Колко време продължават пристъпите на паника и как да ги преодолеем бързо?

Колко време продължават пристъпите на паника и как да ги преодолеем бързо?

Повечето пристъпи на паника наистина продължават по-малко от петнадесет минути. По време на паническата атака в тялото се активират физически, когнитивни и емоционални симптоми. Все пак това, което отличава паниката от другите тревожни разстройства, са изразените телесни симптоми.

Проучване, при което на 114 души с паническо разстройство е възложено да носят устройства, измерващи активността/съня, в допълнение към отговорите на въпроси в приложение, установява, че стягането в гърдите, сърцебиенето, задухът и замайването са сред най-честите симптоми на паниката, които най-често бележат паник атаките. Симптомите могат да съвпадат с тези на сърдечен удар и обикновено отзвучават бързо.

И все пак мнозина съобщават за панически симптоми, които продължават много по-дълго. Възможно е пристъпът на паника да продължи няколко часа или по-дълго. И все пак това е сравнително рядко срещано явление.

В допълнение, повечето лица с паническо разстройство имат и други състояния като тревожност и депресия. Проучването установява, че не е изненадващо, че тревожността и депресивните симптоми предвещават паник атака. За много хора паническите атаки граничат с продължаваща тревожност, което затруднява отбелязването на момента, в който пристъпът наистина спира или започва. Освен това е възможно пристъпите на паника да следват един след друг, което може да се усеща като една дълга паническа атака.

Може ли да е нещо друго?

Сривове на съзнанието/ умопомрачения

Няколко преживявания имитират паника. Например аутистите често преживяват сривове, които могат да бъдат интензивни. Те представляват пълно претоварване и често се предизвикват от непосилни изисквания или претоварване със сензорна информация. Тези характеристики са подобни на паническата атака, но могат да продължат много по-дълго.

Обща тревожност

Въпреки че паническата атака е един от видовете тревожни разстройства, общата тревожност също може да бъде изключително мъчителна. За разлика от паник атаките, при тревожността обикновено има значително тревожно чувство или безпокойство, но не и нивото на физическите симптоми на паническата атака.

Обсесивно-компулсивно разстройство

При обсесивно-компулсивното разстройство, когато се задейства обсесия, реакцията може да бъде шумна. Тревожността, свързана със страха, се настанява на преден план, което затруднява мисленето за много други неща. Обичайно е да има и някои физически симптоми. Все пак основният фокус е върху едно-единствено безпокойство, което следва определена тема, като например страх от микроби, извършване на нещо неморално или здравословен проблем. Това притеснение се проявява под различни форми многократно. Например някой може да се тревожи, че ще получи инсулт, след това инфаркт, а по-късно и рак.

Как мога да се справя с атака, която продължава повече от няколко минути?

Паниката или тревожността, които продължават дълго време, могат да бъдат изключително трудни за преодоляване. Все пак пристъпът на паника, който продължава повече от няколко минути, е особено тежък. Това са три стратегии, с които да се справите.

1. Фокусирайте се

Направете каквото можете, за да се съсредоточите отново върху момента. Това може да бъде фокусиране върху едно нещо в момента, например картина на стената, човек или предмет в близост. Тези усещания могат да бъдат вашата котва към настоящето.

2. Не забравяйте, че всичко, с което трябва да се справите, е в настоящето

Паниката има свойството да кара всичко да се чувства неизбежно. И все пак реалността е, че всичко, с което разполагаме, е този единствен настоящ момент. Да си припомните, че това е всичко, с което трябва да се справите в момента, може да бъде полезно.

3. Опитайте се да активирате рефлекса за гмуркане при бозайниците

Когато бозайниците се потопят в студена вода, те забавят организма си. В диалектическата поведенческа терапия се преподава умение, известно като TIPP, което помага на хората да понасят стреса. Буквата Т означава температура. Тази част от умението ни насърчава да се възползваме от тази реакция на бозайниците при попадане в студена температура, за да ни помогне да се отпуснем. Не е необходимо да се гмуркате в басейн. Студен душ, разходка на хладен въздух или лед могат да свършат работа.

Източник: fakti.bg

Храните, които подпомагат дейността на щитовидната жлеза

Храните, които подпомагат дейността на щитовидната жлеза
Щитовидната жлеза играе ключова роля в метаболизма, растежа и развитието на ...

Пролетен детокс: Лунна диета за март

Пролетен детокс: Лунна диета за март
Наближава настъпването на астрономическата пролет. Пролетта е любим сезон, защото с ...

Как да излекуваме настинка с парче лук в ухото?

Как да излекуваме настинка с парче лук в ухото?
Познаваме десетки народни средства за лечение на различни заболявания. В почти ...

Рискът от епидемия от денга в Аржентина е все по-голям

Рискът от епидемия от денга в Аржентина е все по-голям
Комарите в Аржентина се излюпват по-рано и достигат по-хладни райони отпреди, ...

19 нови случая на коронавирус

19 нови случая на коронавирус
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са ...

8 начина, по които заседналият начин на живот ни убива бавно

8 начина, по които заседналият начин на живот ни убива бавно
Непрекъснатото седене без пауза за раздвижване може да ви изложи на ...

Здравето на сърцето започва от стомаха

Здравето на сърцето започва от стомаха
За всички ни е известно, че храната, която приемаме, е ключов ...

10-ТЕ НАЙ-ПОЛЕЗНИ ХРАНИ ЗА ПО-ДЪЛЪГ ЖИВОТ

10-ТЕ НАЙ-ПОЛЕЗНИ ХРАНИ ЗА ПО-ДЪЛЪГ ЖИВОТ
Това, което ядем, има потенциал, както да ни помогне, така и ...

Ползите и вредите от палмовото масло

Ползите и вредите от палмовото масло
През последните години в света рязко нарасна производството и употребата на ...