Лекар разкрива какво се случва с хората, които спрат инжекциите за отслабване

Лекар разкрива какво се случва с хората, които спрат инжекциите за отслабване

Лекарства за диабет, които се използват за бързо отслабване като Ozempic са много ефективни и помагат на повечето хора, които ги приемат, да отслабнат. Семаглутид (продаван като Wegovy и Ozempic) и тирзепатид (продаван като Zepbound и Mounjaro) са най-известните в класа на лекарствата, които имитират хормони, за да намалят чувството на глад.

Но връща ли се теглото, когато спрете да го използвате?

Краткият отговор е „да“. Спирането на тирзепатид и семаглутид води до възвръщане на теглото при повечето хора.

Така че тези лекарства са просто още една (скъпа) форма на йо-йо диета? Нека разгледаме какво показват доказателствата до момента.

Ако имате бактериална инфекция, антибиотиците ще помогнат на организма ви да се пребори с микробите, причиняващи заболяването. Приемате пълния курс на лечение и инфекцията изчезва. При затлъстяване приемът на тирзепатид или семаглутид може да помогне на тялото ви да се отърве от мазнините. Той обаче не отстранява причините, поради които сте натрупали тегло, защото затлъстяването е хронично, комплексно състояние. Когато спрете лекарствата, теглото се връща.

Може би по-полезно е сравнението с високото кръвно налягане, известно още като хипертония. Лечението на хипертонията е доживотно. Същото е и със затлъстяването. Лекарствата действат, но само докато ги приемате.

Така че са необходими няколко едновременни подхода. Приемът на лекарства може да бъде важна част от ефективното управление, но сам по себе си често е недостатъчен. И като нежелан косвен ефект, спирането на медикаментите може да подкопае други стратегии за намаляване на теглото, като например да се яде по-малко.

Проучванията показват, че от 6 до 13,5 % от участниците спират приема на тези лекарства, главно поради странични ефекти. Но тези проучвания не отчитат тези, които са принудени да спрат поради разходи или широко разпространени проблеми с доставките. Не знаем колко хора е трябвало да спрат тези лекарства през последните няколко години поради тези причини.

Поради това е важно да се разбере какво причинява спирането на лекарството на организма.

Когато спрете употребата на тирзепатид или семаглутид, са необходими няколко дни (или дори няколко седмици), за да се изведе от организма Ви.

При това се случват няколко неща:

започвате отново да се чувствате гладни, тъй като както мозъкът, така и червата ви вече не използват лекарствата, които ви карат да се чувствате сити.
кръвната захар се повишава, тъй като лекарството вече не действа на панкреаса, за да я контролира. Ако имате диабет, както и затлъстяване, може да се наложи да приемате други лекарства, за да ги поддържате в приемливи граници. Независимо дали имате диабет или не, може да се наложи да консумирате храни с нисък гликемичен индекс, за да стабилизирате кръвните си захари.
в дългосрочен план при повечето хора се наблюдава връщане към предишните нива на кръвното налягане и холестерола, тъй като теглото се възстановява.
възвръщането на теглото ще бъде предимно под формата на мазнини, тъй като те се натрупват по-бързо от мускулите.

След като сте приемали лекарствата, ще сте загубили пропорционално по-малко мускули, отколкото мазнини. Загубата на мускули е неизбежна, когато отслабвате, без значение дали използвате лекарства или не. Проблемът е, че когато спрете лекарствата, организмът ви предпочита да качва мазнини.

Лицата, чието тегло се колебае при употребата на тирзепатид или семаглутид, могат да изпитат някои от недостатъците на йо-йо диетата. Когато продължавате да се подлагате на диети и да се отказвате от тях, това е като пътуване с влакче в увеселителен парк за вашето тяло.

Всеки път, когато си върнете теглото, тялото Ви трябва да се справя с рязкото повишаване на кръвното налягане, сърдечната честота и начина, по който организмът Ви обработва захарите и мазнините. Това може да натовари сърцето и цялостната ви сърдечно-съдова система, тъй като тя трябва да реагира на по-големи колебания от обикновено.

Интересен е фактът, че рискът за организма от колебанията в теглото е по-голям при хората, които не страдат от затлъстяване. Това трябва да бъде предупреждение за тези, които не са със затлъстяване, но все още използват тирзепатид или семаглутид, за да се опитат да свалят нежеланото тегло.

Страхът от възвръщане на теглото при спиране на тези лекарства е основателен и трябва да се адресира директно. Тъй като за затлъстяването има много причини и фактори, които го поддържат, са необходими много подходи, основани на доказателства, за да се намали възвръщането на теглото. Те могат да включват:

получаване на качествен сън;
упражнения, които изграждат и поддържат мускулите. Докато приемате лекарството, вероятно ще сте загубили мускули, както и мазнини, въпреки че това не е неизбежно, особено ако правите редовно упражнения, докато го приемате;
справяне с емоционалните и културните аспекти на живота, които допринасят за прекомерното хранене и/или консумирането на нездравословни храни, както и с начина, по който възприемате тялото си. Стигмата и срамът, свързани с формата и размера на тялото, не се лекуват с приема на лекарство. Дори и да имате здравословна връзка с храната, ние живеем в култура, която е дебелофобска и дискриминира хората с по-големи тела;
да се храните по здравословен начин, като продължите с навиците, които са се формирали по време на приема на лекарството. Например ядене на ястия, които са с високо съдържание на хранителни вещества и фибри, и по-малък общ размер на порциите.

Много хора ще спрат приема на тирзепатид или семаглутид в някакъв момент, като се има предвид, че те са скъпи и в недостиг. Когато го направите, е важно да разберете какво ще се случи и какво можете да направите, за да избегнете последствията. Редовните прегледи при Вашия личен лекар също са важни.

Източник: fakti.bg

Кое убива кандида?

Кое убива кандида?
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при ...

Мотошествие за подкрепа на хората с репродуктивни проблеми тръгва в столицата

Мотошествие за подкрепа на хората с репродуктивни проблеми тръгва в столицата
Мотошествие в подкрепа на донорството на яйцеклетки ще се проведе днес ...

Проучване: Електронните цигари намаляват нуждата от никотин в сравнение с пушенето

Проучване: Електронните цигари намаляват нуждата от никотин в сравнение с пушенето
Различният начин на вдишване на аерозола от електронните цигари от този ...

Над 110 случая на сифилис от началото на годината

Над 110 случая на сифилис от началото на годината
Проблеми в здравеопазването. 121 души, болни от сифилис, са регистрирани от ...

Витамин D и калций може да бъде опасна комбинация за по-възрастните жени

Витамин D и калций може да бъде опасна комбинация за по-възрастните жени
Анализ на данни от проучване на „Инициатива за женско здраве“ установи, ...

Най-добрата храна за сваляне на мазнини от корема

Най-добрата храна за сваляне на мазнини от корема
Независимо колко дисциплинирани сте, всеки обича да похапва от време на ...

Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците

Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците
Какво представлява нефритът? Острото или хронично възпаление на бъбреците се означава ...

Първият човек с имплантиран чип в мозъка се възстановява нормално

Първият човек с имплантиран чип в мозъка се възстановява нормално
В края на месец януари 2024 г. милиардерът и инвеститор в ...

Учени проследиха как диетите влияят на стареенето и продължителността на живота

Учени проследиха как диетите влияят на стареенето и продължителността на живота
Изследователи от Пенсилванския университет може би са открили още едно ниво ...

Защо трябва да накисваме ядките във вода преди да ги ядем?

Защо трябва да накисваме ядките във вода преди да ги ядем?
Ядките са вкусен и здравословен дар от природата, който освен това ...