Дори и минималната употребата на марихуана е свързана с риск от инфаркт и инсулт

Дори и минималната употребата на марихуана е свързана с риск от инфаркт и инсулт

Употребата на марихуана само веднъж месечно е свързана с по-висок риск от инфаркт и инсулт, според голямо проучване, публикувано в сряда от изследователи от Масачузетската болница. Рисковете нарастват рязко, колкото по-често се употребява марихуана.

Статията, която е публикувана в Journal of the American Heart Association, допълва нарастващия брой доказателства, които сочат, че марихуаната може да е вредна за сърдечносъдовата система.

Изследването

Учените анализирали данни за близо 435 000 пациенти на възраст от 18 до 74 години, за да проверят дали съществува връзка между употребата на марихуана и по-високия риск от сърдечно заболяване, инсулт или инфаркт. Данните са от проучване на поведенческите рискови фактори, събрани от 2016 до 2020 г. от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

В сравнение с хората, които никога не са употребявали марихуана, при ежедневно употребяващите канабис вероятността от инфаркт е била с 25% по-висока, а рискът от инсулт – с 42% по-висок. Хората, които са употребявали марихуана само веднъж седмично, са имали 3% по-голяма вероятност от инфаркт и 5% по-висок риск от инсулт през периода на проучването.

Проучването е сред най-мащабните, които показват връзка между употребата на марихуана и сърдечносъдовото здраве при хора, които не пушат и тютюн, казва водещият изследовател Ейбра Джефърс, специалист по данни в Масачузетската обща болница.

Близо 75% от хората в проучването съобщават, че пушенето е най-честият начин, по който приемат марихуаната. Те също така са я консумирали и в храна. В проучването не са разгледани конкретно рисковете от пушенето на марихуана.

От статията не става ясно дали марихуаната директно причинява инфаркти и инсулти или хората, които вече са изложени на риск, са по-склонни да я употребяват.

Връзката между марихуаната, тютюна и влошеното сърдечно здраве

Исторически погледнато, някои отхвърлят изследванията, разглеждащи марихуаната и сърдечните проблеми, тъй като участниците често употребяват както тютюневи изделия, така и марихуана, което затруднява определянето на това кое вещество наистина е виновно, казва Джефърс.

Робърт Пейдж, клиничен фармацевт, който специализира в областта на сърдечните заболявания във Фармацевтичния факултет на Университета на Колорадо Скагс, е обезпокоен от появяващите се връзки между консумацията на марихуана и сърцето. Пейдж е водещ автор на изчерпателно изявление относно канабиса, публикувано от Американската асоциация по сърдечни заболявания през 2020 г.

“Мисля, че започваме да виждаме същите неща, които видяхме с пушенето на цигари през ’50-те и ’60-те години на миналия век — че това е сигнал,” каза Пейдж. “Имам чувството, че повтаряме историята.”

В крайна сметка, за да се направи някакво категорично заключение, ще са необходими по-строги проучвания, каза той, които ще включват проследяване на хората в продължение на години и наблюдение на тяхната употреба на марихуана. Този тип изследвания са трудни за провеждане, тъй като марихуаната все още е вещество от списък 1 съгласно Закона за контролираните вещества.

Новото изследване установява, че рисковете от инфаркти и инсулти стават толкова по-големи, колкото повече дни в месеца хората употребяват марихуана, което се нарича “зависимост доза-отговор.”

Президентът на Американската сърдечна асоциация, д-р Джоузеф Ву, директор на Станфордския сърдечносъдов институт, направи сравнение с други често срещани вещества.

“Това е същият отговор на дозата като на някой, който пуши тютюн, или като на някой, който пие алкохол“, каза той. “Колкото повече пиете, толкова повече проблеми ще имате, защото това са токсини.

В крайна сметка изследователите стигат до заключението, че хората, които наистина трябва да избягват изцяло пушенето на марихуана, са тези с вече съществуващи сърдечни заболявания, които се оценяват на 1 на 20 американци.

Това, че марихуаната е свързана със сърдечни проблеми, е много спешно послание, което американците трябва да знаят, каза Ву, тъй като според Националното проучване за употребата на наркотици и здравето 1 от 5 души над 12-годишна възраст съобщава, че е употребявал марихуана през последната година.

“Само защото нещо е легализирано, не означава, че то е безопасно”, каза той.

