5 нездравословни навика, които водят до омазняване на черния дроб и как да ги променим

5 нездравословни навика, които водят до омазняване на черния дроб и как да ги променим

Ако преди омазненият черен дроб се е смятал за заболяване на средната и напреднала възраст, сега то се открива все по-често при по-млади възрастни. С почти никакви видими признаци и симптоми в началните етапи, състоянието може в крайна сметка да прогресира до чернодробна цироза или дори до рак на черния дроб, ако не се лекува в ранните етапи. Според John Hopkins Medicine натрупването на мазнини в черния дроб с течение на времето, което засяга чернодробната функция и причинява чернодробно увреждане, се нарича мастна чернодробна болест.

Въпреки че хората, които консумират прекомерно алкохол, са изложени на по-голям риск от неалкохолна мастна чернодробна болест, нездравословният начин на живот с лоша диета и липса на упражнения също се очертават като една от основните причини за заболяването. Някои хронични заболявания като диабет и кръвно налягане също ви правят податливи на затлъстяване на черния дроб. Затлъстяването на черния дроб в ранните етапи може да бъде обърнато или контролирано с подходящи промени в начина на живот.

Омазняването на черния дроб при млади индивиди може да се дължи на различни фактори, като начинът на живот играе важна роля. Ето някои от основните причини за затлъстяването на черния дроб при младите хора, заедно със съответните промени в начина на живот, за да го коригирате.

д-р Винит Шах, старши консултант по хепатология (медицина по чернодробна трансплантация и чернодробни заболявания) предлага ефективни промени в начина на живот за справяне с мастния черен дроб.

Ето на какво може да се дължи мастната чернодробна болест и как може да се преодолее:

1. Лоша диета

Консумирането на силно преработени храни, наситени мазнини, захари и прекомерни калории може да допринесе за затлъстяване на черния дроб. Младите хора често се отдават на бързо хранене и подсладени напитки, което може да влоши състоянието.

Промяна в начина на живот: Приемането на балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и чисти протеини, може да помогне за намаляване на затлъстяването на черния дроб. Ограничаването на приема на сладки и мазни храни е от решаващо значение. Включването на повече вода и билкови чайове вместо подсладени напитки също може да бъде от полза.

2. Заседнал начин на живот

Липсата на физическа активност е тясно свързана с развитието на омазнен черен дроб. Младите хора, особено с работа на бюро или със заседнали хобита, не правят достатъчно упражнения и не се движат достатъчно, за да поддържат здравословен метаболизъм.

Промяна в начина на живот: Редовната физическа активност е от съществено значение. Включването на поне 30 минути упражнения с умерена интензивност, като бързо ходене, тичане, колоездене или плуване, през повечето дни от седмицата може да помогне за подобряване на здравето на черния дроб. Освен това намаляването на заседналото поведение чрез почивки от продължителното седене и включването на повече движение през целия ден е от полза.

3. Затлъстяване

Излишното телесно тегло, особено абдоминалното затлъстяване, е значителен рисков фактор за мастно чернодробно заболяване. Младите хора със затлъстяване или наднормено тегло са по-предразположени към развитие на омазнен черен дроб.

Промяна в начина на живот: Постигането и поддържането на здравословно тегло чрез комбинация от диетични промени и редовни упражнения е от решаващо значение. Стремете се към постепенна загуба на тегло чрез контрол на порциите, внимателно хранене и повишена физическа активност.

4. Прекомерна консумация на алкохол

Въпреки че затлъстяването на черния дроб не се свързва често с консумация на алкохол, прекомерният прием на алкохол също може да доведе до затлъстяване на черния дроб, особено при млади възрастни, които пият.

Промяна в начина на живот: Ограничете консумацията на алкохол или се въздържайте напълно от него. За млади хора с мастен черен дроб е препоръчително да избягват напълно алкохола, за да предотвратят по-нататъшно увреждане на черния дроб.

5. Инсулинова резистентност и диабет

Инсулиновата резистентност, обикновено свързана със затлъстяването и нездравословните навици на живот, може да допринесе за развитието на мастно чернодробно заболяване, особено при хора с диабет тип 2.

Промяна в начина на живот: Управлението на нивата на кръвната захар чрез балансирана диета, редовни упражнения и лекарства (ако са предписани) е от съществено значение за хора с инсулинова резистентност или диабет. Наблюдаването на приема на въглехидрати и изборът на сложни въглехидрати може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар и да подобри здравето на черния дроб.

Ако искате да кажете сбогом на затлъстяването на черния дроб, е време да приемете здравословни навици отрано, за да спрете значително прогресията и да насърчите цялостното здраве на черния дроб.

Източник: fakti.bg

Билката дуранта еректа предотвратява появата на бактериални инфекции и камъни в бъбреците

Билката дуранта еректа предотвратява появата на бактериални инфекции и камъни в бъбреците
В ново проучване, публикувано в списание „Journal of Ayurveda and Integrative ...

Нощите са за сън, не за хапване: 7 риска за здравето от късната вечеря

Нощите са за сън, не за хапване: 7 риска за здравето от късната вечеря
Всички знаем, че нездравословното хранене може да бъде вредно за вашето ...

5-те най-здравословни за готвене мазнини, както и 5-те, които да избягвате

5-те най-здравословни за готвене мазнини, както и 5-те, които да избягвате
Олиото за готвене е основен продукт, който се използва при приготвянето ...

Полезен или вреден: какво казва науката за шоколада и здравето?

Полезен или вреден: какво казва науката за шоколада и здравето?
Безброй пъти сме чували и добре знаем, че прекаляването с шоколад ...

Какво ще се случи с тялото ни, ако не ядем 24 часа

Какво ще се случи с тялото ни, ако не ядем 24 часа
Със сигурност сте чували за лечебния глад. Той се практикува от ...

Пускат доклада от разследването за заразената кръв на Острова

Пускат доклада от разследването за заразената кръв на Острова
Във Великобритания днес трябва да излезе окончателният доклад от разследването на ...

Руски онколог посочи най-богатите на антиоксиданти храни

Руски онколог посочи най-богатите на антиоксиданти храни
Популярният руски онколог, к.м.н., д-р Иван Красаев, изброи в кои хранителни ...

Имате високо кръвно? Яжте банани!

Имате високо кръвно? Яжте банани!
Бананите са един от най-здравословните плодове. Те съдържат полезни въглехидрати, витамини, ...

21 нови случая на коронавирус

21 нови случая на коронавирус
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са ...

Шест биомаркера прогнозират сърдечносъдовия риск при хора с ревматоиден артрит

Шест биомаркера прогнозират сърдечносъдовия риск при хора с ревматоиден артрит
Изследователски екип, ръководен от лекари от Mass General Brigham, идентифицира шест ...