Кое олио е подходящо за готвене и кое за салата?

Независимо дали един ден се стараете да надминете Джейми Оливър по кулинарно майсторство или кулинарните ви умения приключват с обикновен омлет, има една съставка, която всички готвачи — от начинаещи до професионалисти, трябва да подбират внимателно: това е мазнината. Изборът на най-подходящата мазнина ви е необходима за ястието зависи от това на каква топлина ще готвите, както и какъв ще бъде вкусът и хранителната стойност на вашите ястия.

Най-добрите масла за готвене са ненаситени (т.е. съдържащи здравословни мазнини) и с висока точка на дим, които могат да издържат на висока температура. Точка на дим е температурата, при която маслото престава да бъде стабилно. След преминаването ѝ много от мазнините стават канцерогенни и опасни.

„Над тази температура маслото започва да се окислява и да отделя свободни радикали, които могат да причинят негативни ефекти върху здравето и дори заболявания. Освен това при прегряване на маслото се отделя вещество, наречено акролеин – то има неприятен вкус и може да бъде опасно за белите дробове“, твърди диетологът Елена Кудрина.

Експертите препоръчват използването на зехтин, сусамово олио и масло от авокадо за готвене. Ето няколко причини, поради които тези три масла се считат за златен стандарт в готвенето.

Зехтин

Точката на дим е около 180 градуса, което е нормално за готвене и прави зехтина безопасен и идеален избор за повечето ястия и печива.

„Зехтинът е и едно от най-здравословните масла. Той е богато на антиоксиданти (феноли и витамин Е), които са от съществено значение за организма. Освен това съдържа олеинова киселина – мастна киселина, която предпазва от рак и възпаления, и полезни съединения, които могат да се борят със заболявания като метаболитен синдром и диабет тип 2“, обяснява Елена.

Масло от авокадо

Точка на дим около 272 градуса — следователно, това е истинско спасение, ако търсите нещо полезно, но в същото време издържащо на много високи температури. „Това масло съдържа олеинова киселина (тя може да предпази от метаболитен синдром и да понижи нивата на холестерола, което може да намали риска от сърдечни заболявания). Освен това маслото от авокадо е богато на антиоксиданти, витамин Е и мононенаситени мазнини“, казва Елена.

Сусамово масло

Това масло също има висока точка на димност — около 220 градуса и съдържа много антиоксиданти. „Особено сезамолът и сезаминолът могат да помогнат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, а също така имат невропротективни свойства“, заявява диетологът.

Най-лошите масла за готвене

Какво прави слънчогледовото олиото лошо за готвене? Първо, има ниска точка на дим, тъй като не можете да готвите с него. Маслата от ленено семе и ядки например започват да пушат още при температура от 100 градуса. Ето защо е по-добре да използвате тези масла в студени ястия, като дресинги за салати.

Другите мазнини не могат да се нагряват – те са предназначени да се приемат студени. Това са рибено масло и масло от водорасли: те обикновено се използват като хранителни добавки.

Елена също съветва да избягвате соево и царевично масло, защото „те са силно преработени, нямат хранителна стойност и са с високо съдържание на омега-6 мастни киселини, които могат да предизвикат възпаление и да доведат до повишен риск от хронични заболявания“, обяснява диетологът.

Запомнете разликата между рафинирани и нерафинирани масла

Рафинираните масла имат висока точка на дим и обикновено са по-добри за портфейла. Нерафинираните масла се подлагат на минимална обработка; те могат да съдържат частици утайка и да изглеждат по-мътни. Въпреки че може да са по-хранителни, те са по-чувствителни към топлина.

Източник: fakti.bg





Пластмасовите бутилки застрашават да ни разболеят от диабет

Пластмасовите бутилки застрашават да ни разболеят от диабет
Американски учени откриха преки доказателства, които свързват ключов химикал в пластмасовите ...

Учените откриха връзка между съня и риска от диабет

Учените откриха връзка между съня и риска от диабет
Недостатъчният сън е често срещана трудност в съвременната епоха. Ако невинаги ...

Алоето помага при възпалени венци и убива бактериите в устата

Алоето помага при възпалени венци и убива бактериите в устата
Алоето има противовъзпалителни, антисептични и антибактериални свойства и съдържа много антиоксиданти ...

Ето как да превърнете ходенето в ефективна тренировка

Ето как да превърнете ходенето в ефективна тренировка
Ходенето е полезно. То е здраве не просто защото е вид ...

Правилно разположение на леглото в спалнята

Правилно разположение на леглото в спалнята
Съгласете се, материалното положение в къщата може да повлияе на благосъстоянието ...

Над 1 милиард души по света страдат от затлъстяване

Над 1 милиард души по света страдат от затлъстяване
Повече от един милиард души в света - включително деца и ...

Колко време продължават пристъпите на паника и как да ги преодолеем бързо?

Колко време продължават пристъпите на паника и как да ги преодолеем бързо?
Повечето пристъпи на паника наистина продължават по-малко от петнадесет минути. По ...

Най-добрата храна за сваляне на мазнини от корема

Най-добрата храна за сваляне на мазнини от корема
Независимо колко дисциплинирани сте, всеки обича да похапва от време на ...

Пускат доклада от разследването за заразената кръв на Острова

Пускат доклада от разследването за заразената кръв на Острова
Във Великобритания днес трябва да излезе окончателният доклад от разследването на ...