Приемът на парацетамол (ацетаминофен) по време на бременност може да доведе до забавено речево развитие при децата

Проучване, публикувано в списанието Pediatric Research, предполага, че честата употреба на парацетамол, познат още като ацетаминофен, по време на бременност може да доведе до забавено речево развитие при децата.

Изчислено е, че до две трети от бременните жени прибягват до прием на парацетамол при наличие на болка и температура. Лекарството обикновено се смята за най-безопасното болкоуспокояващо и в същото време най-подходящото за този специален период от живота на всяка жена.

Проучването
По време на проучването учени от Университета на Илинойс изследват 532 новородени и техните майки преди и след раждането. Употребата на ацетаминофен по време на бременността е изчислена чрез въпросници на всеки 4 до 6 седмици, както и 24 часа след раждането. За установяване на речевото развитие изследователите събират данни от 298 деца при навършване на 2 години и от други 254 деца след 3-годишна възраст.

Въз основа на оценките изследователите установяват, че приемът на парацетамол през втория и третия триместър е свързан със значимо забавяне в ранното речево развитие*. Освен това всяка таблетка, приета през третия семестър, води до намаляване на речниковия запас на двегодишните деца с две думи.

„Това предполага, че децата, чиито майки са приели 13 пъти ацетаминофен през третия семестър, знаят 26 думи по-малко при навършване на 2-годишна възраст, отколкото другите деца.“, коментира Меган Уудбъри, научен сътрудник в Университета на Илинойс и водещ автор на изследването.

Изследователите съобщават също, че употребата на парацетамол през третия семестър оказва най-голямо въздействие върху речевото развитие на децата на 3-годишна възраст.

Въздействие на ацетаминофен по време на бременност

Въздействието на парацетамола през втория и третия триместър от бременността е особено значимо, тъй като други нестероидни противовъзпалителни лекарства и болкоуспокояващи като ибупрофен не се препоръчват поради риск от усложнения и неблагоприятни ефекти върху развитието на плода.

„Тези констатации са много обезпокоителни, тъй като ацетаминофенът е единственото „безопасно“ лекарство за лечение на треска по време на бременност.“, коментира д-р Джина Познер, педиатър в Memorial Care Orange Coast Medical Center в Калифорния. „Всичко, което майката приема по време на бременност, може да доведе до проблеми с развитието на плода. Проучването показва, че дори лекарства, които смятаме за безвредни, също могат да доведат до усложнения.“

Настоящото проучване обаче не е първото, което свързва парацетамола със забавеното речево развитие. Например две скорошни изследвания свързват употребата на лекарството по време на бременност с изоставане от нормалното за възрастта словесно изразяване, както и с повишен риск от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Необходимост от допълнителни проучвания
Въпреки че настоящото проучване е добре проектирано и изпълнено, експертите предупреждават да не се правят твърди заключения относно безопасността на парацетамол по време на бременност.

„Важно е да бъдете предпазливи при тълкуването на резултатите от едно изследване.“, коментира д-р Даниел Ганджиан, педиатър в Калифорния, който не е участвал в проучването. „Въпреки че проучването повдига интересни въпроси, задължително трябва да се проведат допълнителни изследвания, преди да се направят окончателни заключения.“

Във връзка с констатациите д-р Джина Познер е категорична, че бременните жени трябва да подхождат с внимание дори към „безопасните“ лекарства.

Източник: framar.bg

Родилка почина в болница в Кърджали

Родилка почина в болница в Кърджали
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, ...

Симптомите на пролетна алергия, които може да объркате с настинка

Симптомите на пролетна алергия, които може да объркате с настинка
Пролетта наближава, а заедно с нея предстои обостряне на пролетните алергии ...

По колко яйца на седмица е здравословно да ядем?

По колко яйца на седмица е здравословно да ядем?
Въпросът по-скоро вредни или по-скоро полезни са яйцата е спорен от ...

Недостигът на витамин D води до неврологични заболявания при новородените

Недостигът на витамин D води до неврологични заболявания при новородените
Недостигът на витамин D при бременни жени може да увеличи риска ...

COVID пандемията намали с 1,6 години продължителността на живота в световен мащаб

COVID пандемията намали с 1,6 години продължителността на живота в световен мащаб
Очакваната продължителност на живота в световен мащаб — средният брой години, ...

Само два нови случая на коронавирус в събота

Само два нови случая на коронавирус в събота
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са ...

Невронна мрежа определя причината за исхемичен инсулт

Невронна мрежа определя причината за исхемичен инсулт
Екип от филиала на Висшето училище по икономика в Перм и ...

Не спирайте яденето на картофи, застрашавате здравето си

Не спирайте яденето на картофи, застрашавате здравето си
Пълното изключване на картофите от менюто не само не е полезно ...

Лечебните свойства на копривата

Лечебните свойства на копривата
Копривата е растение, което се използва в народната медицина и може ...

Безопасно ли е да ядем посивяло месо?

Безопасно ли е да ядем посивяло месо?
Вероятно всеки от нас е забелязвал как онази ярко червена пържола, ...