Педиатър съветва: Когато бебето е болно, давайте достатъчно течности

Педиатър съветва: Когато бебето е болно, давайте достатъчно течности

Д-р Боряна Георгиева-Стенева завършва медицина в Медицински университет – София през 2017 г. с отличие. Към педиатрията се насочва още по време на следването си, докато работи и като медицинска сестра в Клиниката по детска кардиология на НКБ. От март 2018 г. е част от екипа на Клиника по педиатрия на УМБАЛ „Лозенец“, където практикува и до момента. Също така, д-р Георгиева е част от екипа педиатри в амбулаторната практика на д-р Диана Павлова, помещаваща се в болницата. През м. декември 2022 г. придобива специалност по „Детски болести“. Участва в конференции и научни форуми в областта на педиатрията и детското здраве. Член е на Българската педиатрична асоциация.

Ето какво каза специалистът относно грижата за болното бебе:

Първите пъти, в които бебето се разболее, са истинско предизвикателство за родителите. С времето притесненията отстъпват място на увереността, че знаеш какво да правиш в дадена ситуация, но все пак винаги е добре да си припомним съветите, свързани с грижата за болно бебе.

При продължително повишена температура, обилно повръщане и диария има опасност от обезводняване

Дори да давате температуропонижаващ сироп или прахче против диария, ако процесът продължава дълго време или симптомите са много интензивни, може да настъпи обезводняване. Нужно е да се предлага повече вода или кърма, ако детето е изключително кърмено бебе.

Какво обаче означава “повече” течности?

Пресметнете 10% повече вода на ден за всеки градус температура над 38˚С. Дневните нужди от течности се определят от теглото на детето, като това включва всички източници на течности, включително храна.

До 10 кг: по 100 мл за всеки кг телесно тегло на ден + допълнително до 100 мл за всеки градус над 38. Тоест, дете с тегло 10 кг се нуждае от 1000 мл течности за 24 ч. плюс компенсиране на загубите.

Между 10 и 20 кг: 1000 мл + 50 мл за всеки кг телесно тегло над 10 кг на ден + допълнителните 10% за всеки градус фебрилитет.

Над 20 кг: 1500 мл + 20 мг за всеки кг телесно тегло над 20 кг + компенсиране на загубите.

Давайте водата на малки глътки и често, ако трябва дори с лъжичка или спринцовка. Ако детето повръща, не бързайте веднага да предлагате вода и не му давайте да пие до насита, защото това може да предизвика нов позив. Изчакайте до половин час след повръщане стомахът да се успокои, преди да започнете възстановяването на течностите. Винаги предпочитайте вода с доказан произход, като DEVIN Изворна, която се препоръчва от Българската педиатрична асоциация. Тя идва от 1338 м надморска височина в Родопите и недокосната от човешка ръка е чиста и натурална. Изворната вода DEVIN е с фин вкус, ниска минерализация, ниско съдържание на натрий и флуорид, т.е. има идеален състав за бебета от първия ден без да е необходимо да се преварява.

Как да разберете дали бебето е обезводнено?

Можете да се ориентирате по няколко видими признака. На първо място детето ще започне да отделя по-малко урина и тя ще е по-концентрирана, с по-наситен цвят. При дехидратация лигавиците стават по-сухи, очите изглеждат потънали в ямките си, а голямата фонтанела може да изглежда „хлътнала“ под нивото на черепните кости, лигавиците стават по-сухи. Добър ориентир е и състоянието на кожата. Ощипете лекичко кожата на коремчето на детето, като бързо я пуснете. Ако детето е добре хидратирано, кожата има нормален вид. Ако, обаче, тя е леко набръчкана, това може да показва по-значима дехидратация. Желателно е да му дадете да пие вода и да се свържете с педиатъра си за професионална консултация.

Хранене на болно бебе

Болните бебета, а и деца, сами ограничават храненето си, за да не претоварват организма. Не насилвайте бебето и малкото дете да яде, но следете да приема течности.

Компоти, супи, попара – това са все подходящи храни за настинало бебе, ако то отказва прием на твърди храни. Онези, които все още сучат, нека бъдат кърмени на поискване, това повишава не само хидратацията, но и имунитета. При наличие на диария, в някои случаи приемът единствено на вода и течни храни може да не е достатъчен или подходящ и педиатърът на детето може да препоръча специализирани разтвори за орална рехидратация, чийто състав е строго съобразен, така че оптимално да възстанови загубите не само от течности, но и от електролити.

Обличане на болно бебе

Не обличайте бебето или детето си прекомерно, ако то има повишена температура. По-добре е да се облече нормално спрямо сезона, да се открият крачетата или да се остави само по пелена. Това ще помогне за охлаждането при по-висока температура. Леки масажи на стъпалата ще облекчат нервното бебе.

Хрема при бебето

Когато дишането на детето е затруднено поради хрема, може да използвате спрей с морска вода и нежна помпичка, с която да почиствате секрета. Промивайте нослето колкото често е необходимо, но внимавайте с аспирациите. Твърде честото и агресивно аспириране на нослето, особено под голямо налягане, не се препоръчва, тъй като може да наруши защитните свойства на лигавицата и да я разрани, а това допълнително би затруднило дишането. Понякога повдигането на матрачето на леглото от горната страна при главата помага за по-спокоен сън, тъй като секретите се оттичат по-лесно от носоглътката, което възпрепятства изсъхването и натрупването им в тесните носни ходове на бебето.

Ситуациите, при които вашето дете ще боледува, съпътстват неговото развитие. Колкото и да е трудно в такива моменти, опитайте се да запазите спокойствие, бъдете хладнокръвни и предприемете точните действия и методи за лечение. Съветите на педиатъра винаги ще са от полза, за да осигурите на болното си дете подходяща грижа. Пълноценната почивка също би повлияла добре, а една топла майчина прегръдка винаги ще подейства успокояващо на детето.

Източник: fakti.bg

Кардиолог: Проблемите идват през лятото, когато кръвното пада и хората спират да си пият лекарствата

Кардиолог: Проблемите идват през лятото, когато кръвното пада и хората спират да си пият лекарствата
Хората бързо се адаптират към температурните амплитуди. Това каза в bTV ...

Д-р Мирослав Ненков: Не трябва министърът да слага свои хора за определени задачи

Д-р Мирослав Ненков: Не трябва министърът да слага свои хора за определени задачи
"Директорите на болници имат някакъв период, в който са директори. Когато ...

Промени: Вече само по документи ще се прави освидетелстването в ТЕЛК

Промени: Вече само по документи ще се прави освидетелстването в ТЕЛК
Освидетелстването в ТЕЛК ще се прави само по документи, освен ако ...

Защо наричат спирулината суперхрана?

Защо наричат спирулината суперхрана?
Спирулината не случайно е наречена суперхрана. Тя може да ни осигури ...

7 храни създават сериозни проблеми със съня

7 храни създават сериозни проблеми със съня
Много неща от ежедневието могат да повлияят на качеството на съня ...

COVID пандемията намали с 1,6 години продължителността на живота в световен мащаб

COVID пандемията намали с 1,6 години продължителността на живота в световен мащаб
Очакваната продължителност на живота в световен мащаб — средният брой години, ...

Мария Шаркова: Решението за частната детска болница се взе в информационно затъмнение

Мария Шаркова: Решението за частната детска болница се взе в информационно затъмнение
„Беше възмутителен фактът, че решението за детската болница, което се взе ...

Пускат доклада от разследването за заразената кръв на Острова

Пускат доклада от разследването за заразената кръв на Острова
Във Великобритания днес трябва да излезе окончателният доклад от разследването на ...

1 яйце седмично и 300 грама месо: как да се храним

1 яйце седмично и 300 грама месо: как да се храним
По едно яйце на седмица и 300 грама месо, което се ...

Болестта на Паркинсон може да се отключва в червата, а не в мозъка, години преди първите симптоми

Болестта на Паркинсон може да се отключва в червата, а не в мозъка, години преди първите симптоми
Години наред учените определяха болестта на Паркинсон като вид мозъчно нарушение ...