7 тревожни признака, че страдате от недостиг на желязо

7 тревожни признака, че страдате от недостиг на желязо

Желязото може просто да е тайният супергерой на телата ни, притежаващ невероятни сили. Този могъщ минерал се движи във вените ни, съвсем буквално, играейки ключова роля в транспортирането на кислород и поддържайки енергийните ни нива.

Статусът на супергерой на Желязото не завършва с нивата на енергия; то е и основата за производството на хемоглобин, критичен компонент на нашите червени кръвни клетки. Този сложен протеин действа като средство за пренасяне на кислород, като гарантира, че всяка част от тялото ни получава кислорода, от който се нуждае, за да функционира ефективно. Без достатъчно желязо телата ни не могат да произвеждат достатъчно здрави червени кръвни клетки, което води до състояние, известно като желязодефицитна анемия. Това състояние може да се прояви като умора, слабост и намалена способност за фокусиране, което подчертава незаменимата роля на желязото за поддържане на здравето и жизнеността ни.

Световната здравна организация призна желязодефицитната анемия за най-честия хранителен дефицит в света, като 30% от населението е засегнато от това състояние. Тийнейджърките изглеждат все по-податливи на това състояние, тъй като диетата им обикновено е с по-малко храни, които съдържат този минерал и те губят значително желязо по време на началото на менструацията. Според данни, публикувани в JAMA Network, дефицитът на желязо е засегнал почти 40% от жените в САЩ на възраст от 12 до 21 години между 2003 г. и 2020 г. Анемията с дефицит на желязо е засегнала 6% от тази популация според същия доклад.

Хората с дефицит на желязо, ако не се лекуват, могат да получат значително когнитивно увреждане и лошо качество на живот. Поддържането на нивата на желязото под контрол е изключително важно. Най-надеждният метод да определите дали имате дефицит на желязо е да си направите кръвен тест, като тест за серумен феритин, който измерва количеството на складираното желязо в тялото ви, както и пълна кръвна картина, която може да посочете дали имате анемия, свързана с ниски нива на желязо.

Въпреки че недостатъчните запаси от желязо могат да бъдат резултат от нисък прием на храни, съдържащи желязо, като червено месо и риба, това може да е и признак на основни заболявания като стомашно-чревно кървене.

Ако имате някой от тези симптоми, това може да е знак, че трябва да си направите кръвен тест, за да определите дали имате недостатъчни запаси от желязо. Ако наистина имате едно от тези състояния, вашият лекар ще ви помогне да определите най-добрия си режим, за да върнете нивата на желязо обратно до здравословно ниво, за да можете да се чувствате най-добре.

Нека разгледаме някои симптоми, които показват, че нивата ви на желязо са притеснително ниски:

Чувствате се уморени

Един издайнически признак за недостиг на желязо е необичайната умора или умора. Този симптом възниква, защото тялото ви разчита на желязото, за да произвежда хемоглобин, протеин в червените кръвни клетки, който им позволява да пренасят кислород в тялото. Когато нивата на желязо са ниски, тялото може да се бори да транспортира достатъчно кислород до вашите тъкани и органи, което води до постоянно чувство на изтощение.

Имате нокти тип „лъжица“

Друг виден признак за недостиг на желязо е появата на „лъжички“, медицински наричани койлонихия. При това състояние ноктите стават тънки и вдлъбнати, наподобяващи формата на лъжица. Този симптом се проявява повече от просто козметичен проблем – това може да показва неадекватни нива на желязо в организма, което засяга производството на хемоглобин и цялостното здраве.

Често ви е студено

Повишената чувствителност към ниски температури също може да е признак за недостиг на желязо. Индивиди с недостатъчни нива на желязо може да усетят, че им е необичайно студено или имат студени ръце и крака, дори в относително топла среда. Това се случва, защото желязото играе решаваща роля в производството на хемоглобин, който е от съществено значение за транспортирането на кислород в тялото, влияейки върху регулирането на вътрешната ни температура.

