Как да се храним, ако водим заседнал начин на живот

Днес активно се популяризира здравословният начин на живот. Все по-често се замисляме как да предотвратим евентуални проблеми със здравето, вместо да чакаме момента, в който ще ни се наложи да се справяме с преодоляването им. Известно е, че храненето и двигателната активност са сред ключовите фактори, които определят както физическото, така и психическото ни състояние, затова е важно да не ги пренебрегваме. Тези два момента обикновено пряко зависят от дейностите, които извършваме в ежедневието си – от професията, която упражняваме, от времето, с което разполагаме за себе си, от ангажиментите у дома… Невинаги успяваме да се храним здравословно, а това вреди особено на хората, които водят заседнал начин на живот.

Ако сте сред многобройните офис-служители или онези, чиято работа е вързана с интелектуален, а не с физически труд и по-голямата част от времето ви преминава седнали пред компютъра, зад бюрото и т. н., е необходимо да обърнете сериозно внимание на това, което консумирате.

Хранителна стойност на продуктите
Ако в ежедневието ви липсва достатъчно двигателна активност, разбира се, добре е да помислите как бихте могли да промените това. В случай че задачата е непосилна за вас, задължително се замислете за състава и качеството на храната, която приемате.

Калории
Живот без необходимата физическа активност е причина за появата не само на особена форма метаболизъм, но на различно изразходване на калориите, постъпващи в организма. Това е много важно да се отбележи, защото обикновено се ориентираме по калоричността, изчисляваща се за хората, водещи достатъчно активен живот.

Ако поради някакви причини не се движите много, трябва да приемате по-малко калории от препоръчваните, за да не се появят здравословни проблеми и излишни килограми. Но не само калориите, а и хранителният състав на продуктите за хората, които полагат предимно умствен труд, трябва да се различава от този на менюто за активно движещите се.

Въглехидрати
Ако се занимавате се с интелектуални дейности, не забравяйте, че мозъкът е консуматор на голямо количество глюкоза, затова белтъчините и мазнините се изразходват неефективно от организма. Следователно, нисковъглехидратната храна не е подходяща за вас.

Продуктите със съдържание на въглехидрати трябва да се приемат разумно, за да не предизвикват резки скокове на кръвната захар. Прекаляването с прости въглехидрати, които се съдържат в бонбоните, захарта и изобщо в сладкарските изделия, ще доведат до постъпването на големи количества глюкоза в кръвта. Разбира се, мозъкът не може да преработи всичката глюкоза, която се получава чрез храната, и организмът просто я „складира“.

Максимална полза носят сложните въглехидрати (например от зърнени храни), те поддържат работоспособността и силите на организма. Затова, ако водите заседнал начин на живот, най-подходящата закуска за вас са кашите, мюслите, към които може да добавите лъжичка мед или ядки.

Мазнини
Ограничаването на животинските мазнини е повече от полезно. По-добре е да изберете растителните (например растителното олио отлично се съчетава със зеленчукови ястия). Хапвайте зеленчукова салата, овкусена с лъжичка зехтин или друга растителна мазнина. Сутрин може да си позволите малко масло, което ще ви помогне да се заредите с енергия за деня.

Белтъчини
Силният имунитет е нужен, за да може да се обновят протеините на имунната система, които също трябва да са в достатъчно количество. За тази цел храната е необходимо да бъде богата на хранителен протеин, който служи за изграждащ елемент на имунните белтъчини. Хората, които прекарват по-голяма част от времето си в затворени помещения и не каляват организма си, излагайки го на температурните промени и на движението на въздушните маси, обикновено имат понижен имунитет. Но прекомерните количества протеин водят до развитие на гнилостни процеси във връзка с недостатъчната подвижност и слабата перисталтика. Следователно, с белтъка, колкото и да е важен, не трябва да прекалявате.

Ограничете протеиновата храна до порция от 100 грама. Това може да бъде малка пържола, пилешко бутче или парче риба. Заложете на нетлъстите меса, рибата и млечните продукти, защото растителните белтъчини се усвояват по-трудно от организма.

Хранене при заседнал начин на живот
Не са много офис-служителите, които посещават спортната зала след приключване на работния ден или предпочитат ходенето пеша пред автомобила или градския транспорт. Ако и вие сте сред тях и пристигайки у дома си, се чувствате уморени, не се стремите към физическа активност, а точно обратното – заемате удобна поза върху любимия си диван, то резултатът от такъв режим няма да закъснее и скоро ще са на лице първите излишни килограми, целулит и здравословни проблеми.

Има продукти, с които не е добре да се храните, а ако не водите подобен начин на живот. Такива са висококалоричните пици, фаст фуудът, чипсовете, маринованите храни… Всички те съдържат много мазнини, бързи въглехидрати и никакви или съвсем малко витамини и минерали. Освен това сухите храни не се усвояват добре от организма и водят до запек, особено при липса на достатъчно движение. Избягвайте също сладкиши, бисквити, бонбони и изобщо сладкарски и тестени изделия, пийте неподсладени кафе и чай, изкючете алкохола.

