Приемът на парацетамол (ацетаминофен) по време на бременност може да доведе до забавено речево развитие при децата

Проучване, публикувано в списанието Pediatric Research, предполага, че честата употреба на парацетамол, познат още като ацетаминофен, по време на бременност може да доведе до забавено речево развитие при децата.

Изчислено е, че до две трети от бременните жени прибягват до прием на парацетамол при наличие на болка и температура. Лекарството обикновено се смята за най-безопасното болкоуспокояващо и в същото време най-подходящото за този специален период от живота на всяка жена.

Проучването
По време на проучването учени от Университета на Илинойс изследват 532 новородени и техните майки преди и след раждането. Употребата на ацетаминофен по време на бременността е изчислена чрез въпросници на всеки 4 до 6 седмици, както и 24 часа след раждането. За установяване на речевото развитие изследователите събират данни от 298 деца при навършване на 2 години и от други 254 деца след 3-годишна възраст.

Въз основа на оценките изследователите установяват, че приемът на парацетамол през втория и третия триместър е свързан със значимо забавяне в ранното речево развитие*. Освен това всяка таблетка, приета през третия семестър, води до намаляване на речниковия запас на двегодишните деца с две думи.

„Това предполага, че децата, чиито майки са приели 13 пъти ацетаминофен през третия семестър, знаят 26 думи по-малко при навършване на 2-годишна възраст, отколкото другите деца.“, коментира Меган Уудбъри, научен сътрудник в Университета на Илинойс и водещ автор на изследването.

Изследователите съобщават също, че употребата на парацетамол през третия семестър оказва най-голямо въздействие върху речевото развитие на децата на 3-годишна възраст.

Въздействие на ацетаминофен по време на бременност

Въздействието на парацетамола през втория и третия триместър от бременността е особено значимо, тъй като други нестероидни противовъзпалителни лекарства и болкоуспокояващи като ибупрофен не се препоръчват поради риск от усложнения и неблагоприятни ефекти върху развитието на плода.

„Тези констатации са много обезпокоителни, тъй като ацетаминофенът е единственото „безопасно“ лекарство за лечение на треска по време на бременност.“, коментира д-р Джина Познер, педиатър в Memorial Care Orange Coast Medical Center в Калифорния. „Всичко, което майката приема по време на бременност, може да доведе до проблеми с развитието на плода. Проучването показва, че дори лекарства, които смятаме за безвредни, също могат да доведат до усложнения.“

Настоящото проучване обаче не е първото, което свързва парацетамола със забавеното речево развитие. Например две скорошни изследвания свързват употребата на лекарството по време на бременност с изоставане от нормалното за възрастта словесно изразяване, както и с повишен риск от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Необходимост от допълнителни проучвания
Въпреки че настоящото проучване е добре проектирано и изпълнено, експертите предупреждават да не се правят твърди заключения относно безопасността на парацетамол по време на бременност.

„Важно е да бъдете предпазливи при тълкуването на резултатите от едно изследване.“, коментира д-р Даниел Ганджиан, педиатър в Калифорния, който не е участвал в проучването. „Въпреки че проучването повдига интересни въпроси, задължително трябва да се проведат допълнителни изследвания, преди да се направят окончателни заключения.“

Във връзка с констатациите д-р Джина Познер е категорична, че бременните жени трябва да подхождат с внимание дори към „безопасните“ лекарства.

Източник: framar.bg





Как да балансирате хормоните с натурални средства

Как да балансирате хормоните с натурални средства
Ако преди години сте се интересували от последните модни тенденции, то ...

Учени откриха начин за справяне с мигрената

Учени откриха начин за справяне с мигрената
Учените откриха нов мозъчен път, който играе роля в предизвикването на ...

Консумацията на преработено червено месо може да увеличи риска от деменция

Консумацията на преработено червено месо може да увеличи риска от деменция
Приемането на преработено червено месо може да бъде значителен рисков фактор ...

От колко протеин се нуждаете всеки ден?

От колко протеин се нуждаете всеки ден?
Един хранителен елемент, който продължава да е в центъра на вниманието ...

Опасни бенки – как да ги разпознаем?

Опасни бенки - как да ги разпознаем?
Намирането на меланом на ранен етап е от решаващо значение. Ранното ...

Полезни съвети при борбата срещу излишните килограми

Полезни съвети при борбата срещу излишните килограми
Ако смятате, че се нуждаете от отслабване и сте готови да ...

Фибромиалгия: Когато всичко те боли, а не ти вярват

Фибромиалгия: Когато всичко те боли, а не ти вярват
В повечето случаи става дума за тъпа, притискаща болка, обяснява за ...

Проф. Мария Николова за коклюша: Вървим към епидемия, но да не изпадаме в паника

Проф. Мария Николова за коклюша: Вървим към епидемия, но да не изпадаме в паника
„По думите на главния държавен инспектор вървим към обявяване на епидемия ...

9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите
Станимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален ...