Проучване: Електронните цигари намаляват нуждата от никотин в сравнение с пушенето

Различният начин на вдишване на аерозола от електронните цигари от този на дима при цигарите, както и намалената концентрация на никотин, могат да се окажат сред причините за постоянния спад в нивата на тютюнопушене в страните, които стимулират бездимните алтернативи като начин за отказване на вредния навик, като Великобритания и Япония.

Хората, които употребяват електронни цигари имат в пъти по-малка зависимост от никотина в сравнение с пушачите на горими цигари, посочва американско проучване, представено пред най-големия форум по темата E-cigarette Summit във Вашингтон. Проучването е с висока степен на представителност и обхваща 17 500 вейпъри и пушачи. Учените напомнят, че бездимните алтернативи са предназначени само за възрастни пушачи, които не могат да спрат да пушат, а целта е да се елиминира горенето, което предизвиква най-голямата вреда от пушенето.

Данните от изследванията на хората, които пушат само цигари и тези, които употребяват само електронни цигари, показват, че пушачите са имали концентрации на никотин и други никотинови метоболити в пъти по-високо отколкото вейпърите. Стойностите варират между 2,5 пъти и 1,4 пъти. Най-сериозно е засечено завишението на белодробния канцерогенен биомаркер, NNAL, който е бил 43 пъти по-висок от този на ексклузивните никотинови вейпъри.

Според проф. Джонатан Фолдс от Департамента по обществено здраве и наука на Колежа по медицина в Пенсилвания това предполага, че една от причините електронните цигари да са по-малко пристрастяващи е, че при вейпинга се абсорбира по-малко никотин отколкото при пушенето.

Данните се потвърждават и от друго проучване от 2020 г., според което „използването на електронни цигари изглежда постоянно свързано с по-ниска никотинова зависимост, отколкото пушенето на цигари“. Данните сочат, че употребяващите цигари много по-често докладват силни и непреодолими желания да приемат никотин. За 28% от пушачите е трудно да не пушат там, където е забранено, докато това е проблем само за 5% от вейпърите. 24% от пушачите палят цигара в първите 5 минути след събуждане в сравнение с 15% от тези, които са преминали на вейп. Потенциално обяснение за относително ниските нива на зависимост сред потребителите на устройства за доставяне на никотин, е разликата при пушене и употреба на електронна цигара.

За да се изпуши една цигара са необходими 5 до 15 всмуквания за времето между 4 и 10 минути. Това силно повишава нивата на никотин в кръвта. Липсата на горене при електронните цигари дава сигурност на потребителите, че устройството няма да свърши и не е необходимо да се правят голям брой дръпки за кратък период от време. Така вейпърите всмукват през по-голям период от време, с което избягват пиковете и спадовете на никотин в кръвта, които са характерни за пушенето на цигари.

„Възможно е този различен модел на усвояване на никотина с електронните цигари да доведе до по-ниски нива на зависимост“, посочва Джонатан Фолдс. В дългосрочен план учените очакват по-малката зависимост да доведе до крайната цел – пълно отказване от тютюневите изделия.

Токсиколозите: Рискът от пушенето е несравним с този от вейпинга

„Електронните цигари са по-ефективни от никотин заместващата терапия за отказване на цигарите. Това заключение е във висока степен подкрепено от научни данни“, казва д-р Джейми Хартман-Бойс, доцент и редактор в Cochrane Tobacco Addiction Group в Оксфордския университет. Cochrane е златният стандарт в научните анализи, а заключението обхваща цели 79 изследвания на тема вейпинг и ефектите от него, сравнени с цигарите.

Биомаркерите се различават драстично при хората, които използват електронни цигари, при тези на двойна употреба и тези, които продължават да пушат цигари, сочат още проучванията. Имаме все повече научна информация по темата, но и все повече дезинформация в медиите, коментира Бойс.

„Доказателствата сочат, че рискът, породен от електронните цигари за потребителите, е значително по-малък от този от конвенционалните цигари. Това се отнася както до ефекта върху пушачите, така и върху хората около тях“, казва токсикологът проф. Алън Бубис, председател на Комитета по токсичност на химикалите в храните, потребителските продукти и в околната среда в Кралския колеж в Лондон.

Източник: fakti.bg





Регистрираха случай на денга в България

Регистрираха случай на денга в България
От началото на годината у нас има регистриран един случай на ...

Храните, които потискат апетита – как да се справим с глада и да отслабнем по-лесно

Храните, които потискат апетита - как да се справим с глада и да отслабнем по-лесно
В последните месеци доста нашумяха лекарствата за диабет, който се използват ...

Проблеми с либидото: как да ги преодолеем?

Проблеми с либидото: как да ги преодолеем?
Андреа живее в Берлин и се среща с Бен - симпатичен, ...

Заразеното с морбили дете е било ваксинирано

Заразеното с морбили дете е било ваксинирано
Това е един от редките случаи, в които ваксинирано дете се ...

Психолог разкри как да свалим високото кръвно без лекарства

Психолог разкри как да свалим високото кръвно без лекарства
Високото кръвно налягане е начин на организма да реагира в кризисна ...

Как да се храним, ако водим заседнал начин на живот

Как да се храним, ако водим заседнал начин на живот
Днес активно се популяризира здравословният начин на живот. Все по-често се ...

Зеленчуците, с които не трябва да прекаляваме

Зеленчуците, с които не трябва да прекаляваме
Зеленчуците са жизнено важни за всяка здравословна диета. Те осигуряват основни ...

Месечната работна среща на ICT

Месечната работна среща на ICT
На 11 юли 2024 г. в Икономически университет - Варна се ...

Как да подобрим начина си на живот?

Как да подобрим начина си на живот?
Как можем да направим своя живот по-добър, по-здравословен и по-пълен с ...