Първият човек с имплантиран чип в мозъка се възстановява нормално

В края на месец януари 2024 г. милиардерът и инвеститор в технологични разработки Илон Мъск съобщи, че компанията Neuralink е имплантирала успешно безжичен чип в човешки мозък. Той поясни, че екипът е регистрирал мозъчна дейност след процедурата, която дава надежда, че пациентът ще се възстанови.

Целта на подобни смели експерименти е да се открие начин за свързване на мозъка на хора с неврологични нарушения с компютър.

Проф. Ан Ванхоуестенберге от колежа King’s College в Лондон подчертава, че първият тест върху хора е от ключово значение за компаниите, които произвеждат медицински устройства. Тя допълва, че много малко от тях успяват да стигнат до тази фаза от изпитанията, но все пак е твърде рано да се твърди, че опитът на Neuralink е успешен, тъй като състоянието на човека трябва да се проследи във времето.

По-рано швейцарски учени успяха да помогнат на мъж да проходи със силата на мисълта, като поставиха импланти в мозъка и гръбнака му.

Научните експерименти на компанията Neuralink

В миналото Neuralink бе обвинявана за причиняване смъртта на близо 1500 животни по време на техните тестове. Направената от Министерство на земеделието проверка обаче не откри нито едно нарушение на правилата за провеждане на изпитания върху животни.

Разрешение от FDA за изпитвания върху хора

През май 2023 г. компанията на Илон Мъск получи официално разрешение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата за имплантиране на чип в човешки мозък. То даде на експертите зелена светлина за извършването на сложния научен експеримент през следващите 6 години.

Как работи чипът

С помощта на робот те поставят 64 гъвкави, по-тънки от човешки косъм, нишки в част от мозъка на пациента, която контролира мислите, свързани с движение.

Членове на екипа поясняват, че тези така наречени нишки позволяват на импланта да записва и предава безжични сигнали към приложение, което разшифрова намерението на човека да извърши движение. Самият чип се захранва от батерия, която може да се зарежда, отново по безжичен път.

Проф. Тара Спайърс-Джоунс, президент на Британската асоциация за невронауки, споделя: „Виждам огромен потенциал зад тази разработка. Тя може да помогне на хора със сериозни неврологични увреждания и е чудесен пример за това как фундаментални невронаучни изследвания се използват за създаването на иновативни медицински устройства. Въпреки важността им обаче, трябва да уточним, че за целта се извършват инвазивни мозъчни операции, които все още са в експериментална фаза. Вероятно ще отнеме години, докато се превърнат в стандарт.“

Продуктът Telepathy на компанията Neuralink

Илон Мъск пояснява, че първоначално новото устройство Telepathy „ще даде възможност на хора с ампутирани крайници да боравят с телефон или компютър само със силата на мисълта“.

С препратка към британския учен Стивън Хокинг, който страдаше от амиотрофична латерална склероза, Мъск казва: „Представете си, ако Стивън Хокинг можеше да комуникира с околните по-бързо, отколкото му позволяваше специалната комуникационна система, която използваше. Точно това е целта ни.“

Първият човек с имплантиран чип в мозъка засега се възстановява успешно

На 19 февруари 2024 г. Илон Мъск съобщи, че първият пациент с импалнтиран безжичен чип в мозъка успява да контролира движението на компютърна мишка с мисълта си. Собственикът на Neuralink добавя, че възстановяването му протича нормално.

„Състоянието на доброволеца се подобрява. Не се наблюдават странични ефекти. Само със силата на мисълта той движи курсора на мишката по екрана на компютъра“.

Следващата стъпка от експеримента е да се увеличи броят на кликванията с мишката.

Предприемачът признава, че амбициите на стартъп компанията Neuralink са големи. Една от целите й е да улесни имплантирането на мозъчен чип за лечение на пациенти със затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

Източник: framar.bg





Бобовите и пълнозърнестите храни ни помагат да отслабнем

Бобовите и пълнозърнестите храни ни помагат да отслабнем
Вид диетични фибри, каквито има в овесените ядки и боба, могат ...

Лечебните свойства на копривата

Лечебните свойства на копривата
Копривата е растение, което се използва в народната медицина и може ...

Семейство от Варна се зарази с морбили

Семейство от Варна се зарази с морбили
Пет случая на морбили са регистрирани във Варна през тази седмица ...

Лекар разкрива какво се случва с хората, които спрат инжекциите за отслабване

Лекар разкрива какво се случва с хората, които спрат инжекциите за отслабване
Лекарства за диабет, които се използват за бързо отслабване като Ozempic ...

Кога дините и пъпешите могат да бъдат опасни за здравето ни?

Кога дините и пъпешите могат да бъдат опасни за здравето ни?
За да получите максимална полза и удоволствие от хапването на сладки ...

10-ТЕ НАЙ-ПОЛЕЗНИ ХРАНИ ЗА ПО-ДЪЛЪГ ЖИВОТ

10-ТЕ НАЙ-ПОЛЕЗНИ ХРАНИ ЗА ПО-ДЪЛЪГ ЖИВОТ
Това, което ядем, има потенциал, както да ни помогне, така и ...

Как да се справите с инконтиненцията?

Как да се справите с инконтиненцията?
Инконтиненцията е състояние, при което има загуба на контрол върху уринирането ...

Лунна диета през юни – ето кои са подходящите дни

Лунна диета през юни - ето кои са подходящите дни
Юни е първият летен месец. Ако през пролетта не сме поставили ...

Незаменимите полезни свойства на лененото семе

Незаменимите полезни свойства на лененото семе
Лененото семе, което заслужено си спечели званието суперхрана набира все по-голяма ...

Как да излекуваме настинка с парче лук в ухото?

Как да излекуваме настинка с парче лук в ухото?
Познаваме десетки народни средства за лечение на различни заболявания. В почти ...