Основната поза на служителите в офисите е седяща (зад бюрото). В такова положение на тялото мускулите практически не изпитват физическо натоварване, но гръбнакът – точно обратното – той се намира в непрекъснато статично напрежение. Освен това се нарушава кръвообращението, появява се стагнация на съдържанието в червата, което също води до запек. Как да си помогнете?

Растителни влакна
Ако сте пасивни физически през по-голямата част от деня си, заложете на продукти със съдържание на влакна. Такива са елдата, овесените ядки, пшеницата, целулозата от плодовете и зеленчуците.

Сами разбирате, че за онези дребни похапвания в офиса следва да предпочитате не кифличките и бисквитките, а плодовете и зеленчуците, както и комбинациите помежду им. Вземете си за работа ябълка, сливи, краставица или друг любим растителен продукт, за да го хапнете, когато изпитате желание за храна.

Течности
Течностите също са важни, защото запекът може да бъде провокиран и от недостатъчното им количество. Затова пийте много вода, а не само чай или кафе. В случай че водата не е сред предпочитаните от вас течности, може да я замените с натурални сокове с парченца плодове, но без съдържание на захар. Добре е да ги разреждате с вода в съотношение 1:1.

Закуската
Закуската е едно от най-важните хранения, защото дава енергия за целия ден. Добър избор са кашите от различни зърнени култури, тъй като съдържат т.нар.бавни въглехидрати – те не само зареждат организма със сили и засищат за дълго време, но и не повишават рязко нивата на кръвната захар, няма скок на инсулина и бърза промяна на настроението.

Задължително включете и плодове в закуската, както и малко мазнини. Парченце качествено масло, кокосово мляко, ядки и дори сирена няма да ви навредят, ако не прекалявате с количествата.

Обядът
Сред проблемите, които съпътстват работата в офис и изобщо дейностите, които ни заставят да седим на едно място през по-голямата част от деня си, е липсата на пълноценен обяд. Резултатът от това е преяждане вечер, когато се приберем вкъщи.

Опитайте се да прекратите тази порочна практика, отделете си малко време, за да обядвате стабилно. В случай че имате възможност да хапнете готвена храна, предпочитайте тя да бъде гореща. Заложете на супите и зеленчуковите ястия.

Вечерята
Ако на път за дома вече сте много гладни, хапнете плод, зеленчук или неподсладено кисело мляко без добавки, за да притъпите апетита си и да не прекалявате с храната на вечеря.

От своя страна, тя трябва да бъде лека – да се състои от белтъчини или зеленчуци, да не съдържа мазнини или въглехидрати. Ако ви се прииска да хапнете нещо преди сън или през нощта, изпийте чаша билков чай или кефир.

Ако предварително помислите за закуската и обяда си за деня, предвидите лека салата или друго подходящо ястие за междинно хапване, ще намерите място за здравословно и правилно хранене дори в условията на недостатъчно физическа активност.

Добре известно е, че заседналият начин на живот води до множество негативни последици за здравето, като преждевременно застаряване, затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания, болки в гърба и други. Затова се грижете за себе си, движете се и помнете, че правилното хранене е гаранция за красота и здраве.

източник: framar.bg





Кориандърът и неговите ползи за здравето

Кориандърът и неговите ползи за здравето
Кориандърът е ароматна, богата на антиоксиданти билка, която има много кулинарни ...

Лесен начин да намалим апетита си

Лесен начин да намалим апетита си
Всички знаем, че някои храни ни засищат повече от други, но ...

Рискът от епидемия от денга в Аржентина е все по-голям

Рискът от епидемия от денга в Аржентина е все по-голям
Комарите в Аржентина се излюпват по-рано и достигат по-хладни райони отпреди, ...

11 нови случаи на коронавирус

11 нови случаи на коронавирус
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са ...

Учени: Психическата стабилност зависи от чревното здраве

Учени: Психическата стабилност зависи от чревното здраве
Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) са доказали, че ...

Кои видове месо трябва да избягват хората над 50?

Кои видове месо трябва да избягват хората над 50?
Все повече хора мислят за здравето си и отчитат, че правилното ...

Фибромиалгия: Когато всичко те боли, а не ти вярват

Фибромиалгия: Когато всичко те боли, а не ти вярват
В повечето случаи става дума за тъпа, притискаща болка, обяснява за ...

Колко време след ваксиниране имаме имунитет срещу коклюш

Колко време след ваксиниране имаме имунитет срещу коклюш
Преди прилагането на имунизационните програми, коклюшът е бил широко разпространен сред ...

Пристрастяването към технологиите застрашава децата от психоза

Пристрастяването към технологиите застрашава децата от психоза
Деца, които са пристрастени към смартфони, таблети и видеоигри, са по-склонни ...

Разбиха мит за дългото говорене по телефона – не причинява тумор на мозъка

Разбиха мит за дългото говорене по телефона - не причинява тумор на мозъка
В рамките на мащабно международно проучване COSMOS, инициирано от Каролинския институт ...