Представяте се зле в училище/ университет

При децата неадекватният прием на желязо с течение на времето може да се прояви като лошо академично представяне. В едно проучване средните резултати по математика са по-ниски за деца с дефицит на желязо в сравнение с деца с нормален статус на желязо.

Систематичен преглед на петдесет проучвания, публикувани в Nutrients, предполага, че статусът на желязо и анемията може да са свързани с академичните постижения в някои контексти и че добавянето на желязо по време на юношеството може да подобри училищните резултати, вниманието и концентрацията, но по-висококачествени изследвания са необходими за категорично заключение. Също така е важно да запомните, че много фактори влияят върху академичните постижения извън приема на желязо.

Влошено качество на съня

Адекватните нива на желязо в тялото помагат за производството на серотонин и допамин, които са невротрансмитери от съществено значение за регулиране на циклите на съня. Данните показват, че дефицитът на желязо е свързан с по-ниско качество на съня, нарушение на дишането при сън и други фактори, които са свързани със съня.

Изпитвате безпокойство

Тревожността може да произтича от различни източници, вариращи от генетични фактори до житейски опит. По-малко известно е, че недостатъчното желязо може да бъде свързано и с повишена тревожност. Желязото е от решаващо значение за поддържането на здравето на мозъка, засягайки синтеза на невротрансмитери и мозъчната функция.

Жадувате за лед

Един интригуващ признак за недостиг на желязо е състояние, известно като „пика“. „Пика“ се характеризира с желание за вещества, които нямат хранителна стойност, като лед, пръст, глина или нишесте. Това необичайно хранително поведение често е начинът, по който тялото сигнализира за липса на основни хранителни вещества, като желязо. Бременните жени и момичетата в пубертета са изложени на най-висок риск от пика.

Източник: fakti.bg

КНСБ предупреди за ефективни протести в здравеопазването

КНСБ предупреди за ефективни протести в здравеопазването
КНСБ предупреждава, че подготвя ефективни протести, ако работодателските организации продължат да ...

Проучване: Колкото повече Е-та има в храната, толкова по-висок е рискът от диабет

Проучване: Колкото повече Е-та има в храната, толкова по-висок е рискът от диабет
Честата консумация на определени емулгатори изглежда е свързана с малко по-висок ...

Все повече млади хора в Европа са застрашени от колоректален рак

Все повече млади хора в Европа са застрашени от колоректален рак
Проучване, проведено в Европейския съюз и Обединеното кралство, показва тревожни резултати: ...

Сутрин или вечер да тренираме? Експертите отговарят

Сутрин или вечер да тренираме? Експертите отговарят
Кое е най-доброто време за тренировка: сутрин, следобед или вечер? Експертите ...

Храните, които потискат апетита – как да се справим с глада и да отслабнем по-лесно

Храните, които потискат апетита - как да се справим с глада и да отслабнем по-лесно
В последните месеци доста нашумяха лекарствата за диабет, който се използват ...

Как да консумираме яйца, без да повишим нивата на холестерола

Как да консумираме яйца, без да повишим нивата на холестерола
Бъркани, поширани или варени – яйцата са универсална и популярна храна ...

Генни вариации повишават риска от затлъстяване шест пъти

Генни вариации повишават риска от затлъстяване шест пъти
Учените откриха редки генни вариации, които могат да повишат риска от ...

Пускат доклада от разследването за заразената кръв на Острова

Пускат доклада от разследването за заразената кръв на Острова
Във Великобритания днес трябва да излезе окончателният доклад от разследването на ...

Най-полезните напитки за организма ни?

Най-полезните напитки за организма ни?
Нищо не може да замени потребността на човешкия организъм от обикновена ...

Диетолог предупреди за коварна „тайна“ на популярна напитка за отслабване

Диетолог предупреди за коварна „тайна“ на популярна напитка за отслабване
Независимо колко добра е репутацията на някоя здравословна напитка, тя не ...