Какво е хипертонията и как да се справиш с нея?

Високото кръвно налягане (хипертония) е състояние, при което налягането на кръвта в артериите е трайно завишено. По-високото налягане принуждава сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта до всички части на тялото и това го изтощава.

Като общо правило, за високо налягане се смятат стойности от 140/90 mmHg нагоре. А идеалното кръвно налягане варира между 90/60 и 120/80 mmHg.

Симптоми и рискове на високото кръвно

Високото кръвно налягане е често срещано състояние и също толкова често се пренебрегва. Човек може да привикне към хронично завишеното си кръвно, да не усеща негативни симптоми и да не се интересува от него с години.

Но дори да липсват видими симптоми, увреждането на кръвоносните съдове и сърцето при хронично завишено кръвно налягане са налице и могат да бъдат засечени. Не случайно хипертонията често е наричана и „тихия убиец“. Затова е добре редовно да се прави проверка.

И въпреки, че трудно се забелязва, след като премине опредена граница, хипертонията може да доведе до реално проявени симптоми, които се усещат. Сред тях са:

 • Главоболие
 • Замайване
 • Задъхване
 • сърцебиене
 • Замъглено зрение
 • Кръвотечение от носа
 • Повръщане

Ако често се случва да изпитваш някое и няколко от тях, определено е добре да се консултирате с личния си лекар и да направиш тест.

Причини за високо кръвно

Високото кръвно налягане може да се появи без реална причина или като последствие от друг здравословен проблем. В повечето случаи причината не е много ясна, но има определени рискови фактори, които увеличават шанса за развитие на хипертония:

 • Възрастта – с напредване на възрастта нараства и риска от хронично завишено кръвно налягане. За хора над 40 г. възраст е препоръчително да си правят тест поне веднъж на 4-5 години.
 • Наследственост – ако в семейството има други, страдащи от същото състояние
 • Хронично завишен натриев прием – ако прекаляваш със солта в храната си.
 • Липса на движение – ако водиш застоял начин на живот и ти липсва здравословно физическо натоварване в ежедневието.
 • Затлъстяване – наднорменото тегло също оказва допълнителен стрес върху кръвоносната система и сърцето и увеличава риска от развитие на хипертония.
 • Злоупотреба с алкохол – консумацията на алкохол временно повишава кръвното налягане, но ако консумацията е ежедневна и прекомерна, състоянието може да стане хронично.

Сред възможните причини за високо кръвно са и некачественият сън, менопаузата, тютюнопушенето….

Какво да правим при високо кръвно? Предотвратяване и лечение.

Ако състоянието не е много сериозно и се хване на време, високото кръвно налягане лесно може да се подобри с известни промени в ежедневието и навиците ни, макар че при някои хора това само по себе си не е достатъчно и може да се наложи да приемат лекарства в допълнение.

Тези здравословни промени се препоръчват на всеки страдащ от завишено кръвно налягане, независимо от сериозността на проблема. Ще ги разделим условно на две групи – промени в храненето и в начина на живот.

Промени в храненето:

Много от нещата, които ще изброя тук, граничат с обща култура на храненето и помагат не само за контрол на кръвното налягане, но и като цяло за по-добро здраве. Но все пак, ето кои са те:

 • Поддържай здравословно тегло – ако си с наднормено тегло, осигури си подходящ калориен дефицит в храненето, с който да успееш да свалиш излишните мазнини.
 • Включи разнообразни здравословни храни – богати на витамини плодове, пълни с фибри зеленчуци, пълнозърнести храни и млечни продукти с нисък процент мазнини.
 • Намали солта – Препоръчителният дневен прием на натрий не трябва да надвишава 1.5 грама за деца и юноши и 2.5-3 грама за възрастни. Това е по-малко от една чаена лъжица.
 • Ограничи алкохола – до 1-2 чаши веднъж на няколко дни. А защо не – и напълно да го избягваш, ако е възможно.
 • Внимавай с кофеина – кафе, безалкохолни, енергийни напитки… ако често са част от менюто ти, обърни им внимание и ограничи приема. 1-2 кафета на ден са достатъчни.

