Преглед без направление- до 60 на сто по-скъп, скок и на таксите за лабораторни изследвания

С инфлацията, с вдигането на минималната заплата, осигуровки и пенсии у нас, очаквано са засегнати и медицинските услуги. До 60 на сто по-скъпи са прегледите при специалисти. Повишили са се таксите и за лабораторните изследвания, както и доплащанията за различни консумативи при операции, съобщават от NovaNews.
В Бургас цените за първичен преглед при специалисти в лечебните заведения започват от 50 лв. и стигат до 120 лева, когато в болницата гостува медик от София или Турция например. Преглед с апаратура като доплер, кардиограма и ехокардиограма струват между 80-120 лева.

В частна клиника в Бургас цените все още са се запазили такива, каквито бяха миналата година, но с инфлацията собственикът ще бъде принуден да повиши услугите.
„Постепенно качваме по малко, гледаме да не отблъскваме хората. Много е важно, че имаме договори с доста джипита, където обслужваме пациентите, без да взимаме такса преглед. Но за хабилитираните лица, които също идват тук, цените са по-високи – 100-120 лв.“, заяви Спасимир Иванов.

Близо 60% обаче е поскъпването в цените на медицинската апаратура, консумативите, фонд работна заплата, осигуровки, лекарства и транспорт. Почти всички частни болници по Черноморието имат договори със Здравната каса и приемат направления от личните лекари. А взимането на направление е лесно – вече става по електронен път и дори по телефона.

„Когато човек е по-немарлив и не си вземе направление, той ще трябва да си плати“, допълни Иванов.

Дори с направление от личен лекар за ядрено-магнитен резонанс, не само се чака с месеци, но и в държавната болница задължително се доплаща. За да бъде малко по-евтино, пациенти се редят с часове на опашки за направление.
Ако бъдат назначени допълнителни изследвания, то те се плащат отделно. Пълна кръвна картина, изследвания за метаболитен синдром – захар, холестерол, и витамини – цената в лаборатория може да достигне до 120 лева. По-сложни прегледи, като например колоноскопията, струва 450 лева.

Сред поскъпналите услуги са тези в избор на екип за родилно отделение или прегледи в частни очни клиники, където цените започват от 200 лв. Ако прегледът мине по Здравна каса за пенсионер, то лазерна корекция на окото или поставяне на леща, например, струва минимум 1600 и 2000 лв.

Д-р Спасимир Иванов е категоричен, че България притежава квалифицирани специалисти, апаратура на високо ниво – такава, каквато е и в чужбина, и у нас може да се проведе адекватно лечение.

На прага на летния сезон в Слънчев бряг ще отворят над 15 частни клиники. Само няколко от тях работят с медицински направления, но дори и с тях новите цени се очаква да са по-високи от тези в частните клиники в Бургас.
„Таксата има ограничаващ ефект поради това, че хората ще се съобразяват с цената и по този начин ще прецизират своите нужди и респективно – посещенията при лекар. Тя има спиращ ефект, относно незначителни оплаквания и състояния на пациентите“, казва личният лекар Емил Николов.

Източник: fakti.bg





22 общини не са имали аптека през 2023 г.

22 общини не са имали аптека през 2023 г.
22 общини остават без аптеки през 2023 г., а в още ...

Защо е важно да включим грах в менюто си

Защо е важно да включим грах в менюто си
Диетоложката Грейс Дероча съветва редовно да се яде зелен грах, за ...

Девет нови заразени с коронавирус и един починал за денонощие

Девет нови заразени с коронавирус и един починал за денонощие
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са ...

Как здравословно да събрате слънчеви лъчи

Как здравословно да събрате слънчеви лъчи
Слънцето, освен повод за радост, може и да е опасно. Дерматологът ...

Пролетен детокс: Лунна диета за март

Пролетен детокс: Лунна диета за март
Наближава настъпването на астрономическата пролет. Пролетта е любим сезон, защото с ...

Витамини и минерали, които не трябва се пият заедно

Витамини и минерали, които не трябва се пият заедно
Здравословният начин на хранене ни осигурява полезни хранителни вещества. Въпреки това ...

Какво се случва с тялото, ако ядем овесени ядки всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако ядем овесени ядки всеки ден?
Овесената каша може да направи чудеса за тялото ви, да ви ...

Преминаването към лятното часово време крие риск за здравето

Преминаването към лятното часово време крие риск за здравето
Лятното часово време може да предизвика усещане за умора и дори да навреди на здравето, съобщи АП ...

Проучване: Ваксина срещу рак на черния дроб намалява туморите

Проучване: Ваксина срещу рак на черния дроб намалява туморите
Ваксина срещу рак на черния дроб свива туморите, сочи проучване в ...