Полезен или вреден: какво казва науката за шоколада и здравето?

Полезен или вреден: какво казва науката за шоколада и здравето?

Безброй пъти сме чували и добре знаем, че прекаляването с шоколад е вредно поради високото съдържание на мазнини и захар в повечето шоколадови продукти. Но какво трябва да кажем за разпространените твърдения, че яденето на малко шоколад всъщност е полезно?

За щастие, има доста доказателства, които показват, че при подходящи обстоятелства шоколадът може да бъде полезен както за сърцето ви, така и за психическото ви състояние.

Всъщност шоколадът, или по-точно какаото, суровите, нерафинирани зърна, е лечебно чудо. Той съдържа много различни активни съединения, които могат да предизвикат фармакологични ефекти в организма, подобно на лекарства или наркотици, пише ScienceAlert.

Съединенията, които причиняват неврологични ефекти в мозъка, трябва да могат да преминат кръвно-мозъчната бариера – защитният щит, който не позволява на вредни вещества, като токсини и бактерии, да навлязат в деликатната нервна тъкан.

Едно от тях е съединението теобромин, което се съдържа и в чая и допринася за горчивия му вкус. Чаят и шоколадът също съдържат кофеин, с който теоброминът е свързан като част от семейството на пуриновите химикали.

Тези химични вещества, наред с други, допринасят за пристрастяващия характер на шоколада. Те имат способността да преминават кръвно-мозъчната бариера, където могат да влияят на нервната система. Поради това те са известни като психоактивни химикали.

Какво въздействие може да окаже шоколадът върху настроението?

Изследователите разглеждат група проучвания, които изследват чувствата и емоциите, свързани с консумацията на шоколад. Повечето от тях демонстрират подобрение на настроението, тревожността, енергията и състоянието на възбуда.

Някои от тях отбелязват чувството за вина, което може би всички сме изпитвали след твърде много сладко.

Има и други органи, освен мозъка, които биха могли да се възползват от лечебните ефекти на какаото. От векове шоколадът се използва като средство за лечение на дълъг списък от заболявания, включително анемия, туберкулоза, подагра и дори ниско либидо.

Това може и да са научно необосновани твърдения, но има доказателства, които сочат, че консумацията на какао има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Първо, то може да предотврати ендотелната дисфункция. Това е процесът, при който артериите се втвърдяват и се наслояват с мастни плаки, което от своя страна може да доведе до инфаркти и инсулти.

Яденето на черен шоколад може също така да намали кръвното налягане, което е друг рисков фактор за развитие на артериални заболявания, и да предотврати образуването на съсиреци, които блокират кръвоносните съдове.

Някои проучвания показват, че черният шоколад може да бъде полезен за регулиране на съотношението на липопротеиновия холестерол с висока плътност, което може да помогне за защита на сърцето.

Други проучвания са изследвали инсулиновата резистентност – явление, свързано с диабет тип 2 и увеличаване на теглото. Те предполагат, че полифенолите – химични съединения, които се съдържат в хранителни продукти като шоколада, могат да доведат и до подобряване на контрола на кръвната захар.

Вредата от шоколада

Както шоколадът може да се счита за лекарство за някои, така той може да бъде отрова за други.

Добре документирано е, че поглъщането на кофеин и теобромин е силно токсично за домашните животни. Особено засегнати са кучетата, поради техния често ненаситен апетит и като цяло невзискателен характер.

Виновникът често е черният шоколад, който може да предизвика симптоми на възбуда, скованост на мускулите и дори припадъци. В определени случаи, ако се погълне в достатъчно големи количества, може да доведе до кома и анормален, дори фатален сърдечен ритъм.

Установено е, че някои от съединенията, които се съдържат в шоколада, също имат потенциално отрицателно въздействие върху хората. Шоколадът е източник на оксалат, който заедно с калция е един от основните компоненти на камъните в бъбреците.

Някои клинични групи препоръчват да не се консумират богати на оксалати храни, като спанак и ревен – и шоколад, за тези, които страдат от повтарящи се камъни в бъбреците.

И така, какво трябва да означава всичко това за консумацията на шоколад?

Науката насочва към шоколад с възможно най-високо съдържание на какаова маса и минимално количество добавки. Потенциално вредните ефекти на шоколада са свързани по-скоро с мазнините и захарта и могат да неутрализират евентуалните ползи.

Дневна доза от 20 г-30 г обикновен или черен шоколад с какаово съдържание над 70 % – вместо млечен шоколад, който съдържа по-малко твърди вещества, и бял шоколад, който не съдържа никакви – може да доведе до по-голяма полза за здравето, както и до по-голямо удоволствие.

Но какъвто и шоколад да изберете, моля, не го споделяйте с кучето.

Източник: fakti.bg

Лечебните свойства на копривата

Лечебните свойства на копривата
Копривата е растение, което се използва в народната медицина и може ...

Време е за Великденски детокс – лунна диета за май

Време е за Великденски детокс – лунна диета за май
Ето че прекрасният месец май вече е тук. Пролетта ни зарежда ...

Кои храни трябва да избягват възрастните хора?

Кои храни трябва да избягват възрастните хора?
Хората в напреднала възраст трябва да внимават с продукти, богати на ...

НДК потъва в лилаво в знак на подкрепа към пациентите с възпалителни чревни заболявания

НДК потъва в лилаво в знак на подкрепа към пациентите с възпалителни чревни заболявания
Фасадата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в лилаво ...

Защо наричат спирулината суперхрана?

Защо наричат спирулината суперхрана?
Спирулината не случайно е наречена суперхрана. Тя може да ни осигури ...

Карцином на простатната жлеза

Карцином на простатната жлеза
Проф. Красимир НЕЙКОВ, уролог и онколог Карциномът на простатната жлеза е ...

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това.

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това.
Всичките ни органи се нуждаят от кръв - тя снабдява клетките ...

Д-р Мирослав Ненков: Не трябва министърът да слага свои хора за определени задачи

Д-р Мирослав Ненков: Не трябва министърът да слага свои хора за определени задачи
"Директорите на болници имат някакъв период, в който са директори. Когато ...

Как да се храним при омазнен черен дроб

Как да се храним при омазнен черен дроб
Неалкохолната мастна чернодробна болест, често изписвана НАМЧБ, е чернодробен проблем, който ...