Какво е хипертонията и как да се справиш с нея?

Високото кръвно налягане (хипертония) е състояние, при което налягането на кръвта в артериите е трайно завишено. По-високото налягане принуждава сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта до всички части на тялото и това го изтощава.

Като общо правило, за високо налягане се смятат стойности от 140/90 mmHg нагоре. А идеалното кръвно налягане варира между 90/60 и 120/80 mmHg.

Симптоми и рискове на високото кръвно

Високото кръвно налягане е често срещано състояние и също толкова често се пренебрегва. Човек може да привикне към хронично завишеното си кръвно, да не усеща негативни симптоми и да не се интересува от него с години.

Но дори да липсват видими симптоми, увреждането на кръвоносните съдове и сърцето при хронично завишено кръвно налягане са налице и могат да бъдат засечени. Не случайно хипертонията често е наричана и „тихия убиец“. Затова е добре редовно да се прави проверка.

И въпреки, че трудно се забелязва, след като премине опредена граница, хипертонията може да доведе до реално проявени симптоми, които се усещат. Сред тях са:

  • Главоболие
  • Замайване
  • Задъхване
  • сърцебиене
  • Замъглено зрение
  • Кръвотечение от носа
  • Повръщане

Ако често се случва да изпитваш някое и няколко от тях, определено е добре да се консултирате с личния си лекар и да направиш тест.

Причини за високо кръвно

Високото кръвно налягане може да се появи без реална причина или като последствие от друг здравословен проблем. В повечето случаи причината не е много ясна, но има определени рискови фактори, които увеличават шанса за развитие на хипертония:

  • Възрастта – с напредване на възрастта нараства и риска от хронично завишено кръвно налягане. За хора над 40 г. възраст е препоръчително да си правят тест поне веднъж на 4-5 години.
  • Наследственост – ако в семейството има други, страдащи от същото състояние
  • Хронично завишен натриев прием – ако прекаляваш със солта в храната си.
  • Липса на движение – ако водиш застоял начин на живот и ти липсва здравословно физическо натоварване в ежедневието.
  • Затлъстяване – наднорменото тегло също оказва допълнителен стрес върху кръвоносната система и сърцето и увеличава риска от развитие на хипертония.
  • Злоупотреба с алкохол – консумацията на алкохол временно повишава кръвното налягане, но ако консумацията е ежедневна и прекомерна, състоянието може да стане хронично.

Сред възможните причини за високо кръвно са и некачественият сън, менопаузата, тютюнопушенето….

Какво да правим при високо кръвно? Предотвратяване и лечение.

Ако състоянието не е много сериозно и се хване на време, високото кръвно налягане лесно може да се подобри с известни промени в ежедневието и навиците ни, макар че при някои хора това само по себе си не е достатъчно и може да се наложи да приемат лекарства в допълнение.

Тези здравословни промени се препоръчват на всеки страдащ от завишено кръвно налягане, независимо от сериозността на проблема. Ще ги разделим условно на две групи – промени в храненето и в начина на живот.

Промени в храненето:

Много от нещата, които ще изброя тук, граничат с обща култура на храненето и помагат не само за контрол на кръвното налягане, но и като цяло за по-добро здраве. Но все пак, ето кои са те:

  • Поддържай здравословно тегло – ако си с наднормено тегло, осигури си подходящ калориен дефицит в храненето, с който да успееш да свалиш излишните мазнини.
  • Включи разнообразни здравословни храни – богати на витамини плодове, пълни с фибри зеленчуци, пълнозърнести храни и млечни продукти с нисък процент мазнини.
  • Намали солта – Препоръчителният дневен прием на натрий не трябва да надвишава 1.5 грама за деца и юноши и 2.5-3 грама за възрастни. Това е по-малко от една чаена лъжица.
  • Ограничи алкохола – до 1-2 чаши веднъж на няколко дни. А защо не – и напълно да го избягваш, ако е възможно.
  • Внимавай с кофеина – кафе, безалкохолни, енергийни напитки… ако често са част от менюто ти, обърни им внимание и ограничи приема. 1-2 кафета на ден са достатъчни.

