1 яйце седмично и 300 грама месо: как да се храним

1 яйце седмично и 300 грама месо: как да се храним

По едно яйце на седмица и 300 грама месо, което се равнява на около четири кренвирша или две малки пържоли. Това не е менюто в санаториум за отслабване, а новата официална препоръка на Германското дружество по въпросите на храненето (DGE), публикувана миналата седмица. По отношение на животинските продукти актуализираните препоръки за здравословно хранене драстично са занижени надолу спрямо последния доклад на дружеството от 2017 година. Учените препоръчват да се ядат повече плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести продукти, а месните храни да се избягват.

За да сме здрави и да пазим природата

DGE се финансира отчасти от държавния бюджет на Германия, отчасти от членски внос, припомня в уводна статия по темата германският седмичник „Ди Цайт“ под заглавие „Политика без яйца“. Препоръките на дружеството не са задължителни, но имат сериозна тежест в германската здравна политика. Съветите се основават на математически модел за необходимите на организма калории и хранителни вещества, разработен от DGE с подкрепата на експерти от различни дисциплини. Новият доклад на дружеството взима под внимание и няколко екологични аспекта – например емисиите на парникови газове и използването на почвите при производството на храни, обяснява Ане Каролин Шефер, диетолог от научния отдел на DGE.

Според днешните виждания на специалистите германците трябва да увеличат дела на растителните храни, който да достигне поне 75%. „Хората, които спазват предимно плодово-зеленчукова диета и консумират пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и растителни масла, не само поддържат здравето си“, подчертава председателят на DGE Бернхард Ватцл. Той напомня, че подобен начин на хранене защитава и околната среда, пази природата и планетата.

Лошата новина за любителите на месото е, че животинските продукти не бива да съставляват повече от една четвърт от храната, която поемаме. Според германските експерти е дори най-добре да се консумира само 300 грама месо седмично. За средностатистическия германец това е истински шок – през 2022 година германецът е консумирал средно по един килограм месо седмично.

Месо, риба, яйца, млечни продукти

Международната научна общност все повече е склонна да смята, че високата консумация на месо вреди на човешкото здравето. Пред „Ди Цайт“ Сабрина Шлезингер, експерт в Германския център за изследване на диабета, казва, че в резултат от консумацията на месо многократно се увеличава рискът от развитие на хронични заболявания, диабет тип 2, коронарна болест на сърцето, инсулт и рак – най-вече на дебелото черво.

Но, както вече стана дума и по-горе в текста, напоследък на преден план излизат и екологическите съображения: човекът се храни благодарение на природата, но има и ангажимент към нея. Ето защо Германското дружество по въпросите на храненето в последния си доклад за пръв път включва и екологичните фактори.

Вече се знае, че животновъдството е не само една от основните причини за емисиите на парникови газове, но и основен фактор за обезлесяването и загубата на биоразнообразие. Затова DGE препоръчва да ограничим до 400 грама дневно консумацията на млечни продукти. Досега препоръчителни бяха 600 грама. При рибата нещата остават непроменени: до две порции рибни ястия или 180 грама на седмица. Особено лоши са новините за хората, които са свикнали с вареното яйце за закуска или пък с лекия омлет на обяд: експертите в областта на храненето твърдят, че едно яйце седмично е достатъчно. А да не забравяме, че яйца се съдържат и в някои видове макарони, спагети, а и в сладкишите, разбира се.

Зърнени храни, плодове и зеленчуци

Някои от изводите не са се променили през последните 7 години. Така например DGE все още препоръчва всеки ден да се пие поне литър и половина течност и да се консумират пет порции плодове и зеленчуци (или 550 грама) дневно. Тази категория през 2017 година още включваше ядките и бобовите растения, които сега са разделени: бобови растения – поне 125 грама седмично, ядки – 25 грама дневно.

Освен това всеки ден диетата трябва да се обогатява с пет порции (или 300 грама) зърнени храни и зърнени продукти, се казва в новия доклад. И, разбира се, отдавна известната препоръка: по-добре се въздържайте от сладки, солени и мазни храни.

Препоръките на DGE се отнасят за здрави възрастни на възраст между 18 и 65 години. Дори и малките промени в ежедневното хранене са стъпка в правилната посока, казват учените.

Източник: fakti.bg

Здравното министерство осигурява на бременните безплатно имунизиране срещу коклюш

Здравното министерство осигурява на бременните безплатно имунизиране срещу коклюш
Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни жени между 27 ...

24 са новите случаи на коронавирус у нас

24 са новите случаи на коронавирус у нас
24 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие ...

Двама с коронавирус издъхнаха за денонощие

Двама с коронавирус издъхнаха за денонощие
12 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, ...

Пролетен детокс: Лунна диета за март

Пролетен детокс: Лунна диета за март
Наближава настъпването на астрономическата пролет. Пролетта е любим сезон, защото с ...

Диетолог обясни какво става, когато прекалим с белия хляб

Диетолог обясни какво става, когато прекалим с белия хляб
На българската трапеза сякаш не може да се седне без хляб! ...

Болестта на Паркинсон може да се отключва в червата, а не в мозъка, години преди първите симптоми

Болестта на Паркинсон може да се отключва в червата, а не в мозъка, години преди първите симптоми
Години наред учените определяха болестта на Паркинсон като вид мозъчно нарушение ...

Издъхна пациентът с първия трансплантиран свински бъбрек ВИДЕО

Издъхна пациентът с първия трансплантиран свински бъбрек ВИДЕО
Първият в света пациент с трансплантиран свински бъбрек почина почти два ...

Японски учени откриха храната, чиято ежедневна консумация предпазва от затлъстяване

Японски учени откриха храната, чиято ежедневна консумация предпазва от затлъстяване
Ежедневната консумация на само 150 грама ориз има способността да ни ...

4 навика, които забавят метаболизма

4 навика, които забавят метаболизма
Метаболизмът е крехка и сложна система, която се влияе от изключително ...

Разболява ли ни глутенът?

Разболява ли ни глутенът?
Пица, торти, хляб, макаронени изделия - всички тези вкусотии обикновено съдържат ...