, които измъчват пациента.

Добре е да се има предвид, че коклюшът е заболяване, което се пренася по въздушно-капков път. Тоест, за заразяване от коклюш е необходим контакт с болен, който да е във фаза на заболяването, в което отделя бактерии.

Инкубационният период (времето между заразяването и първите клинични симптоми) е около десетина дни, като в редки случаи може да достигне до двадесет. Това зависи от състоянието на организма както и от спецификите на самата бактерия. Човек е заразоносител до около месец-месец и половина от началото на първите симптоми.

Най-податливи на коклюш за новородените. Затова е необходимо да се внимава в първите месеци след раждането.

Ако вашето бебе започне да кашля е добре да не чакате да му мине от само себе си и да посетите педиатър. Дори и да се окаже, че детето ви е болно от коклюш не се отчайвайте и не се поддавайте на паника. Вероятността всичко да завърши благополучно е огромна.

Ако в ежедневието ви вие или ваш близък се сблъскате с болен от коклюш запазете спокойствие. Това, че сте били в контакт с болен не значи, че задължително ще се заразите и разболеете. Имайте предвид, че бактерията причинител на коклюша може да оцелее извън човек на стайна температура около половин час. По-скоро бъдете бдителен и при някакви начални симптоми се консултирайте с лекар. Обяснете му за вашите опасения и не го оставяйте да се досети сам за всичко. Нямата представа това колко може да ви помогне. Така максимално ще избегнете вариант усложнения от магарешката кашлица. Помнете, коклюшът е лечимо заболяване, но това не значи, че трябва да се неглижира.

Основното лечение е с антибиотици. Симптомите като температура, дразнене в гърлото, главоболие се лекуват съответно с антипиретици, сиропи за кашлица и аналгетици.

Лечението е добре да се осъществява в болнична среда или под строг контрол на лекуващ лекар. Самолечението е грешка, която не бива да допускате. Без лекарски надзор е възможно да се стигне до някое от най-честите усложнения- бронхопневмония или проблеми с нервната система.

Не се паникьосвайте, ако детето ви се разкашля. Дори в момент на повишен медиен интерес към това заболяване, вероятността то да е болно точно от коклюш е малка. Ако имате притеснения можете да направите специализирани тестове, но е вариант и да изчакате няколко дни за да можете вие и вашия лекар да прецените хода на заболяването. Така или иначе всички сме имунизирани срещу коклюш и вероятността на се развие епидемия е нищожна.

Бъдете внимателни, но не и уплашени.

И най-вече бъдете здрави.

Източник: fakti.bg





Хората над 50 г. трябва да забравят за това месо

Хората над 50 г. трябва да забравят за това месо
Все повече хора обръщат внимание на здравословното хранене и отчитат, че ...

Най-добрите добавки за жените, опитващи се да забременеят

Най-добрите добавки за жените, опитващи се да забременеят
Трябва да приемате пренатални витамини, преди да забременеете, а не само ...

Климатичните промени увеличат риска от инсулт

Климатичните промени увеличат риска от инсулт
При ново проучване, публикувано в Stroke, се установява, че екстремните горещини ...

Подсладител без калории може да причини кръвни съсиреци и риск от сърдечни заболявания

Подсладител без калории може да причини кръвни съсиреци и риск от сърдечни заболявания
Консумиране на напитка с еритритол — изкуствен подсладител, използван за подслаждане ...

Храни за детокс на лимфната система

Храни за детокс на лимфната система
Кожни и храносмилателни проблеми, чести главоболия, наднормено тегло, хронична умора и ...

Да тичаш назад: просто мода или полезно за здравето

Да тичаш назад: просто мода или полезно за здравето
Твърди се, че бягането назад облекчава болките при остеоартрит и подобрява ...

В какво количество сланината е полезна?

В какво количество сланината е полезна?
Сланината е животинска мастна тъкан. Силно калорична и бързо засищаща, сланината ...

Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците

Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците
Какво представлява нефритът? Острото или хронично възпаление на бъбреците се означава ...

Създателите на „новаторска“ ваксина срещу рак на белите дробове, предотвратяваща 90% от случаите

Създателите на „новаторска“ ваксина срещу рак на белите дробове, предотвратяваща 90% от случаите
Английски учени създадоха „новаторска“ ваксина срещу рак на белия дроб, която ...