Промени в начина на живот и физическата активност:

Освен в храненето, трябва да направиш положителни промени и във физическата си активност и цялостния си начин на живот. Редовната физическа активност подобрява, наред с всичко останало, и работата на сърдечно-съдовата система. Силното сърце изпомпва кръв по-лесно, а това намаля стресът върху него и понижава кръвното налягане. Освен това физическата дейност помага за за отслабване и поддържането на здравословно тегло, а вече знаеш защо това е важно. Така че, ето няколко препоръки:

 • Остани активен ежедневно – 60-90 минути на ден са напълно достатъчни, за да запазиш тялото си здраво. Можеш да заложиш на фитнес програма. Но може и просто да бъде приятна, дълга разходка, каране на колело, футбол , плуване или друг спорт… важното е да има движение.
 • Откажи цигарите – сериозно! Едва ли има нужда да обяснявам защо е добре да ги избягваш, но да – това ще помогне и за нормализирането на кръвното ти налягане. А ако не пушиш – браво! Една крачка по-близо си до здравословния начин на живот.
 • Набавяй си достатъчно качествен сън.
 • Контролирай стреса – ежедневния стрес оказва сериозно натоварване върху психическото и физическото ти здраве, като едно от последствията му е и повишеното кръвно налягане. Така че е важно да вземеш мерки за ограничаване на стреса или противодействие срещу него – отделяй поне по час-два на ден или вечер за релакс и приятни занимания, които да ти помогнат да се разтовариш от натрупаната психическа умора.

Тези промени в храненето и начина на живот са основата, с която трябва да започнеш. Със сигурност ще облекчат високото кръвно налягане, но ако не успеят да го свалят до нормални граници, приемът на медикаменти също е наложителен.

В заключение за високото кръвно:

Макар на пръв прочит високото кръвно да не изглежда толкова опасно, този здравословен проблем изобщо не е за подценяване. Затова редовно трябва да се следи.

Причините за проявата му са разнообразни и многобройни и никой не е застрахован срещу мерника на този „тих убиец“.

Но с подходящи промени в начина си на хранене и живот, както и с редовна физическа активност, можем да намалим значително рискът от него и да го държим под контрол.

Източник: obekti.bg

22 общини не са имали аптека през 2023 г.

22 общини не са имали аптека през 2023 г.
22 общини остават без аптеки през 2023 г., а в още ...

Как да консумираме яйца, без да повишим нивата на холестерола

Как да консумираме яйца, без да повишим нивата на холестерола
Бъркани, поширани или варени – яйцата са универсална и популярна храна ...

Здравето на сърцето започва от стомаха

Здравето на сърцето започва от стомаха
За всички ни е известно, че храната, която приемаме, е ключов ...

3 „здравословни“ закуски, от които всъщност се напълнява

3 „здравословни“ закуски, от които всъщност се напълнява
В наши дни все повече хора се стремят към здравословен живот ...

Как да се храним при омазнен черен дроб

Как да се храним при омазнен черен дроб
Неалкохолната мастна чернодробна болест, често изписвана НАМЧБ, е чернодробен проблем, който ...

Здравословни ползи от консумация на кълнове

Здравословни ползи от консумация на кълнове
Тях можем да намерим в супермаркетите, магазините за здравословни храни или ...

Над 145 хил. двойки имат проблем да заченат нормално

Над 145 хил. двойки имат проблем да заченат нормално
Като разпънати на разпятието са двойките с репродуктивни проблеми, особено в ...

4 навика, които забавят метаболизма

4 навика, които забавят метаболизма
Метаболизмът е крехка и сложна система, която се влияе от изключително ...

Болестта на Паркинсон може да се отключва в червата, а не в мозъка, години преди първите симптоми

Болестта на Паркинсон може да се отключва в червата, а не в мозъка, години преди първите симптоми
Години наред учените определяха болестта на Паркинсон като вид мозъчно нарушение ...