Пушенето е най-често срещаният начин за консумация на канабис в новия документ, въпреки че и хранителните продукти не са непременно безопасни.

“Ако ме принудите да отговоря, бих казал, че непушенето е по-добър начин за консумация“, каза Бхат. “Когато пушите нещата, това ги прави по-токсични, но това не означава, че можем да кажем, че е определено безопасно да се консумира с храна.”

Лабораторни проучвания показват, че THC, психоактивната съставка в марихуаната, може да предизвика увеличаване на възпалението на кръвоносните съдове, така че яденето не е непременно безрисково, казва Ву.

“Ако пушите марихуана, тя вероятно нанася двойно по-големи щети в сравнение с употребата само на храна, в която има марихуана.“, каза Ву. “Когато я ядете, THC попада в тялото ви и може да предизвика възпаление на съдовете. Докато когато пушите, има увреждане от частиците, а след това THC се абсорбира и в тялото ви.”

Защо марихуаната е вредна?

Все още не е известно защо пушенето на марихуана влияе на сърдечносъдовата система, но има няколко възможности, казва Бхат.

Феномен, наречен оксидативен стрес, дисбаланс между свободните радикали и антиоксидантите в организма, може да причини възпаление и увреждане на кръвоносните съдове. Други причини биха могли да включват предизвикване на анормален сърдечен ритъм от марихуаната или дори активиране на тромбоцитите – клетки в организма, които могат да увеличат вероятността от съсирване на кръвта, което да доведе до инфаркт или инсулт.

Докладът установява, че сред по-младите възрастни, определени като мъже под 55 години и жени под 65 години, употребата на канабис е значително свързана с 36% по-високи комбинирани шансове за коронарна болест на сърцето, инфаркт и инсулт, независимо от това дали са използвали и традиционни тютюневи изделия.

“Виждал съм го през годините в клиничната практика много пъти, когато понякога си блъскаме главите, мислейки си: ‘Защо този човек на 20, 30 или 40 години получава инфаркт?” каза Бхат. Макар че често това може да се обясни с неща като изключително висок холестерол или употреба на кокаин, той каза, че понякога има само един общ фактор.

“Единственото нещо, което мога да открия, след като питах, и питах отново, и отново по отношение на потенциалните рискови фактори, е марихуаната“, каза той. “Така че разумното нещо, което трябва да се направи, е да не се пуши марихуана, но осъзнавам, че тя е изключително популярна и това е съвет, който може да не се приеме добре от всички.”

Източник: fakti.bg

Колко време продължават пристъпите на паника и как да ги преодолеем бързо?

Колко време продължават пристъпите на паника и как да ги преодолеем бързо?
Повечето пристъпи на паника наистина продължават по-малко от петнадесет минути. По ...

10-те най богати на протеини храни за хора със заседнал начин на живот

10-те най богати на протеини храни за хора със заседнал начин на живот
Протеините са важен компонент на балансираното хранене и консумацията им е ...

Лекар изброи най-честите признаци и симптоми на ендометриоза

Лекар изброи най-честите признаци и симптоми на ендометриоза
През месец март е седмицата за борба с ендометриозата и тази ...

Суперхрани, които забавят стареенето след 40 г.

Суперхрани, които забавят стареенето след 40 г.
Стареенето може да бъде красиво нещо и в крайна сметка е ...

Работи ли наистина нисковъглехидратната диета?

Работи ли наистина нисковъглехидратната диета?
Вероятно сте чували за нисковъглехидратната диета, но не сте особено наясно ...

Фастингът увеличава с 91% риска от смърт от сърдечносъдови заболявания

Фастингът увеличава с 91% риска от смърт от сърдечносъдови заболявания
Изследователи са установили, че хората, които спазват диета с периодично гладуване, ...

Изтича срокът на забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Изтича срокът на забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца
Днес изтича срокът на забраната за износ на инсулинови лекарства и ...

Комарите са по-опасни от кърлежите

Комарите са по-опасни от кърлежите
Комарите могат да бъдат по-опасни от кърлежите. Това коментира в предаването ...

Преработените храни са вредни за психичното здраве

Преработените храни са вредни за психичното здраве
Голям процент от пакетираната и приготвена храна, която е разположена на ...

Девет нови заразени с коронавирус и един починал за денонощие

Девет нови заразени с коронавирус и един починал за денонощие
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са ...