Как да се стремим към здравословното хранене?

В последните години идеята за здравословен начин на живот, чийто основен стълб е здравословното хранене, набира все повече последователи. Концепциите за полезно хранене обаче вече са толкова много, че човек лесно може да се обърка и да започне да се чуди койи правила да следва и кои не, тъй като голяма част от тях си противоречат.

Според последни проучвания все повече хора страдат от затлъстяване, а броят на пациентите, за които е жизненоважно да отслабнат, за да спрат или предотвратят различни болести, нараства. Важно е да помним, че начинът, по който се храним и хранителните навици, които следваме и предаваме на следващите поколения, са от основно значение за превенция на редица заболявания.

Тъй като осъзнаваме, че съветите на специалистите по хранене са противоречиви, с тази статия ще ви предложим някои прости, но основни правила по отношение на храната, които да превърнете в неизменна част от ежедневието си. С тях ще си осигурите по-добро здраве и ще придобиете вътрешна увереност и спокойствие, че се храните правилно.

Консумирайте натурални продукти
В забързаното си ежедневие все повече хора избират да се хранят практично, лесно и бързо, като всеки ден купуват бърза храна. Тя може да е изключително апетитна, но е и също толкова нездравословна. Защо?

В преработените индустриални храни има високо съдържание на сол, захар и вредни мастни киселини, а трансформацията и интензивната обработка на продуктите унищожава хранителната им стойност.

За да избегнем редовната консумация на нездравословна храна, специалистите препоръчват да подбираме продуктите в натурален вид или поне възможно най-малко преработени.

Обръщайте внимание на съставките
В по-голямата част от продуктите по супермаркетите се съдържат вредни съставки като: високо съдържание захар, глюкозо-фруктозен сироп и палмово масло. За да избегнете да купувате нездравословни продукти, ви съветваме още от днес да изключите от потреблението си храни, които имат прекалено много съставки, такива, които включват повече от три добавки, продукти, които съдържат неестествени съставки или гореизброените вредни компоненти.

Следете термичната обработка
След като изключите от списъка си за пазаруване нездравословните продукти, е време да обърнете внимание и на здравословната обработка на храната. Тъй като кухненските уреди и прибори по време на готвене могат да оставят по продуктите токсични вещества, ви съветваме да замените пластмасовите кутии за съхранение със стъклени, а алуминиевото фолио с кухненска хартия за готвене, а по отношение на материала на вашите тигани и тенджери – спирайте се на инокс, керамика или чугун.

Обърнете внимание на количеството захар, което консумирате
Много хора не си дават сметка колко сериозни могат да са последствията от прекалено високата, редовна консумация на захар. Препоръчителният дневен прием на захар не трябва да надвишава 25 грама, равняващи се на шест чаени лъжички, за да избегнете здравословни състояния като: диабет тип 2, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

Не мислете обаче, че единствената захар, която консумирате, е тази, която виждате. В много голяма част от хранителните продукти има високо съдържание добавена захар, затова наистина внимателно трябва да подбирате хранителните продукти, които купувате.

Консумирайте повече зеленчуци и зърнени храни за сметка на месото и рибата
Месото и рибата безспорно са полезни продукти, които са част от балансираното и разнообразно меню. Важно е обаче да внимаваме в какви количества ги консумираме. Специалистите по здравословно хранене съветват седмичният прием на риба и червено месо да не надвишава два пъти. През останалото време можем да си набавяме необходимите полезни вещества от зеленчуците и бобовите храни.

Избирайте органични продукти
Наличието на пестициди в селскостопанската продукция е неблагоприятен фактор за здравето ни фактор. За да избегнете вредните вещества, които вероятно консумирате, както и здравословните проблеми, до които могат да доведат, избирайте био продукция. При органичните продукти процесът на производство е далеч по-изчистен, а крайният продукт е наистина здравословен за нас.

Внимавайте с рекламите
Важно е като потребители да бъдем предпазливи и да не се предоверяваме на рекламите. Много често продукти, описвани като натурални или здравословни, всъщност не са такива. За да избегнете това да се окажете подведени, просто четете етикетите внимателно и подбирайте добре храната, която взимате за себе си и своето семейство.

източник: biomall.bg

 

Полезни съвети при борбата срещу излишните килограми

Полезни съвети при борбата срещу излишните килограми
Ако смятате, че се нуждаете от отслабване и сте готови да ...

До какво води липсата на редовен сън?

До какво води липсата на редовен сън?
Редовният сън е едно от най-важните ежедневни дейности за нашето здраве ...

Д-р Анелия Симеонова: Важно е как спим, а не колко

Д-р Анелия Симеонова: Важно е как спим, а не колко
Д-р Анелия Симеонова, невролог и специалист по медицина на съня от ...

Преглед без направление- до 60 на сто по-скъп, скок и на таксите за лабораторни изследвания

Преглед без направление- до 60 на сто по-скъп, скок и на таксите за лабораторни изследвания
С инфлацията, с вдигането на минималната заплата, осигуровки и пенсии у ...

Диетолог обясни какво става, когато прекалим с белия хляб

Диетолог обясни какво става, когато прекалим с белия хляб
На българската трапеза сякаш не може да се седне без хляб! ...

Разбиха мит за дългото говорене по телефона – не причинява тумор на мозъка

Разбиха мит за дългото говорене по телефона – не причинява тумор на мозъка
В рамките на мащабно международно проучване COSMOS, инициирано от Каролинския институт ...

Учените откриха връзка между съня и риска от диабет

Учените откриха връзка между съня и риска от диабет
Недостатъчният сън е често срещана трудност в съвременната епоха. Ако невинаги ...

Кои храни трябва да избягват възрастните хора?

Кои храни трябва да избягват възрастните хора?
Хората в напреднала възраст трябва да внимават с продукти, богати на ...

Недостигът на витамин D води до неврологични заболявания при новородените

Недостигът на витамин D води до неврологични заболявания при новородените
Недостигът на витамин D при бременни жени може да увеличи риска ...

Д-р Мирослав Ненков: Не трябва министърът да слага свои хора за определени задачи

Д-р Мирослав Ненков: Не трябва министърът да слага свои хора за определени задачи
"Директорите на болници имат някакъв период, в който са директори. Когато ...