Промени в начина на живот и физическата активност:

Освен в храненето, трябва да направиш положителни промени и във физическата си активност и цялостния си начин на живот. Редовната физическа активност подобрява, наред с всичко останало, и работата на сърдечно-съдовата система. Силното сърце изпомпва кръв по-лесно, а това намаля стресът върху него и понижава кръвното налягане. Освен това физическата дейност помага за за отслабване и поддържането на здравословно тегло, а вече знаеш защо това е важно. Така че, ето няколко препоръки:

  • Остани активен ежедневно – 60-90 минути на ден са напълно достатъчни, за да запазиш тялото си здраво. Можеш да заложиш на фитнес програма. Но може и просто да бъде приятна, дълга разходка, каране на колело, футбол , плуване или друг спорт… важното е да има движение.
  • Откажи цигарите – сериозно! Едва ли има нужда да обяснявам защо е добре да ги избягваш, но да – това ще помогне и за нормализирането на кръвното ти налягане. А ако не пушиш – браво! Една крачка по-близо си до здравословния начин на живот.
  • Набавяй си достатъчно качествен сън.
  • Контролирай стреса – ежедневния стрес оказва сериозно натоварване върху психическото и физическото ти здраве, като едно от последствията му е и повишеното кръвно налягане. Така че е важно да вземеш мерки за ограничаване на стреса или противодействие срещу него – отделяй поне по час-два на ден или вечер за релакс и приятни занимания, които да ти помогнат да се разтовариш от натрупаната психическа умора.

Тези промени в храненето и начина на живот са основата, с която трябва да започнеш. Със сигурност ще облекчат високото кръвно налягане, но ако не успеят да го свалят до нормални граници, приемът на медикаменти също е наложителен.

В заключение за високото кръвно:

Макар на пръв прочит високото кръвно да не изглежда толкова опасно, този здравословен проблем изобщо не е за подценяване. Затова редовно трябва да се следи.

Причините за проявата му са разнообразни и многобройни и никой не е застрахован срещу мерника на този „тих убиец“.

Но с подходящи промени в начина си на хранене и живот, както и с редовна физическа активност, можем да намалим значително рискът от него и да го държим под контрол.

Източник: obekti.bg





Учени: Психическата стабилност зависи от чревното здраве

Учени: Психическата стабилност зависи от чревното здраве
Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) са доказали, че ...

Психологически причини, които пречат да отслабнем

Психологически причини, които пречат да отслабнем
Ако някога сте се опитвали да отслабнете, няма как да не ...

Няколко лесни трика за гладка кожа

Няколко лесни трика за гладка кожа
Без значение от пола, всеки човек страда поне веднъж от проблеми ...

Симптомите на пролетна алергия, които може да объркате с настинка

Симптомите на пролетна алергия, които може да объркате с настинка
Пролетта наближава, а заедно с нея предстои обостряне на пролетните алергии ...

Близо 140 пациенти с коронавирус се лекуват в болниците у нас

Близо 140 пациенти с коронавирус се лекуват в болниците у нас
7 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие ...

Комарите са опасни от кърлежите

Комарите са опасни от кърлежите
Комарите могат да бъдат по-опасни от кърлежите. Това коментира в предаването ...

Безопасно ли е да ядем посивяло месо?

Безопасно ли е да ядем посивяло месо?
Вероятно всеки от нас е забелязвал как онази ярко червена пържола, ...

Д-р Миндов: PCR тестовете са скъпи, хората не могат да си ги позволят

Д-р Миндов: PCR тестовете са скъпи, хората не могат да си ги позволят
Заради бума на коклюш започнаха да се чуват призиви неваксинирани деца ...

Д-р Мясников посочи най-токсичното лекарство за черния дроб

Д-р Мясников посочи най-токсичното лекарство за черния дроб
Когато погледнем към лекарствата, които използваме най-често за облекчаване на болка, ...