Над 145 хил. двойки имат проблем да заченат нормално

Като разпънати на разпятието са двойките с репродуктивни проблеми, особено в по-малките населени места, заради все още сериозната обществена стигма и трудния достъп до квалифицирана медицинска помощ. Според проучване на фондация „Искам бебе“ двойките, които имат проблеми да заченат нормално, са над 145 хиляди, посочи Радина Велчева, основател на неправителствената организация:

„Това са хора, които са казали, че имат такъв проблем. Колко са тези, които не са казали и няма да кажат, заради обществената стигма – не можем да ги преброим. Каквото да сме направили в тези над 17 години като НПО и държавата, отпускайки средства за асистирана репродукция, все се случва така, че в по-малките населени места е много трудно да се говори по темата“.

Първият безплатен кабинет по асистирана репродукция беше открит във Враца през 2019 година. Последваха кабинети в Перник и Гоце Делчев и сега в общинската болница в Горна Оряховица е четвъртият. Проблемът с репродуктивното здраве става все по-сериозен, коментира управителят на лечебното заведение д-р Иван Иванов:

„Аз поне имам усещането, че започва да придобива епидемични размери, защото със сигурност всеки от нас познава хора, които имат или са имали репродуктивни проблеми и е изключително важно да достигне до всички тях това, че има как да им бъде помогнато, има решение и е възможно да има решение на техния проблем“.

Проблемът става сериозен и заради напредването на възрастта, в която двойките предприемат първите стъпки, коментира Радина Велчева:

„Поради това, че не говорят за проблема, поради това, че са на 37-38 години и казват още им е рано, на 40 чуват подмятания, че нямат дете. Много се забавя във времето диагностиката. В Горна Оряховица ще направим нещо за първи път – не просто откриваме кабинет по репродуктивно здраве, а ще насочваме млади специалисти – гинеколози и ендокринолози, за срещи с младежите, за да направим навреме профилактика на проблема на репродуктивното здраве“.

По трудния път от разпятието пред проблема до възкръсването на надеждата преди 10 години са минали Росен Димитров от Горна Оряховица и съпругата му. Сега имат близнаци син и дъщеря:

„Много мъчен етап от живота на една двойка. Четейки, информирайки се, макар че тогава беше по-трудно, успяхме да достигнем до подходящите лекари, които направиха всичко за нас. Ние сме им много благодарни, получиха се нещата бързо, от втория опит. Важното е човек да мечтае, да вярва, да има доверие на специалистите, да са упорити. Важното е да има резултат“.

Около 16% от хората в репродуктивна възраст имат проблеми със забременяването, коментира д-р Георги Николов от София, който от 30 години се занимава с репродуктивна медицина. Почти по равно са мъжете и жените, чийто здравословни проблеми са препятствие към зачеване по нормален път, а при 25-30% факторите са комбинирани. Д-р Николов казва, че не може да се съгласи с набиращата все по-голяма сила мълва за имплантиране на неоплодени яйцеклетки при инвитро процедурите, за да се връщат двойките за нови процедури и да продължават да плащат не малки суми преди да решат да отидат в Турция за ин витро:

„Това е още по-безумно, защото в една пазарна икономика, в която повечето центрове, да не кажа почти всички, са частни, които се конкурират един с друг и се борят за пациенти, някой да връща неоплодени яйцеклетки умишлено, както подозирам се твърди. Това е абсолютна глупост, защото в крайна сметка ние нашите пациенти ги задържаме и ги печелим, заради това, че те забременяват. Модата за ин витро в турските клиники, които са по-успешни от българските, е поредната градска легенда. Каквото правят турците, го правим и ние. Няма метод на света, който някой да прави, и този метод да не може да бъде направен в България, не и в репродуктивната медицина“.

Кабинетът за безплатни консултации по репродуктивните проблеми е в АГО на горнооряховската болница. От скоро в отделението има училище за бременни, подготвя се стая с домашни условия, където родилката може да бъде придружавана от бащата на бебето или от свой близък, инвестира се в нова апаратура. Ражданията се увеличават, но абортите не намаляват, коментира д-р Михаил Милатович, началник на отделението, и разказа за поредния парадокс:

„Откриваме кабинет по безплодие, а имахме четири аборта. Нямам обяснение за това нещо. Тези, които нямат деца, се надявам да дойдат, да се консултират със специалистите от София, да се консултират с нас. Кабинетът е първият в областта. Няма да пътуват до големите градове. Безплатни са всички процедури и прегледи. Така че се надявам да потръгнат нещата“.

Демографската криза у нас е основна и е преди политическата и икономическата.

„Ако искате да стимулирате една нация да ражда повече – има два метода. Единият е да инвестирате в асистирана репродукция. Той, може би, не дава чак такива привидно големи резултати, но е 4 пъти по-изгоден отколкото да увеличите детските надбавки и да се надявате това да привлече допълнително хора, които да имат по още едно дете. С други думи демографската стратегия на хора като Обран в Унгария е голяма глупост“, коментира специалистът по репродуктивно здраве д-р Георги Николов.

Текст и снимка: Здравка МАСЛЯНКОВА, БНР

Източник: fakti.bg





Здравното министерство осигурява на бременните безплатно имунизиране срещу коклюш

Здравното министерство осигурява на бременните безплатно имунизиране срещу коклюш
Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни жени между 27 ...

42 милиона жертви взимат вредните навици годишно

42 милиона жертви взимат вредните навици годишно
До 15 години Африка ще остане единственият континент с положителен прираст, ...

Без заразени с коронавирус за последното денонощие

Без заразени с коронавирус за последното денонощие
Няма нови случаи на коронавирус у нас. Направени са 22 теста ...

Днес е Световният ден на здравето

Днес е Световният ден на здравето
На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и професионалния празник ...

Антибиотици водят имунната система до раковите клетки

Антибиотици водят имунната система до раковите клетки
Изследователи от университета в Осака откриха, че тетрациклиновите антибиотици помагат на ...

10 храни, които намаляват риска от рак

10 храни, които намаляват риска от рак
Ракът е едно от най-опасните и коварни заболявания. Развитието на ракови ...

Минералите, които регулират нивата на кортизол

Минералите, които регулират нивата на кортизол
Хроничният стрес може да доведе до минерален дефицит. "Този недостиг може ...

Храните, които подпомагат дейността на щитовидната жлеза

Храните, които подпомагат дейността на щитовидната жлеза
Щитовидната жлеза играе ключова роля в метаболизма, растежа и развитието на ...

Пролетно възстановяване на здравето

Пролетно възстановяване на здравето
С по-меките температури, повече слънце и поникването на цветята и разлистването ...