Болестта на Паркинсон може да се отключва в червата, а не в мозъка, години преди първите симптоми

Години наред учените определяха болестта на Паркинсон като вид мозъчно нарушение. Характерните симптоми – неконтролируем тремор, забавени движения и усещане, че ходилата са залепени за земята, се дължат на загубата на неврони в мозъка, които отговарят за контрола на движенията на тялото.

Експерти от Колумбийския университет провеждат изследване, което обаче сочи, че причината може би не се крие в мозъка, а в промени в стомашно-чревния тракт* на човека. Възможно е отключващ фактор за развитието на заболяването да е неправилно насочен имунен отговор в червата, предизвикан от специфичен протеин.

Откритието би могло да се превърне в надежден инструмент за ранно откриване на болест на Паркинсон, преди да е засегнала мозъка.

Резултатите от проучването са публикувани в списание Neuron на през 2023 година.

Автоимунни реакции и стомашно-чревен тракт
Първата теория за възможна връзка между червата и болестта на Паркинсон се появява преди 20 години. Тя събужда интереса на колумбийските експерти, сред които Дейвид Шулцер и Дритан Агалиу.

При хората, диагностицирани с невродегенеративното заболяване, протеинът алфа-синуклеин е нагънат неправилно, започва да натрупва във вътрешността си неврони и бавно да трови клетките. Екипът на Шулцер, съвместно с имунолози от института по имунология La Jolla, установява, че малки сегменти от неправилно нагънатите алфа-синуклеини могат да се появят и извън невроните, което прави последните уязвими на различните имунни реакции. В някои случаи имунната атака нанеся на невроните по-сериозни вреди, отколкото вътрешните натрупвания на алфа-синуклеини.

„Кръвта на пациентите с болест на Паркинсон често съдържа имунни клетки, чиято задача е да унищожат невроните, но къде и кога точно биват инструктирани да го правят, все още не знаем“, пояснява Шулцер.

Учените неслучайно съсредоточават вниманието си върху стомашно-чревния тракт. Червата съдържат същите неврони, а и един от често срещаните симптоми при хора, които години по-късно са диагностицирани с болест на Паркинсон, е констипацията (запек).

За да изследва взаимодействието между двете Шулцер работи заедно с невроимунолога Агалиу, който дълго време провежда експерименти с миши модели с множествена склероза.

Имунната реакция спрямо протеина алфа-синуклеин причинява чревни проблеми
С цел да проверят дали имунна реакция спрямо протеина може да отключи болестта и къде, колумбийският екип създава миши модел, който има способността да разкрива фрагменти от неправилно нагънат алфа-синуклеин на повърхността на клетката. След това учените инжектират в животното протеина и наблюдават промените в мозъка и червата.

Констипация в резултат на атаката на имунните клетки
Те не откриват нито един признак на болест на Паркинсон в мозъка, но забелязват, че имунният отговор спрямо невроните в червата води до запек и други стомашно-чревни проблеми, от които пациентите обикновено се оплакват години преди да им бъде поставена диагноза и да проявят каквито и да било симптоми.

Шулцер смята, че автоимунната реакция би могла да се окаже първопричина за развитие на заболяването. Той се надява, че чрез ранното й откриване и последващо прекъсване, атаката срещу невроните може да бъде прекратена, което от своя страна би спряло развитието на болестта.

Създаване на миши модел с болест на Паркинсон
Въпреки важните заключения на експертите от Колумбийския университет, връзката между имунната система и мозъка на пациенти с болест на Паркинсон остава неясна. За да хвърлят повече яснота върху нея, първо трябва да се отговори на въпроса защо мозъците на лабораторните мишки остават незасегнати.

Според учените имунните клетки на мишите модели вероятно не достигат до мозъка, защото животните са млади и кръвно-мозъчната бариера не е достатъчно отслабена все още, за да позволи навлизането на имунни клетки. Не е изключено разрушаването на тази бариера или ускоряването на процеса на стареене да доведат до стомашно-чревни или мозъчни нарушения.

„Нашата крайна цел е да създадем миши модел, при който болестта на Паркинсон да протича така, както при човека“, споделя още Шулцер.

Заключения от изследването върху причините за болест на Паркинсон
Според една от последните теории за произхода на дегенеративното заболяване, то започва да се развива първо в червата, а не в мозъка, при това години преди появата на неврологични симптоми.
Неправилно нагънатите алфа-синуклеинови протеини могат да се образуват извън невроните, което ги прави особено уязвими на атаките на имунната система. Тъй като част от тези имунни реакции се отключват в червата, пациентите в ранен стадий на болестта често страдат от запек.
Изследователите смятат, че потискането на автоимунния отговор в червата би могло да предпази невроните в мозъка от увреждане.

Източник: framar.bg

Не ям, а пълнея? Кои са причините за напълняване

Не ям, а пълнея? Кои са причините за напълняване
Много хора днес се борят с ненужни килограми от телесното си тегло ...

Д-р Мясников посочи най-токсичното лекарство за черния дроб

Д-р Мясников посочи най-токсичното лекарство за черния дроб
Когато погледнем към лекарствата, които използваме най-често за облекчаване на болка, ...

Специалисти от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център прегледаха безплатно над 50 души в Разград

Специалисти от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център прегледаха безплатно над 50 души в Разград
Сърдечно-съдовите заболявания са едни от водещите причини за смърт по света ...

Д-р Мирослав Ненков: Не трябва министърът да слага свои хора за определени задачи

Д-р Мирослав Ненков: Не трябва министърът да слага свои хора за определени задачи
"Директорите на болници имат някакъв период, в който са директори. Когато ...

Д-р Миндов: PCR тестовете са скъпи, хората не могат да си ги позволят

Д-р Миндов: PCR тестовете са скъпи, хората не могат да си ги позволят
Заради бума на коклюш започнаха да се чуват призиви неваксинирани деца ...

Зехтинът предпазва от деменция

Зехтинът предпазва от деменция
"По-високият прием на зехтин се свързва с по-нисък риск от смъртност, ...

Проверете здравето си за по-малко от 1 минута с лъжица

Проверете здравето си за по-малко от 1 минута с лъжица
Американски изследователи твърдят, че са открили начин, по който можете да ...

Проф. Мария Николова за коклюша: Вървим към епидемия, но да не изпадаме в паника

Проф. Мария Николова за коклюша: Вървим към епидемия, но да не изпадаме в паника
„По думите на главния държавен инспектор вървим към обявяване на епидемия ...

Първият човек с имплантиран чип в мозъка се възстановява нормално

Първият човек с имплантиран чип в мозъка се възстановява нормално
В края на месец януари 2024 г. милиардерът и инвеститор в ...

Кое олио е подходящо за готвене и кое за салата?

Кое олио е подходящо за готвене и кое за салата?
Независимо дали един ден се стараете да надминете Джейми Оливър по ...